Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

17. siječanj 2019.

Vijesti

Mostar, 13. veljača 2018.

POZIV BISKUPA PERIĆA VJERNICIMA NA BISKUPIJSKO HODOČAŠĆE NA GROB BL. ALOJZIJA STEPINCA

U prigodi dvostrukog Blaženikova jubileja - 120. obljetnice rođenja i 20. obljetnice beatifikacije

U prigodi 120. obljetnice rođenja - Krašić, 8. V. 1898. i 20. obljetnice beatifikacije, Marija Bistrica, 3. X. 1998. - hrvatski su biskupi na jesenjem zasjedanju u Zagrebu prošle godine dali inicijativu da se u ovom dvostrukom Blaženikovu jubileju upriliče biskupijska hodočašća na grob bl. Alojzija, „mjesto neprekidne molitve i vrelo uslišanja“. Biskupijsko hodočašće vjernika Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije predviđeno je 3. ožujka 2018. Za tu prigodu biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić, 10. veljače 2018. uputio je svim župnim uredima Okružnicu pod naslovom: Velika nam djela učini Svesilni. Spomenutu Okružnicu prenosimo u cijelosti: 
 
Kada Bog želi pokazati naklonost prema nekom narodu, onda čudesno uzvisuje prijatelje svoje u tome narodu. Mi tu Božju ljubav vidimo u bl. Alojziju Stepincu, zagrebačkom nadbiskupu i mučeniku za Krista i jedinstvo Crkve. O njegovoj duhovnoj snazi, moralnoj vertikali, svećeničkoj veličini svoj je sud Crkva izrazila 1934. kada ga je, nakon tri i pol godine prezbiterstva, u njegovoj 36. godini života, izabrala za nadbiskupa koadjutora najveće biskupije u Hrvata, rezidencijalnim nadbiskupom, 1937., stožernikom - kardinalom, 1953. i proglasila ga blaženim i mučenikom, 1998. Papa Benedikt XVI. u pobudnici Verbum Domini, br. 48, 2010. uvrstio ga je među šesnaestoricu uzornih ostvaritelja Evanđelja u dvotisućljetnoj povijesti Crkve.
 
U prigodi 120. obljetnice rođenja - Krašić, 8. V. 1898. i 20. obljetnice beatifikacije, Marija Bistrica, 3. X. 1998. - hrvatski su biskupi na jesenjem zasjedanju u Zagrebu prošle godine dali inicijativu da se u ovom dvostrukom Blaženikovu jubileju upriliče biskupijska hodočašća na grob bl. Alojzija, „mjesto neprekidne molitve i vrelo uslišanja“.
 
Vjernici hercegovačkih biskupija kroz sve vrijeme od Blaženikove smrti - Krašić, 10. II. 1960. - proživljavaju duhovno zajedništvo s bl. Alojzijem, prepoznavajući u njemu jedan od najsvjetlijih izraza duhovne veličine u katoličkih Hrvata. Vjerujemo da nema svećenika i vjernika iz ovih biskupija koji se našao u Zagrebu, a da nije pohodio i katedralu, pomolio se na Stepinčevu grobu i osjetio potreban unutarnji mir i duhovnu snagu.
 
Stoga, dok vjernički očekujemo njegovu kanonizaciju i za to se molimo i „u Tebe se, Gospodine, uzdamo“, smatramo da je ovo hodočašće na grob bl. Alojzija izniman Božji dar:
- da još jednom, osobno i kao župna i biskupijska zajednica, zahvalimo Presvetomu Trojstvu na daru bl. Alojzija, i na tolikim svjedocima vjere i domoljublja;
- da se, očišćeni u sakramentnoj ispovijedi i nahranjeni s euharistijskoga stola, napunimo potrebnom duhovnom snagom za svladavanje nemalih kušnji našega vremena;
- da potvrdimo i izmolimo dar crkvenoga jedinstva na biskupijskoj i nacionalnoj razini kao i na razini cijele Crkve; jedinstva koje je bl. Alojziju bilo toliko sveto i koje je vlastitim životom branio te s pravom i nazvan „mučenikom za Crkvu – jedinstvo i zajedništvo sa Svetim Ocem“;
- da potvrdimo da znamo procijeniti pravu vrijednost velikana svoje povijesti i vlastito opredjeljenje da ih na tom putu nasljedujemo.
 
Hodočasnički molitveni program započet ćemo, in nomine Domini, organizirano, zajedničkim pokorničkim bogoslužjem u zagrebačkoj prvostolnici, u subotu 3. ožujka u 10.30 sati, nakon čega će biti mogućnost osobne sv. ispovijedi i osobne pobožnosti na Blaženikovu grobu. U 11.30 slavit ćemo svečanu sv. Misu u čast Blaženika.
 
Stoga ovim još jednom pozivam sve vjernike Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, kao i one koji su se iz raznih životnih razloga iselili - posebno one nastanjene u Zagrebu - da se priključe ovomu našem zajedničkom hodočašću vjere, ljubavi, odanosti i zahvalnosti. Prijave hodočasnika iz Hercegovine primaju se u župnim uredima.
 
Svim hodočasnicima želimo blagoslovljen put ispunjen radošću i snagom, a svim vjernicima sretan korizmeni hod prema proslavi Kristova Uskrsnuća.
 
†  Ratko Perić, biskup
PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    13. siječanj 2019.

    Papa all’Angelus: impegnarsi a vivere con coerenza le promesse del Battesimo

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: