Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. siječanj 2019.

Najave

Sarajevo, 6. siječanj 2018.

Dan Djela svetog djetinjstva

Pismo mons. Luke Tunjića, nacionalnog ravnatelja Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine uz Dan Djela svetog djetinjstva, prenosimo u cijelosti:

Dragi suradnici i prijatelji misija!

Papinsko misijsko Djelo Sv. Djetinjstvo slavi se svake godine na svetkovinu Bogojavljenja. Pri samom osnivanju želja je bila da se i djeca uključe u evangelizaciju naroda, zbog toga je geslo ovog Papinskog Djela „Djeca pomažu djeci.“ Svjesni smo neizmjerne ljubavi i potencijala kojim je Bog obdario djecu. Otkrivati talente i pomoći im da ih razviju obveza je obitelji, škole i svih nas. Svjesni smo, također, krize obitelji, problema u školi i društvu te da su djeca često prepuštena sama sebi. Vrijeme Došašća i Božićno vrijeme posebna je prigoda svima nama učiniti više za povjerenu nam djecu. Prvenstveno naučiti ih da je vjera dar koji je usko povezan s molitvom, a svaki dar je pravi samo ako se dijeli s drugima. Ovo povlašteno vrijeme, koje nas pripravlja za Božić i Bogojavljenje, jedinstvena je prigoda pojačati svoju molitvu za svu djecu svijeta, posebno za siromašnu, napuštenu i zloupotrijebljenu djecu koja su žrtve sustava, različitih interesa i manipulacija. Uz istinsku molitvu, dobro poučena djeca pokazat će i svoju nesebičnost prema svojim vršnjakinjama i vršnjacima diljem svijeta. Sudjelovat će i u akcijama koje je važnije organizirati nego koliko će se prikupiti.

Kao pomoć u pripravi šaljemo vam animacijske materijale. Na plakatu je djevojčica iz Zambije koja u brošuri govori o sebi, svojoj obitelji, školi, župi, društvu… U brošuri ima ponešto za svećenike, vjeroučitelje, djecu i sve vjernike. Poseban vodič za djecu ali i odrasle, kroz cijelo Došašće, nudi kalendar koji potiče što bi se moglo uraditi svaki dan. S druge strane kalendara je 15 zanimljivosti o Zambiji…

Činjenica je da imamo puno župa bez djece i da nam mlade obitelji s djecom odlaze. Ovdje nije mjesto elaborirati i ulaziti dublje u tu problematiku ali jest poziv na pojačanu molitvu i dobru organizaciju. U suprotnom ostaje nam svakodnevno kukanje, kritiziranje, beznađe. Osobno sam duboko uvjeren da kao Crkva i Narod nismo „ostatci ostataka“ i da u vjeri „da nam velika djela učini Svesilni“ i sami možemo činiti velika djela.

U tom uvjerenju zahvaljujem vam na dosadašnjoj suradnji i pozivam da ju nastavimo, svjesni svoje evangelizacijske obveze.

Uz zahvalu, srdačno vas pozdravljam te koristim prigodu već sad svima vam zaželjeti sretan Božić i blagoslovljenu Novu 2018. godinu.


Mons. Luka Tunjić,
nacionalni ravnatelj PMD BiH


Materijali za Dan Djela svetog djetinjstva, mogu se pronaći na web stranici Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela BiH.

Na svetkovinu Bogojavljenja 6. siječnja 2018., svečano euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u 10.30 sati, predslavit će kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski.


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. siječanj 2019.

    Videnews Angelus Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: