Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. svibanj 2020.

Izdvajamo

Skadar (Albanija), 13. veljača 2018.

Priopćenje s Petog susreta nacionalnih delegata za odnose s muslimanima u Europi

Ured Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) objavio je Priopćenje s Petog susreta nacionalnih delegata za odnose s muslimanima u Europi koji je održan od 7. do 9. veljače 2018. u Skadru u Albaniji. U ime Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine na susretu je sudjelovao mons. dr. sc. Franjo Topić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. Priopćenje pod naslovom „Za mistiku bratstva kroz duhovnost“ prenosimo u cijelosti:

Za mistiku bratstva kroz duhovnost

Skadar, Albanija, od 7. do 9. veljače 2018.

U Albaniji, zemlji koja je do prije trideset godina bila deklarirana ateistička država, religije danas žive iskustvo dobrog suživota koja daje nadu međureligijskom dijalogu. Stigavši u Skadar na poziv mjesnog nadbiskupa mons. Angela Massafre, na 25. obljetnicu povijesnog posjeta sv. Ivana Pavla II. (travanj 1993.), nacionalni delegati za odnose s muslimanima svjedoče zanimanje i kapilarni rad Katoličke Crkve za dijalog s muslimanima u Europi. Tijekom trodnevnog rada, delegati biskupskih konferencija susreli su se s likom muslimanskog vjernika i razgovarali o nekim pastoralnim pitanjima.

Crkva u Europi bavi se dijalogom s različitim muslimanskim zajednicama na različitim razinama (akademski, vjerski i socijalni, ali i dogmatski, pravno i duhovno). Dijalog nije težnja, već svakodnevno iskustvo sa svojim radostima i izazovima. Od razmjene iskustava i vrlo živahnih i rasprava u kojima su mnogi sudjelovali, europski islam predstavlja se u množini: mnoštvo muslimanskih zajednica čija raznolikost predstavlja također izazov za kršćane. Tako, do sada ostvareni put, da bi danas postao učinkovit, zahtijeva slušanje također uzajamnim religioznih iskustava.

U Albaniji, sudionici su upoznali stvarnost koju živi prisutnost različitih vjerskih zajednica u konstruktivnom skladu. Okrutno i bolno iskustvo totalitarnog režima, koji je nametnuo državni ateizam, dovelo je do približavanja svih vjernika čineći da sazrije snažan osjećaj tolerancije i poštovanja među vjernicima različitih religija. Albanija je zemlja koja živi mistiku susreta. Upravo ta albanska posebnost koja je potaknula nacionalne delegate okupljene na njihovom petom susretu da odluče produbiti temu susret u mistici promovirajući „dijalog duhovnosti“. U Skadru sudionici su odlučili pojačati svoje kontakte s muslimanskim zajednicama i na razini duhovnosti.

Dio rada bio je posvećen označavanju glavnih profila muslimanskog vjernika i načina na koji živi svoj odnos s Bogom. Temu su produbili izlaganja dvojice predstavnika muslimanskih zajednica prisutnih u Albaniji: sunitskog imama i vođa Bektašijske zajednice u zemlji. Sudionici su naglasili ulogu slobode, ne samo na razini vjerskog izbora, nego i na razini načina na koji vjernik namjerava živjeti svoj odnos s Bogom unutar iste vjerske obitelji: način oslobađanja svoga-ja u svakom trenutku da bi postigao zajedništvo s Bogom. U Sufi tradiciji to se događa kroz pratnju duhovnog učitelja. Vjernik je uključen u zajednički hod, a nikada u individualni. Taj unutarnji hod, koji doseže do dubine ljudskog srca, u dugoj intimi i osobnom dijalogu s Bogom, dovodi kršćane i muslimane da se prepoznaju kao pripadnici istog čovječanstva stvorenog od Boga. Iz tog dijaloga, naročito onog iz života i duhovnosti, mogu se razviti i rasti odnosi istinskog prijateljstva i istinskog bratstva.

Potom su sudionici su produbili tri pastoralna područja koja se zanimaju za odnose s muslimanima: prvo dolazi iz Austrije a odnosi se na predstavljanje prijeđenog puta katekumenata za prihvaćanje osoba koje dolaze iz muslimanskih sredina i koje mole da budu kršteni. Drugo je bilo produbljivanje duhovnog iskustva počevši od onoga koje je proživio mons. Claude Rault, umirovljeni biskup iz Laghouat Ghardaia, iz Alžira. Mons. Rault je suosnivač s ocem Christianom di Chergé (trapistički prior u Tibhirine) inicijative Ribat al Salam (poveznica mira) s kojima je mala skupina kršćana razvila duhovni dijalog s prijateljima muslimanima i bratstvom sufi iz Medea. Na kraju je prikazano francusko iskustvo praćenja mješovitih brakova kršćanskih i muslimanskih parova koji sami po sebi predstavljaju mjesto međureligijskog dijaloga i koji su pastoralni izazov koji treba slijediti. Zapravo, potreba za osobnom pratnjom ovih obitelji - posebice u pogledu vjerskog odgoja njihove djece - i odgoj u odgovornoj ljubavi bračnih parove, pojavljuju se kao hitni pozivi. U ovom zadatku, Crkva i muslimanska zajednica pozvane su na odgovorno sudjelovanje u dijalogu za dobro tih obitelji.

Tijekom susreta pročitana je pisana poruka kardinala Jean-Louisa Taurana, prefekta Papinskog vijeća za međureligijski dijalog, koju je uputio sudionicima i u kojoj je pozvao "kršćane i muslimane da promiču uzajamno poštovanje, objektivnost u govoru i pisanju o drugoj religiji, dobrohotnost, suosjećanje i milosrđe“. Kako bi se dijalog mogao nastaviti u mirnom i konstruktivnom ozračju“ nužno je – napisao je kardinal – jedan novi napor na obje strane da bi se spriječio 'govor mržnje' koji je u temelju međusobnih sumnji, diskriminacije, isključivanja, marginalizacije i ogorčenja“.

U Skadru su nacionalni delegati posjetili Veliku gradsku džamiju, samostan sestara Klarisa, bivši franjevački samostan koji je služio kao zatvor za državne zatvorenike tijekom totalitarnog režima i biskupijski muzej s različitim svjedočanstvima 38 albanskih mučenika.

Rad je završio prezentacijom o teološkom statusu islama u suvremenom kršćanskom razmišljanju, temi koju je pokrenuo II. Vatikanski sabor i koja otvara perspektive za produbljivanje iskustava dijaloga rođene i življene u cijeloj Europi. Posljednjeg dana mons. Brendan Leahy D.D., biskup Limericka koji je odgovoran za sekciju Međureligijskog dijaloga Komisije za evangelizaciju i kulturu CCEE-a, predvodio je Svetu misu u skadarskoj katedrali i predstavio neka razmišljanja na zaključnom dijelu susreta.

Susret je završen posjetom bektašijskom svetištu Kruje, duhovnom središtu te bratovštine.

Na susretu su sudjelovali i apostolski nuncij u Albaniji nadbiskup Charles John Brown i biskup Tirane-Drača mons. George Frendo, predsjednik Albanske biskupske konferencije.


foto

Više fotografija ...

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    15. svibanj 2020.

    Omelia, Messa a Santa Marta, 15 Maggio 2020, Papa Francesco

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: