Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

16. lipanj 2019.

Vijesti

Vatikan, 14. ožujak 2018.

BENEDIKT XVI. O KONTINUITETU S PONTIFIKATOM PAPE FRANJE

U pismu u prigodi predstavljanja niza publikacija „Teologija pape Franje“ Papa emeritus ističe da je papa Franjo "čovjek temeljite filozofske i teološke formacije"

Papa Benedikt je želio pridonijeti unutarnjem duhovnom jedinstvu dvaju pontifikata – rekao je mons. Dario Edoardo Viganò, pročelnik Tajništva za komunikaciju, osvrćući se na pismo koje mu je poslao Papa emeritus. Riječ je o osobnom pismu Benedikta XVI. o kontinuitetu pontifikata pape Franje. Pismo je mons. Viganò primio u prigodi predstavljanja niza publikacija pod naslovom „Teologija pape Franje“, objavljenoga u nakladi Vatikanske nakladničke knjižare (Libreria Editrice Vaticana – LEV), a predstavljenoga u Rimu 12. ožujka.

Podupirem tu inicijativu – napisao je Benedikt XVI. – koja se želi suprotstaviti i reagirati na nerazumnu predrasudu po kojoj je papa Franjo praktičan čovjek bez posebne teološke ili filozofske formacije, dok sam ja bio samo teolog teoretičar koji je slabo shvaćao konkretan život današnjega kršćanina.

Papa emeritus je zahvalio za 11 knjiga primljenih na dar, čiji su autori međunarodno priznati teolozi, a koje čine spomenuti niz koji je uredio don Roberto Repole, predsjednik Udruge talijanskih teologa. Te malene knjižice – dodao je Benedikt XVI. – s pravom pokazuju da je papa Franjo čovjek temeljite filozofske i teološke formacije, te stoga pomažu vidjeti unutarnji kontinuitet između dva pontifikata, unatoč svim razlikama u stilu i temperamentu. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    6. lipanj 2019.

    GIUGNO 2019: Stile di vita dei sacerdoti

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: