Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. ožujak 2019.

Vijesti

Enciklika pape Franje

Enciklika pape Franje "Laudato si'"

14. ožujak 2018.

ŽIDOVI, KRŠĆANI I MUSLIMANI ZAJEDNO ZA OČUVANJE PLANETA

U centru Notre Dame u Jeruzalemu, 12. ožujka održan skup na temu „Briga za sve stvoreno polazeći od enciklike pape Franje Laudato si'“

„Briga za sve stvoreno polazeći od enciklike pape Franje Laudato si'“, bila je tema skupa koji je, 12. ožujka 2018. održan u centru Notre Dame u Jeruzalemu, a na kojemu su židovi, kršćani i muslimani zajedno razmišljali o tomu kako očuvati zajednički dom. Svrha je skupa bila predstaviti izraelskom i palestinskom društvu Papinu encikliku, te razgovarati o očuvanju zajedničkoga doma i o cjelovitoj ekologiji, uzimajući u obzir tri monoteističke religije koje mogu zajedno surađivati u ostvarenju općega dobra. Odgovarajući na poziv pape Franje koji je u enciklici upravio svakoj osobi koja živi na ovom planetu, predavači su govorili pred raznolikom publikom u kojoj je bilo kršćana, židova i muslimana.

Konferenciju je organiziralo Povjerenstvo za pravdu, mir i cjelovitost stvorenoga Kustodije Svete zemlje, a na njoj je, među ostalima, govorio i kardinal Peter Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja. Kardinal je posebno istaknuo pet izazova s kojima se imamo suočiti kako bismo izgradili cjelovitu ekologiju, a oni su: isključivanje, ravnodušje, nepravednost, nedostatak solidarnosti, te sukobi koji pogađaju brojne zemlje i narode.

Po mišljenju kardinala Turksona, i na tragu enciklike Laudato si', potrebno je raditi na stvarnom 'ekološkom obraćenju', koje ne smije biti izolirano, nego na razini zajednice. Ne može se govoriti o cjelovitoj ekologiji ako se ne prizna činjenica da je središte svega toga zajedništvo – napomenuo je kardinal te upozorio – Jer, kada sustavi počnu isključivati, odnosno stavljati nekoga na stranu, nisu više dobri.

Osim toga, vladaju također nejednakost i nedostatak pravednosti; kako kaže papa Franjo: to je još jedan današnji neprijatelj. Tu je potom i ravnodušje, i s njim povezan nedostatak solidarnosti. A ako nema solidarnosti, ako se ljudi ne osjećaju ujedinjeni, postaje vrlo teško ostvariti te ciljeve – primijetio je kardinal te istaknuo da se u konačnici previše pozornosti posvećuje ratovima i sukobima, a to šteti svemu, ne samo društvenoj ekologiji. Prijeko je potrebno preokrenuti te sheme – kazao je kardinal Turkson. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. ožujak 2019.

    Francesco: il cristiano non crede in un fato immutabile, ma in un piano di salvezza voluto da Dio

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: