Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. rujan 2020.

Vijesti

Vatikan, 7. prosinac 2017.

PAPINA PORUKA VATIKANSKIM AKADEMICIMA

„Govorite srcima mladih ljudi, čuvajte blago nevjerojatnog nasljeđa latinske predaje kako biste ih obrazovali na putu života“

Papa Franjo je, 5. prosinca 2017. uputio poruku članovima Papinskih akademija koji su se okupili radi svoje 22. svečane javne sjednice na temu „In Interiore homine“. Riječ je o događaju koji se svake godine održava u rimskoj palači Palazzo della Cancelleria, te se tom prilikom dodjeljuju nagrade u različitim kategorijama. Prije ovogodišnje dodjele nagrada Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, pročitao je Papinu poruku u kojoj Sveti Otac izražava nadu da će priznanjâ biti poticaj istraživanju i produbljivanju temeljnih tema za viziju kršćanskog humanizma.

Sveti je Otac pozdravio što je na sjednici po prvi put prisutna „Papinska akademija Latinitas“ koju je u studenom 2012. godine ustanovio papa emeritus Benedikt XVI. s ciljem da podupire zalaganje za veću svijest i sposobnije korištenje latinskoga jezika, kako na crkvenom području tako i u široj kulturi.

Prisjetio se crkvenih otaca i latinskih pisaca prvoga kršćanskog tisućljeća, usredotočivši se naročito na lik i ulogu sv. Augustina koji nam, počevši od svog osobnog iskustva posvjedočenog u njegovu djelu „Ispovijesti“, nudi nezaboravne stranice mudrosti. Citirajući Augustinova djela „O pravoj religiji“ i „Traktate o Ivanovu evanđelju“, papa Franjo je promišljao o važnosti i značaju spoznaje samoga sebe, pojma koji je od središnje važnosti također za mnoge druge klasične pisce i filozofe, te je istaknuo da je to i ključna tema za suvremenog čovjeka.

Dragi prijatelji – nastavio je Papa – poput sv. Augustina i ja bih vama akademicima, a posebno vama koji imate odgovornost podučavati i prenositi mudrost otaca koja se nalazi u tekstovima latinske kulture, htio uputiti poziv: govorite srcima mladih ljudi, čuvajte blago nevjerojatnog nasljeđa latinske predaje kako biste ih obrazovali na putu života te ih pratili na stazama koje su bogate nadom i povjerenjem, koristeći se iskustvom i mudrošću onih koji su imali radost i hrabrost „vratiti se samima sebi“ kako bi slijedili svoj ljudski identitet i poziv – kazao je na kraju Sveti Otac. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    6. rujan 2020.

    Papa Francesco Angelus

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: