Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. ožujak 2019.

Najave

Sarajevo, 13. travanj 2018.

Predstavljanje knjige dr. Franje Topića "Vjera i kultura"

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, prijateljske i partnerske organizacije Movimento Cristiano Lavoratori (MCL) i Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u petak, 13. travnja 2018. s početkom u 19.30 sati u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu (ul. Josipa Stadlera 5), bit će upriličeno predstavljanje knjige prof. dr. sc. Franje Topića „Vjera i kultura".

O knjizi će govoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski; prof. dr. sc. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu; Piergiorgio Sciacqua, dopredsjednik MCL i kopredsjednik EZA, Italija. Moderirat će doc. dr. sc. Pavle Mijović.

Knjiga prof. dr. sc. Franje Topića „Vjera i kultura“ izašla je u izdanju Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i Glasa koncila. U ovoj knjizi autor zastupa tezu da se vjera i kultura uzajamno pretpostavljaju i uključuju jer obje imaju isti korijen i istu zadaću. Budući je autor i - a neki bi kazali i prije svega - predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak, dakako da je i ovo njegovo novo djelo posvećeno kulturnom, obrazovnom i humanitarnom radu toga Društva obnovljenog ranih devedesetih prošloga stoljeća.
Jedan od recenzenata ovoga vrijednoga štiva, prof. dr. Mile Babić kaže kako Topić u Vjeri i kulturi argumentirano razgrađuje svaki dogmatizam, fundamentalizam i fanatizam, bez obzira na to pozivaju li se oni na religiju, filozofiju ili znanost. Uz, jasno, vlastiti stav, u aktualnim okolnostima vrlo bitan.
Osobitu će pozornost nedvojbeno izazvati Topićev rad Uloga katoličke crkve u BiH nekad i sad, sa, kazao bi recenzent prof. dr. Mato Zovkić, znakovitim podnaslovom Elementi za hrvatski nacionalni i katolički program u BiH. Oni koji su ranije čitali Topića i prate njegov kulturni i društveni angažman znaju što mogu očekivati. Ipak, treba istaknuti kako ovom prigodom predlaže osnutak koordinacijskog tijela za Hrvate katolike u koji bi ušli predstavnici organizacija i institucija, parlamentranih stranaka, biskupija, redovničkih provincija, kulturnih društava i sveučilišta. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    22. ožujak 2019.

    Udienza a dirigenti e soci del Centro Turistico Giovanile

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: