Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

11. prosinac 2018.

Izdvajamo

Kongora, 27. prosinac 2017.

Na blagdan sv. Stjepana biskup Perić u Kongori za đakone zaredio četvoricu kandidata

U utorak, 26. prosinca 2017., na blagdan svetog Stjepana Prvomučenika, u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Kongori mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, pod svečanim Misnim slavljem podijelio je sveti red đakonata trojici kandidata Hercegovačke franjevačke provincije i jednom dijecezanskom kandidatu.

Novoređeni đakoni su:
Fra Jure Barišić iz župe Sv. Ante Padovanskog, Šuica
Fra Robert Kavelj iz župe Blaženoga Alojzija Stepinca, Chicago
Fra Jozo Hrkać iz župe Uznesenja BDM, Široki Brijeg
Don Josip Radoš iz župe Srca Isusova, Kongora

U koncelebraciji s biskupom Perićem bili su fra Miljenko Šteko, provincijal, generalni vikar don Željko Majić, župnik fra Stjepan Martinović, te oko 15 svećenika. Na samom početku Sv. mise biskup Perić je pozdravio sve nazočne i čestitao Božić i blagdan sv. Stjepana.

Nakon čitanja Evanđelja prozvani su kandidati za sveti red. Biskup Perić je prisutnima, posebno ređenicima, uputio prigodnu homiliju ističući zadaće đakona.

Nakon homilije uslijedili su upiti ređenicima, litanije Svih Svetih koje je otpjevao fra Zvonimir Pavičić. Đakoni su molili litanije prostirući se na pod. Slijedila je blagoslovna molitva i polaganje ruku. Nakon obreda ređenja, župnici i gvardijani su pomogli ređenicima u oblačenju đakonske odore – dalmatike. Zatim su primili evanđelistar – knjigu Evanđelja, i potom pristupili oltaru prinoseći darove za euharistijsku službu.

Na kraju Svetog misnog slavlja provincijal fra Miljenko je zahvalio biskupu Periću na činu ređenja. Izraze radosti i čestitanja uputio je obiteljima novih đakona, ređenicima i svima koji su ih pratili na putu do oltara.

Nakon liturgijskog slavlja koje je uveličao župni zbor, kao i liturgijska asistencija bogoslova pod vodstvom don Pere Miličevića, upriličena je u župnoj kući zakuska za sve prisutne. (kta/miriam)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    6. prosinac 2018.

    Al servizio della trasmissione della fede

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: