Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. travanj 2019.

Izdvajamo

Sarajevo, 9. travanj 2018.

Proslavljen patron Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa

U ponedjeljak, 9. travnja 2018. Vrhbosansko bogoslovno sjemenište svečano je proslavilo svoj patron - svetkovinu Blagovijesti. Budući da je svetkovina ove godine padala na nedjelju Cvjetnice, njezina liturgijska proslava prebačena je nakon velikog i uskrsnog tjedna u ponedjeljak, 9. travnja. Tim povodom u dvorani Pavla VI. organizirana je prigodna akademija.

Nakon uvodnih riječi generalnog duktora bogoslova Dražena Skenderovića, riječi dobrodošlice i pozdrava uputio je rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Josip Knežević te ukratko prikazao tijek godine svećeničke formacije započete u listopadu 2017.

Potom je izveden recital koji je prikazao lik sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, u prigodi 100. obljetnice njegove smrti. Autor recitala je bogoslov Ivan Dragičević, a izveli su ga bogoslovi treće godine pod vodstvom dugogodišnjeg kazališnog radnika i glumca Drage Buke.

Na akademiji su nastupili Zbor „Koralisti“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Nakon akademije uslijedilo je svečano Euharistijsko slavlje koje je u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju sjemenišnih poglavara i profesora Katoličkog bogoslovnog fakulteta i drugih svećenika. Uvodeći u Misno slavlje kardinal Puljić je nazočnoj bogoslovnoj zajednici čestitao svetkovinu te pozdravio sve nazočne bogoslove, braću misnike, redovnice i sve druge vjernike koji su se sabrali u crkvi kako bi zajednički molili za ovu bogoslovnu zajednicu.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je kazao da „svetkovinu Blagovijesti doživljavamo kao jednu veliku, ali i dragu tajnu, jer nam je Bog postao bliz“. „Najveću tajnu spasenja, otkupljenja odlučio je upravo započeti po jednoj nazaretskoj djevojci kojoj šalje anđela. Jasno da je ona zbunjena jer to je takva poruka koja bogobojaznog čovjeka normalno da će zbuniti“, kazao je kardinal Puljić koji je potom ukazao na veličinu i Božje namjere da se utjelovi po jednoj Nazarećanki i njenoj spremnosti i velikodušnosti da bude raspoloživa za Božje djelo iako nije razumjela što je čeka. „Svatko je od nas u Božjem planu. I svatko od nas jeste poslan u ovaj svijet da ostvari Božji plan. Potrebno je imati takvo ponizno srce i živu vjeru i otkrivati što je volja Božja jer to je pravi smisao našeg života - ostvariti volju Božju“, istaknuo je kardinal Puljić dodavši da čovjek ima i svoje planove koje Bog katkad odobri, ali da nas i „znade jako zbuniti kad nam sruši naše planove“.

Upozorivši na opasnost od pripisivanja svojih misli Bogu, ukazao je na potrebu poniznog i skrušenog osluškivanja Božjeg poticaja i nadahnuća usprkos „našim svakodnevnim željama, prohtjevima i planovima“. „Danas, pod ovom Misom, slaveći Blagovijest kojoj je posvećena ova institucija za formaciju budućih svećenika - bogoslovija zapravo i jest smisao da ti mladići uz Mariju uče osluškivati Božji glas, da uče od Marije biti raspoloživi za Božje djelo; da ovdje zapravo se čovjek odgaja za Božju riječ - Božju čuti, Božju vršiti i Božju naviještati", kazao je kardinal Puljić.

Podsjetivši da ovi mladići danas postaju kandidati Vrhbosanske nadbiskupije, pojasnio je da zapravo nijedan svećenik niti kandidat ne može biti „lutalica“ jer se određuje za „konkretnu mjesnu Crkvu“. „Taj njihov danas 'Evo me' neka bude poput Marijinog. 'Evo me da ti, Bože, sa mnom izvršiš svoje djelo. Nitko ne zna od nas koji su Božji planovi i što će sve u životu biti, ali, ako istinski smo raspoloživi da Bog izvodi svoje djelo, onda ćemo itekako u svom srcu nositi ostvarenje, a ne prazninu“, kazao je kardinal Puljić.

Tijekom Svete mise među kandidate za đakona i prezbiterat primljeni su vrhbosanski bogoslovi: Domagoj Matijević i Ivan Matijević iz župe Marije pomoćnice kršćana Globarica pokraj Zavidovića, Ivan Mijać iz župe sv. Josipa Zenica i Josip Tiralija iz župe Svete Obitelji Kupres.

Prije završnog blagoslova rektor Knežević zahvalio je ponajprije kardinalu Puljiću za riječi ohrabrenja, a potom i bogoslovima za njihovu pomoć pri organizaciji proslave današnjeg blagdana. Na kraju je izrekao zahvalu i svima koji su svojom nazočnošću uzveličali ovo Misno slavlje. Obraćajući se potom kandidatima za prezbiterat i đakonat, kazao im je da, iako njihove nove službe nisu naročito vidljive u samoj liturgiji, ipak predstavljaju važan korak na putu njihove svećeničke formacije. Napomenuo je da se od njih ubuduće očekuje još veća svećenička otvorenost kao i podsjetio da bez njihove suradnje formacija neće imati učinka.

Tijekom Mise liturgijsko pjevanje animirao je Bogoslovski zbor „Stjepan Hadrović“. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. travanj 2019.

    Preghiera di papa Francesco al termine della Via Crucis

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: