Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. siječanj 2019.

Vijesti

Lima, 15. prosinac 2017.

BISKUP VUKŠIĆ POSJETIO APOSTOLSKOG NUNCIJA U PERUU GIRASOLIA

U okviru pastoralnog posjeta Hrvatima katolicima u Peruu i Limskoj nadbiskupiji

Na spomendan sv. Lucije, djevice i mučenice, 13. prosinca 2017., pretposljednjeg dana svoga pastoralnog posjeta Hrvatima katolicima u Peruu i Limskoj nadbiskupiji, vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić posjetio je apostolskog nuncija u Peruu mons. Nikolu Girasolia. U pratnji biskupa Vukšića bili su: župnik i župni vikar župe sv. Leopolda Mandića u Limi mons. Drago Balvanović i vlč. Marko Jukić te vojni kapelan i župnik u banjolučkom naselju Budžak vlč. Marijan Stojanović, a u razgovoru sudjelovao je i tajnik Nuncijature mons. Gregorz Piotr Bielaszka.

Biskup Vukšić ukratko je predstavio nunciju Girasoliu trenutno stanje u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na život i djelovanje Katoličke Crkve. Progovorio je i o specifičnostima Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini.

Župnik Balvanović u kratkim je crtama progovorio o djelovanju hrvatskih misionara kroz stoljeća na području Perua s posebnim naglaskom na neke važnije datume.

Nuncij Girasoli predstavio je Katoličku Crkvu u Peruu s njezinim specifičnostima i poteškoćama. Progovorio je i o pripremama za skori posjet Pape Franje Peruu ističući da jedan od ciljeva posjete jest pomoći u zaštiti Amazonije i njezinih prirodnih ljepota te ugroženog domorodačkog stanovništva koji tamo živi i o kojem posebnu brigu vodi Katolička Crkva. Dodao je da na taj način žele u djelo provesti ono što je papa Franjo napisao u svojoj enciklici o okolišu „Laudato si“ (Hvaljen budi).

Nuncij Girasoli također je kazao da je upoznao pojedine svećenike Hrvata, a kao Talijan dobro poznaje ljepote hrvatskog primorja, ali i druge ljepote u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Gostima je pokazao kućnu kapelicu i pojedine umjetnine te biskupu Vukšiću zahvalio na posjeti. Rado je prihvatio poziv mons. Balvanovića da na blagdan sv. Vlaha 2018. godine predvodi Euharistijsko slavlje u župi sv. Leopolda u Limi. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. siječanj 2019.

    L’arrivo di Papa Francesco a Panama

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: