Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. kolovoz 2019.

Izdvajamo

Sarajevo, 11. travanj 2018.

Održan XXIV. Sabor svećenika Vrhbosanske nadbiskupije

U srijedu, 11. travnja 2018. u Sarajevu je održan XXIII. Sabor svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. Pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, na spomenutom redovitom godišnjem susretu, uz pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. Peru Sudara, sudjelovala je oko 190 dijecezanskih i redovničkih svećenika koji žive i djeluju na teritoriju Vrhbosanske nadbiskupije.

Sabor je započeo Euharistijskim slavljem koje je u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda predvodio kardinal Puljić. Uvodeći u Misno slavlje, kardinal Puljić je podsjetio je da tijekom prvih ovakvih godišnjih susreta, započetih prije 24 godine, nisu zajedno slavili Svetu misu te dodao da se to promijenilo na inicijativu misnika koji su predložili da susret redovito započinje Euharistijom kao izrazom istinskog zajedništva. Zahvalio je svim svećenicima koji su došli na Sabor te potaknuo da Misno slavlje prikažu „za mjesnu Crkvu vrhbosansku i njezine potrebe, za liječenje rana, za naše obitelji, za sve one koji trebaju naše molitve i pokoru“.

Pozdravljajući na početku prigodne propovijedi biskupa Sudara, provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozu Marinčića i sve nazočne svećenike različitih službi, dijecezanske i redovničke, kao i bogoslove, kardinal Puljić ponovno je posvijestio da je upravo ova Misa bitna točka njihova zajedničkog godišnjeg susreta. „Euharistija je središte jedne mjesne Crkve. Ona je izgrađuje i iz nje mi crpimo snagu“, kazao je kardinal Puljić te dodao da svako vrijeme, pa i ovo današnje, nosi svoje kušnje na koje svećenik treba odgovoriti savjesno vršeći svoje poslanje. Pozvao je svećenike da ne zaborave ljepotu svoga poslanja te da se hrabro pouzdaju u Isusa Krista čiju riječ naviještaju. „Isus Krist je središte i našeg ostvarenja i poslanja“, kazao je kardinal Puljić te poželio da u sebi nose i naviještaju radosnu vjeru u uskrslog Krista koja će im dati snage da se mognu hrabro suočiti s različitim izazovima svagdašnjice. „Ne dajte se obeshrabriti svim tim ljudskim mjerilima koja nam se danas itekako nameću. Probajmo naći mjerilo Isusa Krista! Izdignimo se iznad svih tih horizontalnih mjerila koja nam javnost nameće, pamet nam pere, blokira nas, zatvara nas... Treba nam oslobođenje poput ovih apostola, koji slobodno izlaze, svjedoče i navještaju", kazao je kardinal Puljić upozorivši da sebičnost i oholost blokiraju svećenika u vršenju svećeničkog poslanja.

Kardinal Puljić je potom u propovijedi kazao kako je bitno da svećenik bude svjestan svoje eklezijalnosti te da u ime Crkve korača naprijed i ostvaruje svoje poslanje i bude prorok koji će hrabrošću evanđelja i snagom vjere nadići današnje barijere koje mu se nameću. „Ako mi imamo tu ljubav za Krista, za Crkvu, za svoj narod, onda će biti hrabre vjere i za žrtvu. Nećemo ići mjerilima koristoljubivosti; nećemo ići mjerilima uživanja, nego mjerilima kako Bogu dati slavu, kako istinski da se Crkva ostvari na ovim prostorima. Zato, zajedno danas s vama molim, i sebi i vama, snagu vjere - radosne vjere, ne bilo kakve vjere, radosne vjere - da puni pouzdanja suočimo se sa svim tim izazovima i da vjerujemo: molitva je ona koja probija tu 'maglu'“, rekao je kardinal Puljić još jednom posvijestivši svećenicima „da nema među svećenicima nijednog koji nije 'krhka roba'“, ali da je prevažno, usprkos tomu, sačuvati "pouzdanje u Gospodina koji u nas ima povjerenja, da i mi u njega imamo povjerenja".

Nakon Misnog slavlja uslijedio je radni dio susreta u dvorani Svećeničkog doma na temu priprave za Prvu sinodu Vrhbosanske nadbiskupije pod geslom: Sve obnoviti u Kristu. Susret je moderirao generalni vikar mons. Luka Tunjić

Kardinal Puljič još jednom je poželio dobrodošlicu svim svećenicima ističući da svojim sudjelovanjem na ovom godišnjem susretu odgovaraju na potrebu svećeničkog zajedništva i izmjene razmišljanja te potrebu trajnog obrazovanja. Zahvalio je svim svećenicima koji su tijekom 2017. godine dali svoj doprinos u obilježavanju stote obljetnice Gospinih ukazanja u Fatimi i hodu njezinog lika po župama cijele nadbiskupije. Posebno je potaknuo svećenike da pozovu sve vjernike na svakodnevnu molitvu krunice započete na Blagovijest sve do konca mjeseca svibnja na što su pozvali svi biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da, unatoč tome „što pojedini zloguki proroci nastoje izračunati vrijeme našeg nestanka“, Bog vodi povijest te pozvao misnike da Gospodinu upravljaju molitvu koja će „prodrijeti kroz nebesa“.

Potom je profesor Svetoga pisma na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i koordinator obiteljskog pastorala Vrhbosanske nadbiskupije vlč. dr. sc. Dubravko Turalija održao prigodno predavanje pod naslovom: „Svećenik u službi riječi i sakramenata“. Najprije je prikazao genezu riječi „crkva“ na pojedinim jezicima te progovorio o kultocentričnosti Crkve koja za svoje središte i odredište ima Euharistiju. Osvrćući se na starozavjetno svećenstvo kroz likove Mosjsija i Arona, progovorio je o pojedinim opasnostima u svećeničkom životu, ali i o potrebi svećenikove otvorenosti prema Božjem poučavanju kroz njegovu riječ

Dekan i profesor liturgike na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu dr. sc. Fra Danimir Pezer održao je predavanje o svećeničkoj službi iz vida liturgijskog pastorala. Istaknuo je potrebu vraćanja duhovne dimenzije današnjem svijetu što mogu osobe koje odišu dušom i duhom. Dodao je da ljudi od svećenika očekuju da, kao sluge i služitelji, budu stručnjaci za susret s Bogom odnosno oni koji će voditi čovjeka k Isusu. Kazao je da je zato potrebno što bolje poznavanje Svetog Pisma ističući da čovjek više žeđa za Božjom riječi nego za vodom. Naglasio je i da je svećenik pozvan biti donositelj nade kao i da svetost spada na bit svećeničke službe. Završio je citirajući dio posvetne molitve sa svećeničkog ređenja: „Daj, molimo te, svemogući Oče, ovim svojim slugama dostojanstvo prezbiterata. Obnovi u njihovim srcima Duha svetosti. Neka vjerno vrše tu službu drugoga stupnja, koju od tebe, Bože, primaju, te primjerom svoga života budu poticajem ćudoredna ponašanja“.

Ekonom Vrhbosanske nadbiskupije preč. Franjo Tomić iznio je potrebne informacije i dao svoj kratki osvrt i pojedine smjernice.

Generalni tajnik Sinode Vrhbosanske nadbiskupije i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu vlč. dr. sc. Mario Bernadić podijelio je svećenicima deveti broj Biltena Sinode te ga ukratko prikazao i dao potrebne smjernice.

Pročelnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije vlč. dr. sc. Tomislav Mlakić ukratko je progovorio o katehetskom djelovanju u Vrhbosanskoj nadbiskupiji te ukazao na poteškoće zbog odlaska pojedinih vjeroučitelja na rad izvan Bosne i Hercegovine. Osvrnuo se i na pojedine aktivnosti Katehetskog ureda Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Ukazao je i na potrebu sagledavanja stanja župne kateheze.

Vicerektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i promicatelj duhovnih zvanja vlč. Marko Mikić iznio je potrebne informacije u vezi s pripremom Susreta ministranata Vrhbosanske nadbiskupije.

U svojoj završnoj riječi kardinal Puljić napomenuo je da za svakodnevni život ne postoji recept te da su pozvani svoje svećeništvo živjeti u konkretnoj stvarnosti. Govoreći o župnoj katehezi, potaknuo je svećenike da nastoje djecu ne samo naučiti znanju nego da zavole Krista i Crkvu. Progovorio je i o važnosti svećeničkog bratskog zajedništva i ljubavi prema Crkvi. Osobito je istaknuo potrebu rada na planu buđenja duhovnih zvanja kroz sveto življenje svoga svećeništva.

Nakon zajedničke molite, druženje je nastavljeno tijekom zajedničkog objeda u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. kolovoz 2019.

    Agosto 2019: Famiglie, laboratorio di umanizzazione

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: