Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. veljača 2018.

Vijesti

Rim, 20. veljača 2018.

U KINI VIŠE OD 48 TISUĆA KRŠTENIH U 2017. GODINI

Objavilo je to „Vjersko kulturno društvo“ iz kojeg navode da podaci nisu potpuni zbog informacija o katoličkim zajednicama koje žive u udaljenim ruralnim područjima

U Kini je prošle godine kršteno 48.556 osoba, objavilo je, uoči kineske nove godine, „Vjersko kulturno društvo“ koje navodi da podaci nisu potpuni zbog informacija o katoličkim zajednicama koje žive u udaljenim ruralnim područjima, ali koje odražavaju vitalnost i misionarski dinamizam zajednica koje vjeru žive u punini.

Prema podacima koji su dobiveni od agencije Fides, pokrajina He Bei, uporište kineskog katolicizma, ponovo je na prvom mjestu s 11.899 krštenih. Unutar nje zajednica Xing Tai imala je 3.645 krštenih, a biskupija Han Dan više od 3 tisuće. Štoviše, čak je i daleka zajednica u provinciji Hai Nan imala 38 krštenika.

Na području na kojem živi veliki broj muslimanskog stanovništva, kao što je pokrajina s neovisnom upravom Xin Jiang u zapadnoj Kini, bilo je 66 krštenja, dok je 128 krštenih iz pokrajine Ning Xia i 54 u Qing Hai. I mala katolička zajednica na Tibetu, uronjena u tibetansko budističko okružje, dobila je 11 novih katolika. U pekinškoj biskupiji kršteno je 1.099 osoba.

Unatoč ohrabrujućim brojkama i velikoj misionarskoj zauzetosti koja se raširila u lokalnim zajednicama čitave Kine, moramo se uvijek osjećati ponovo pozvani na obnovljenu misionarsku zauzetost – mišljenje je članova spomenutog kulturnog društva. Evangelizacija je u Kini dug i težak put kojim treba ići. Istodobno, objavljene statistike predstavljaju poziv i apel, jer zajednice moraju ojačati svoju vjeru i uvijek ići naprijed svojim putom prema Kristu.

„Vjersko kulturno društvo“ na kraju poziva sve zajednice da poboljšaju i da uvijek drže urednima svoju evidenciju i župne matice, kako bi uvijek mogli imati pouzdane podatke i jasno izvijestiti o povijesti svoje zajednice, ali i o onoj cijele Crkve u Kini. Podaci o krštenju, zaključuje „kulturno društvo“, predstavljaju također način da se vidi rast Crkve i evangelizacijsko djelo koje je učinio Krist – prenijela je katolička agencija Fides. (kta/rv)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. veljača 2018.

    Il Papa e la Curia agli Esercizi Spirituali: le immagini di Vatican Media

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: