Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. svibanj 2020.

Vijesti

Greg Burke

Greg Burke

Vatikan, 13. siječanj 2018.

ODRŽAN BRIFING O APOSTOLSKOM PUTOVANJU PAPE FRANJE U ČILE I PERU

Greg Burke: U središtu je Papina pohoda Čileu i Peruu susret s domorodačkim pučanstvom

Dvadeset drugo međunarodno apostolsko putovanje pape Franje tijekom kojega će posjetiti Čile i Peru, a na kojemu će biti od 15. do 22. siječnja 2018. imat će ponajviše pastoralnu svrhu – kazao je Greg Burke, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, govoreći na brifingu za novinare. Središnji će događaji putovanja biti susreti, u obje zemlje, s domorodačkim narodima – istaknuo je Burke. Riječ je o pučanstvu u Araucaniji u Čileu, i u Amazoniji u Peruu.

To je vrlo važno, posebice na tom putovanju, – kazao je pak u razgovoru za Radio Vatikan ravnatelj Tiskovnoga ureda – jer su ti susreti na neki način početak sinode o Amazoniji. Papa želi, kako je već više puta napravio, razgovarati s domorodačkim narodima, želi im očitovati poštovanje, i to upravo tamo, na mjestima gdje žive. Istodobno je tu važna tema poštovanja tih narodâ, ali i stvorenoga. Postoji, dakle, veza s enciklikom „Laudato si'“ – napomenuo je Burke.

Podsjetivši potom kako je Papa više puta rekao da svi možemo od tih narodâ mnogo naučiti, ravnatelj je Tiskovnoga ureda primijetio da te Papine riječi na Zapadu možda izazivaju šok, i možda se ljudi pitaju što možemo od njih naučiti. A Papa nas podsjeća – istaknuo je – da doista možemo mnogo naučiti unatoč svim našim velikim gradovima i našem razvoju.

Na novinarovu primjedbu da će Svetoga Oca dočekati dva naroda Latinske Amerike, te će se on pomalo osjećati kao u vlastitom domu, Burke je napomenuo da papa Franjo dobro poznaje Čile, jer je tamo živio dok je bio u isusovačkom novicijatu. A poznaje i Perú. Osim toga, govori španjolski, i to su njegovi ljudi… Uvjeren sam da će se Papa, koji cijeni pučku pobožnost, odlično osjećati u obje zemlje, ali u Peruu, gdje je pučka pobožnost posebno istaknuta, osjećat će se još bolje. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. svibanj 2020.

    Il popolo di Dio con il suo pastore Francesco

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: