Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. prosinac 2018.

Vijesti

Zagreb, 12. siječanj 2018.

NOVA "PRILIKA"

Mjesečni magazin Glasa Koncila - Donosi prijevod "Pariške izjave"

O desetoj obljetnici izlaženja, mjesečni magazin Glasa Koncila "Prilika", kao svojevrsni dar čitateljima, donosi cjelovit tekst "Pariške izjave". Pomalo marginalizirani dokument dvanaest europskih intelektualaca, objavljen u listopadu prošle godine u 36 točaka novinar Darko Grden preveo je na hrvatski jezik. Prošlo je pola stoljeća od fenomena "1968.", također dotaknutoga u "Pariškoj izjavi", fenomena koji je srušio staro, a novo nije izgradio.

"Ni trenutka nismo dvojili hoćemo li prevesti i objaviti Izjavu u cijelosti baš u siječnju 2018. godine, godine u kojoj se navršava pola stoljeća od "revolucije šezdesetosmaša", čije se posljedice u politici, ekonomiji, sveučilištima, kulturi i umjetnosti osjećaju i danas", naveo je urednik Branimir Stanić.

Na "Parišku izjavu" nadovezao se i glazbeni analitičar Mario Šoša, promišljajući višedesetljetni problem glazbe – ružnoću koja je stala na mjesto ljepote.

Uz početak Europskoga prvenstva u Hrvatskoj, hrvatski rukometni izbornik Lino Červar u razgovoru svjedoči vjeru i promišlja aktualni trenutak trofejnoga športa i očekivanja u splitskoj skupini. Prisjeća se siromašnog djetinjstva, ministrantskih dana i pouzdanju u Boga u obiteljskom i trenerskom životu.

O javnoj komunikaciji, nedostatku ozbiljnih medija i politici "birtije" piše mr. Ivo Lovrić, a ekonomist dr. Zdenko Babić promišlja nužnost strateških mjera u hrvatskoj socijalnoj ekonomiji. Kako se dugotrajnije (od)nositi s novogodišnjim odlukama, odgovara psihologinja dr. Lovorka Brajković. O danima u kojima je duhovni otac "Glasa Koncila" kardinal Franjo Šeper došao na čelo Kongregacije za nauk vjere, piše Ivan Tašev. Na oprez prigodom liječenja uz pomoć "čudotvornoga" botoksa upozorava i dr. Jadranka Pavić u rubrici "Zdravlje", a kronologiju onečišćenja zraka na planetu donosi Tihana Mojsinović.

Prigodno se tematiziraju i umjetnička djela, kazališne predstave redatelja Damira Mađarića, film "Čudo" o desetogodišnjem dječaku rođenom s genetskim poremećajem, kao i roman Jeana Merciera "Kad župniku prekipi".

Nagradni kviz "Prilike", objavljene uz Glas Koncila s nadnevkom 14. siječnja, omogućuje osvajanje Pastoralnoga dnevnika 2018. te džepnoga kalendara i rokovnika. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. prosinac 2018.

    Messa di Natale per i Dipendenti del Dicastero per la Comunicazione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: