Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. lipanj 2019.

Intervju

s. M. Maria-Ana Kustura

s. M. Maria-Ana Kustura

Sarajevo, 3. siječanj 2018.

s. M. Maria-Ana Kustura, provincijska glavarica sestara Služavki Maloga Isusa

Ugraditi Stadlerovu ljubav u domovinu i mjesnu Crkvu

Na svetkovinu Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2016., vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić, u prigodi 99. obljetnice preminuća sluge Božjega Josipa Stadlera, utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, proglasio je njegovu godinu. Tim povodom razgovarali smo s provincijskom glavaricom Družbe, s. M. Mariom-Anom Kusturom kako bi nam približila sam značaj Jubilarne godine nadbiskupa Josipa Stadlera.

S. M. Maria-Ana Kustura rođena je 1952. u Podgrađu, u općini Uskoplje, gdje je završila osnovnu školu. U Belgiji je, kamo je otišla 1966., završila višu medicinsku školu 1973. te je iste godine ušla u Družbu sestara Služavki Maloga Isusa, provincije Bezgrešnog Začeća BDM u Sarajevu. Prve redovničke zavjete položila je 1975. nakon čega je ponovno otišla u Belgiju gdje je u domu za starije, bolesne i nemoćne obnašala službu glavne medicinske sestre. Tijekom tog razdoblja, kao izvanredan student, završila je Katehetski institut u Sarajevu. U Rimu je boravila od 1984. do 1988. gdje je, na Papinskom sveučilištu Salesianum, pohađala studij pedagoških znanosti te je stekla magisterij iz područja pastorala mladih. Od 1988. do 2006. – kada je u lipnju izabrana za vrhovnu glavaricu Družbe, obnašala je razne službe u Družbi i Provinciji. Također, 2006. u listopadu izabrana je i za predsjednicu Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica – HUVRP-a. Već više od 20 godina – od 1994., obnaša službu savjetnice Vojnog ordinarija za međunarodnu suradnju. Za provincijsku glavaricu Družbe SMI izabrana je 2017.

Poštovana s. M. Maria-Ana, možete li nam reći koja je nakana Jubilarne godine nadbiskupa Josipa Stadlera i što ona predstavlja za Vašu provinciju?

Prije svega, hvala Vam od srca što ste mi dali mogućnost da našu javnost podsjetimo na neizmjerni doprinos našeg utemeljitelja, sluge Božjeg nadbiskupa Stadlera za ovu našu zemlju, Bosnu i Hercegovinu, jer je on doista bio najveći crkveni dostojanstvenik svog vremena.

Da, imate pravo, mi sestre Služavke Maloga Isusa, željele smo povodom svetkovine Bezgrešne i zaštitnice naše Sarajevske provincije, te obilježavanja smrti našeg utemeljitelja podsjetiti javnost da u 2018. planiramo obilježiti obljetnice sluge Božjega nadbiskupa Stadlera: 175. rođenja, 150. svećeničkog ređenja i 100. obljetnicu smrti.

Za našu Provinciju, to je prije svega velika čast, naravno i obveza, zbog toga što mi živimo na izvorima Družbe, ovdje u Sarajevu, jer sve je ovdje započeto davne 1890. upravo sa slugom Božjim nadbiskupom Stadlerom.

Prvi vrhbosanski nadbiskup čiji je rad bio blagoslov ne samo za nadbiskupiju, nego i za ovu zemlju i Crkvu, živio je u razdoblju koje je također imalo teške i burne trenutke. U kakvom ozračju danas Provincija dočekuje njegovu 100. obljetnicu preminuća?

Iz perspektive vremena u kojemu živimo, nekada imam dojam da se od tada ništa nije promijenilo. Preživjele smo tri rata i očito da se još uvijek oporavljamo od posljedica. Još uvijek su oko nas mnogi siromasi, napuštena djeca, beskućnici, nezaposleni. Ugroženo je dostojanstvo čovjeka, obitelji, poremećene vrednote…

Mi sestre Služavke Maloga Isusa, tijekom proteklih 100 godina opetovano obnavljamo naše samostane po treći put i pokušavamo unatoč svim teškoćama biti u službi onih koji su potrebni naše pomoći. Nikada ne gubimo nadu, jer „Bog je davao, daje i dat će“, rekao je naš utemeljitelj.

Što nam možete reći o planovima vaše Provincije u vezi s načinom obilježavanja Jubileja koji traje do 8. prosinca 2018.?

Pred nama je dakle 2018., puna raznih događanja, za koje se ozbiljno pripremamo. Naime, s obzirom da je nadbiskup Stadler, rođen u Slavonskom Brodu, ako Bog da, njegovu 175., obljetnicu rođenja proslavit ćemo u Slavonskom Brodu u župi Gospe od brze pomoći, odnosno crkvi gdje je kršten, 28. siječnja. Euharistijsko slavlje predvodit će mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup.

Zatim ćemo, također u Slavonskom Brodu, proslaviti 150. obljetnicu svećeničkog ređenja i tim povodom bit će blagoslovljen Stadlerov Centar – novo zdanje sagrađeno njemu u čast u Brodskom Vinogorju. Euharistijsko slavlje i blagoslov predvodit će Vinko kard. Puljić, nadbiskup vrhbosanski. A 100. obljetnicu smrti sluge Božjega Stadlera, obilježit ćemo u Sarajevu jer je 1918. godine na blagdan Bezgrešne, 8. prosinca, preminuo i pokopan u sarajevskoj katedrali. Tim povodom bit će upriličen studijski dan u organizaciji Vrhbosanske nadbiskupije, KBF-a i naše Družbe SMI.

Ponekad nismo možda dovoljno ni svjesni baštine koju je sluga Božji Josip Stadler ostavio. Na što Vi želite staviti poseban naglasak kada govorimo o ovomu?

Naš utemeljitelj bio je izuzetno nadaren i svestran čovjek, izuzetnih kvaliteta, kao čovjek, vjernik, crkveni dostojanstvenik. Sve ono lijepo na crkvenom, kulturnom i građevinskom planu što nas danas okružuje u Bosni i Hercegovini, njegova su djela tako da ga je nadbiskup Strossmayer, njegov suvremenik prozvao „Čudotvorcem“, a u društvu je često bio nazivan „Ocem siromaha“. Naravno da ga mi sestre Služavke Maloga Isusa smatramo našim ocem i utemeljiteljem te smo ponosne na sve ono što je tijekom svoga života učinio za našu Družbu, za ovu mjesnu Crkvu i za ovu zemlju Bosnu i Hercegovinu.

Vaša Družba je, slobodno možemo reći, srce Stadlerova djelovanja i kuca punih 127 godina. Možete li nam izdvojiti najvažnije podatke o aktualnom stanju Družbe?

Sluga Božji, nadbiskup Stadler je od samog svog dolaska u Sarajevo, 1883., vidjevši toliku sirotinju samo želio pronaći put i način kako pomoći i riješiti pitanje siromaštva u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini. Kada je već bio sagradio prvo sirotište, našao se pred novim izazovom – kako riješiti skrbništvo te siromašne i napuštene djece? Možemo doista pretpostaviti da ni on sam nije bio svjestan kako rješavanjem ovog pitanja s nekoliko djevojaka iz sirotišta u Trstu, u biti nastaje nova Družba koju je osnovao, bio njen začetnik, i pratio Družbu u pravnom smislu te bio, takoreći, njezin poglavar dugi niz godina.

Družba danas djeluje u tri pokrajine, odnosno Provincije – Sarajevska sa sjedištem u Sarajevu, Zagrebačka sa sjedištem u Zagrebu i Splitska sa sjedištem u Splitu. Vrhovna uprava od osnutka Družbe bila je u Sarajevu, a zatim od 1949. kada su nas komunističke vlasti protjerale iz Sarajeva, njeno sjedište je izmješteno u Zagreb, na Ksaver, Naumovac br. 12. Družba danas ima 345 sestara raspoređenih u 35 vlastitih samostana i 27 zajednica gdje sestre djeluju u crkvenim institucijama.

 

Nastavak pročitajte u tiskanom izdanju

Razgovarala: Josipa Prskalo
Katolički tjednik

 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    10. lipanj 2019.

    Papa: gli aeroporti siano ponti per l'incontro con Cristo

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: