Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. listopad 2018.

Izdvajamo

Lima, 13. prosinac 2017.

Biskup Vukšić na Danima Hrvatskog pastoralnog vikarijata i Župe u Peruu

Obilježeno 30 godina Hrvatskog pastoralnog vikarijata u Limi i 20 godina župe sv. Leopolda Mandića

Svečanim Euharistijskim slavljem u crkvi sv. Leopolda u Limi, glavnom gradu Perua, na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2017. obilježena je 30. godišnjica djelovanja Hrvatskog pastoralnog vikarijata u Limi i 20. obljetnica župe sv. Leopolda Mandića. Na poziv župnika mons. Drage Balvanovića i vikara vlč. Marka Jukića, za tu prigodu u Limu je došao vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić u pratnji vojnog kapelana vlč. Marijana Stojanovića, župnika u banjolučkom naselju Budžak.

Biskup Vukšić predvodio je Svetu misu, a koncelebrirali su: biskup mons. Juan Carlos Vera Plasencia, vojni ordinarij u Peruu, župnik Balvanović, delegat za Hrvate u SAD-a i župnik u New Yorku fra Nikola Pašalić, mons. Rafael Rétegui, župnik svetišta Gospe od Guadalupea u Limi, vlč. Stojanović, vlč. Jukić te kombonijanac misionar p. Graciadio. Sudjelovali su, između ostalih: gradonačelnik Marco Alvarez sa suprugom Teresom, predsjednik Zajednice Hrvata „Dubrovnik“ general Zednko Teply sa suprugom Lucianom, bivša ministrica i gradonačelnica hrvatskih korijena Luisa María Cuculiza Torre, brojni uglednici iz društveno-političkog i kulturnog života, predstavnici sirotišta iz Ponte Piedre i  drugih zajednica koje podupire hrvatska katolička zajednica kao i brojni dobročinitelji. U svečanoj procesiji biskupi, svećenici, ministranti i župljani u peruanskim i hrvatskim narodnim nošnjama ušli su u crkvu sv. Leopolda. Misno slavlje animirali su lijepim pjevanjem udruženi liturgijski zborovi župe i vikarije zajedno s mladima na španjolskom i hrvatskom jeziku.

Mons. Vukšić je u propovijedi najprije čestitao mons. Balvanoviću i cijeloj zajednici na proslavi godišnjice i istaknuo najvažnije datume iz povijesti hrvatske katoličke prisutnosti u ovoj prekrasnoj zemlji. U drugom dijelu svoje propovijedi protumačio je Bezgrješno Začeće kao čudo Božje ljubavi te, razlamajući svetopisamska čitanja, protumačio da poruka svetkovine jest poziv na svetost i bezgrješnost. Pojasnio je i važnost i snagu predbožićnog adventskog vremena. Također je naglasio da Isus dolazi u svakom slavlju Svete Mise ali i da će doći na koncu vremena kao milosrdni sudac. Svoju homiliju zaključio je zazivajući zagovor Blažene Djevice Marije i svetog Leopolda.

Prije svečanog blagoslova župnik Balvanović zahvalio je biskupima Tomi i Juanu Carlosu te svim svećenicima na potpori i prisutnosti. Svoju čestitku uputili su biskup Plasencia i fra Nikola. Na koncu svetog Misnog slavlja vikar Jukić pozvao je sve da zaključe devetodnevnu pripravu na ovu svetkovinu simbolično puštajući u nebo krunicu načinjenu od balona. Zahvalio je svima na molitvi i dobročinstvima i upoznao okupljene da će nakon Svete mise mons. Balvanoviću biti svečano uručeno državljanstvo Republike Peru za 30 godina djelovanja u toj zemlji.

Nakon Misnog slavlja u župnoj dvorani uslijedio je svečani čin dodjele državljanstva i prisege na Sveta Evanđelja i Ustav Perua. Zbog zasluga mons. Balvanovića državljanstvo je dodijelio i potpisao osobno predsjednik Perua Pedro Pablo Kuczynski, a odluku o državljanstvu su uručili načelnik i glavna ravnateljica  Ureda za migracije i unutrašnje poslove dr. Eduardo Sevilla Echevaria i dr. Roxana Aguila de Petrovic. Nakon svečanog čina i intoniranja himne uslijedilo je druženje i prigodni program koji su pripremile sestre s mladima. Također je izveden i poseban program folklora, plesova i pjesama iz Perua.

„Godina Gospodnja 2017. je posebna za župnu zajednicu peruansko-hrvatskog centra sv. Leopolda Mandića u Limi. Na poseban način daljnjom i bližom pripravom cijela zajednica se pripremala za ove posebne obljetnice koje smo ovih dana proslavili. Cijelu godinu zajednica se pripremala kroz devetnice i zavjetne dane sv. Leopoldu ali i kroz bližu proslavu kroz devetnicu Bezgrešnom Začeću Blažene Djevice Marije kada je bilo i središnje Misno slavlje i posebni dan obilježavanja ovih obljetnica. Svaki dan devetnice su pripremili članovi druge redovničke zajednice ili nekog od pokreta te animirali liturgijsko pjevanje. Devetnici su prethodili također koncerti duhovne glazbe svake nedjelje u večernjim satima i duhovne obnove za sve grupe župne zajednice kroz mjesec listopad koje su predvodili i propovijedali biskupi i svećenici grada Lime. Noć prije same proslave, 7. prosinca u večernjim satima imali smo procesiju s likom Marije pomoćnice kršćana, te smo nakon procesije kip postavili u jednom od obližnjih parkova na uspomenu i na trajni spomen ove obljetnice. Zahvalni Bogu na ovoj divnoj obljetnici i na svemu blagoslovu kojeg smo primili idemo i dalje činiti dobro i biti na ponos mjesne Crkve iz koje smo došli i na ponos mjesne Crkve u kojoj djelujemo“, kazao je vlč. Jukić.

Biskup Vukšić i vlč. Stojanović stigli su u Limu 5. prosinca, a u zračnoj luci dobrodošlicu su  im poželjeli župnik Balvanovića, svećenik Banjolučke biskupije, i vlč. Jukić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije. Sutradan, 6. prosinca biskup Vukšić posjetio je svetište svete Ruže Limske i pojedine važne crkve i crkvene institucije u Limi, a u večernjim satima i Hrvatski klub „Dubrovnik“. Dana, 8 prosinca u jutarnjim satima predvodio je Misno slavlje u generalnoj kući sestara „Canonesas de la Cruz“, a tijekom Mise sestre su obnovile svoje zavjete. Susreo se i s časnom majkom s. Sarom Merino Trelles i sa sestrama generalne uprave te čestitao sestrama juniorkama na obnovi zavjeta i njihovom svjedočenju. Sestre na poseban način pomažu u pastoralnom djelovanju župe i vikarije na čemu su im mons. Balvanović i vlč Jukić posebno zahvalni. Sutradan, 9. prosinca biskup Tomo je, u pratnji mons. Balvanovića, vlč. Stojanovića i vlč. Jukića, posjetio hrvatski klub „Santa Clara“ gdje je se susreo s malom grupom hrvatskih iseljenika. Od 10. do 12. prosinca biskup Tomo i vlč. Stojanović bili u posjeti Cuscu, a 13. prosinca boravili su u Limi te posjetili turističke znamenitosti grada Lime i Callaoa. (kta)


foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    18. listopad 2018.

    Papa Francesco Messa a santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: