Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

11. prosinac 2018.

Vijesti

Plehan, 17. prosinac 2017.

TRADICIONALNA BOŽIĆNA PLEHANSKA VEČER

U organizaciji udruge „Plehan“ koja djeluje od 2004. s ciljem okupljanja Posavljaka, njegovanja tradicije Bosanke Posavine, pomaganja jednih drugima…

Mnogobrojne Plehančane i njihove prijatelje okupila je u subotu, 16. prosinca 2017. tradicionalna Božićna plehanska večer, i ove godine održana u restoranu „Prestige“ u Slavonskom Brodu. U ime organizatora večeri udruge „Plehan“ njezin je predsjednik Ilija Džepina pozdravio goste i iznio kratki presjek trinaestogodišnjeg rada udruge osnovane 2004. godine s ciljem okupljanja Posavljaka, njegovanja tradicije Bosanke Posavine, pomaganja jednih drugima, prigodnih druženja i slično, što inače udruge i klubovi nastoje obavljati. „Osnovna zadaća naše udruge svih ovih godina je pomoći obnovu u zavičaju, prije svega obnovu simbola našeg kraja, simbola vjerskog i kulturnog pa i nacionalnog - gradnju nove crkve sv. Marka evanđeliste na Plehanu. Svih ovih godina udruga je bila inicijator i organizator različitih akcija i manifestacija koje su vodile upravo u tome cilju“, naglasio je predsjednik Džepina.

Nazočni su bili predstavnici društveno političkih vlasti iz Bosne i Hercegovine na čelu s dopredsjednikom RS Josipom Jerkovićem i ministrom Davorom Čordašem te slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara,

Pozdravnu riječ u ime franjevačkog samostana Plehan uputio je samostanski vikar na Plehanu fra Franjo Dalibor Stjepanović.

On je plehančanima posvjestio važnost toga događaja koji ih z godine u godinu okuplja u predbožićne blagdane, kada imaju priliku susresti jer su mnogi izbjegli i žive diljem svijeta.

Posvjestivši im veličinu rodnoga kraja poručio je: „Nadam se da će ovo ime Plehan uistinu u vašim srcima i srcima vaših potomaka postati ne samo riječ, nego i pravi simbol – pravi znak prisutnosti onoga mjesta iz kojega ste potekli.

Često čujem kako kažete, Plehan je naš. Uistinu, Plehan je vaš, ali samo onoliko koliko ste vi njegovi, koliko se vi dajete toj vrijednosti iz koje potječete, jer samo toliko možete graditi međuljudske odnose čuvati ono što ste s Plehana najvrjednije podnijeli, a to je ona vjera - da sa svojim Bogom mogu sve. Neka vam ta vjera bude uistinu poticaj, izvor snage u svim izazovima oko vas“, poručio je fra Franjo Dalibor i svima čestitao Božić.

Družili su se Plehančani i njihovi prijatelji, među kojima su bili i svećenici iz Bosanske Posavine, Slavonskog Broda, pa čak i iz Beograda, do kasnih večernjih sati uz pjesmu, a ni ove godine nije izostala bogata tombola. (kta/b.l.)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    10. prosinac 2018.

    Papa Francesco Messa a Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: