Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. siječanj 2019.

Izdvajamo

Sarajevo, 25. prosinac 2017.

Kardinal Puljić predvodio svečanu Euharistiju na Božić u sarajevskoj katedrali

Na svetkovinu Rođenja Gospodinova – Božić, 25. prosinca 2017. svečano Euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini mons. Luigijem Pezzutom, a koncelebriralo je 11 svećenika. Između ostalih, sudjelovao je veliki broj redovnica raznih družbi.

Uvodeći u Misno slavlje, kardinal Puljić čestitao je Božić svima u katedrali, ali i svima koji su Misno slavlje izravno pratili putem Radiotelevizije Bosne i Hercegovine i drugih medija te zamolio roditelje da djeci poljupcem prenesu izraze Božje ljubavi i blizine. Zahvalio je svima koji su njemu, a po njemu i svima katolicima u Bosni i Hercegovini, uputili pisane i elektroničke čestitke. Također je zahvalio medijima koji su mnogima, a posebno bolesnicima, približili Misno slavlje iz sarajevske prvostolnice.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić podsjetio je na riječi zborne misne molitve koja glasi: Bože, divno si sazdao čovječje dostojanstvo, a još divnije ga obnovio: udijeli nam dioništvo u božanstvu svoga Sina, koji je rođenjem uzeo našu ljudsku narav. „Upravo to božićno otajstvo obnovilo je čovjekovo dostojanstvo“, kazao je kardinal Puljić podsjetivši na evanđeoski misni odlomak u kojem stoji da je „Riječ je tijelom postala i nastanila se među nama“ (Iv 1,14). „Time je čovjeku vraćeno dostojanstvo jer je ponovno postao dijete Božje. Bog je čovjekom postao da bi čovjeka pobožanstvenio“; rekao je kardinal Puljić te se prisjetio jednog doživljaja iz svoga djetinjstva. Kazao je da je jedan čovjek nakon Drugog svjetskog rata osuđen i „odležao“ u zatvoru 12 godina i potom se vratio kući, ali se po povratku više nije mogao snaći u vlastitoj kući. Dodao je da je taj čovjek zamolio pomoć ukućana da se, poslije 12 godina provedenih u zatvoru, ponovno udomaći i rodnoj kući.

„I mi smo na neki način grijehom izgubili kuću Božju i postali i postali stranci u Božjoj kući“, rekao je kardinal Puljić ističući da se ponovno trebaju udomaćiti u Božjoj kući i postati Božji ukućani. Napominjući da Božić na osobit način stvara ozračje obiteljskog zajedništva i ljubavi, kazao je da žele doživjeti ozračje Božje ljubavi po kojoj im je Bog vratio dostojanstvo čovjeka. „To dostojanstvo ne primamo po ljudskim zakonima nego ga Bog daruje i čovjek to treba upoznati, zavoljeti i živjeti“, rekao je kardinal Puljić ističući da na se na taj način u čovjeka vraća unutarnji mir jer su se izmirili s Bogom i ljudima.

„Mržnjom se ne gradi mir. Vidjeli smo da je nedavni rat zapravo bio rat mržnje. Taj rat nije napravio mir. Ni danas u svijetu oružje ne gradi mir nego ubija, uništava i progoni. Toliki danas bolno doživljavaju da su im oduzeti dostojanstvo čovjeka i ljudska prava. Potrebno je shvatiti da mržnja i oružje ne stvaraju mir. Mir stvara pravednost, istina i ljubav. To daje Bog pa zato upravo želimo moliti za taj mir“; istaknuo je kardinal Puljić pozivajući sve da dožive božićni mir svjesni da su postali Božji ukućani.

Podsjetivši da je Isus apostole nazvao prijateljima te da im je priopćio sve što je čuo od Oca svoga, kardinal Puljić je kazao da „Bog, kada nam se daruje, sve nam daruje“. Napomenuo je da je upravo u tome i smisao međusobnog božićnog darivanja među ljudima te dodao da se i to, na žalost, pretvorilo u komercijalizam. Gledamo kolika je cijena dara, a ne gledamo u tom dar znak odnosno ljubav“, rekao je kardinal Puljić te dodao da su izgubili ljepotu darivanja kao i da ne bi trebalo gledati cijenu dara nego tko ga i zašto daruje. „Želimo mijenjati taj nametnuti mentalitet u ovom svijetu jer su i Boga upotrijebili“, kazao je kardinal Puljić ističući je Božje rođenje čovjeku donijelo spasenje i oslobađanje od zloga.

Pošto je naveo riječi misnog čitanja iz Knjige proroka Izaije: Kako su ljupke po gorama noge glasonoše radosti koji oglašava mir, oglašuje sreću, navješćuje spasenje govoreći Sionu: 'Bog tvoj kraljuje', kardinal Puljić je kazao da je danas malo onih koji šire radost. „Tako je malo radosti među ljudima. Zato želimo da nam ovaj Božić donese radost koja izvire iz Božje blizine i svijesti vlastitoga dostojanstva i toga da smo istinski voljena bića“, riječi su kardinala Puljića koji je dodao da sreća ne ovisi od imanja nego da je prava sreća živjeti ljubav. Zaželio je svima da ih Božić nauči hoditi putem božićne ljubavi i radosti.

„Božić slaviti znači biti ojačan u vjeri, postati Bogu bliži i bliži jedni drugima te hrabrije kročiti kroz ovaj život, poručio je kardinal Puljić.

Poslušajte audio zapis propovijedi kardinala Puljića.

 

Nakon Svete mise članovi Katedralnog mješovitog zbora „Josip Stadler“, koji su tijekom Svete mise animirali liturgijsko pjevanje, i drugi vjernici pošli su na čestitanje u prostorije Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog. Na ručku kardinal Puljić ugostio je episkopa dabrobosanskoga gospodina Hrizostoma sa suradnicima. (kta)

Foto: Zvonko Aždajić

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. siječanj 2019.

    Videnews Angelus Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: