Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. listopad 2018.

Vijesti

Skopje, 21. studeni 2017.

KARDINAL VINKO PULJIĆ POSJETIO REDOVNIČKE ZAJEDNICE GRADA SKOPJA

U pratnji mjesnog biskupa Kire Stojanova, generalnog vikara VN mons. Luke Tunjića i skopskog župnika don Davora Topića

U ponedjeljak, 20. studenog 2017. zadnjeg dana tijekom svoga pastoralnoga pohoda Crkvi u Makedoniji, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić posjetio je redovničke zajednice grada Skopja, u pratnji mjesnog biskupa mons. Kire Stojanova, generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. mr. Luke Tunjića i skopskog župnika don Davora Topića.

Nakon susreta sa korisnicima pučke kuhinje koju vode sestre Misionarke ljubavi, kardinal Puljić susreo se sa sestrama koje su u susretu podijelile s gostima iskustvo svoje misije u radu s potrebnima kao i na polju evangelizacije. U zajedništvu radosnog ozračja sestre su na kraju susreta gostima darovale sličicu Sv. Majke Terezije s njenim porukama da se živi ljubav.

Potom u zajednici sestara Euharistinki kardinal Puljić je upoznat sa karizmom i misijama koje sestre unutar svojih zajednica, odnosno u župama čine. Također su upoznale Kardinala o povijesti svoje zajednice, te mu tom prigodom darovale knjigu „Blagorodnoto delo na otec Josif i Evrozija Aloati“ koja govori o povijesti nastanka i života njihove zajednice. Sestre su izrazile zahvalnost na dolasku svećenika iz Sarajeva koji su zadnje tri godine predvodili duhovne vježbe za njihovu zajednicu, kao i iskustvo koje su podijelile s kardinalom Puljićem prigodom obavljanja duhovnih vježbi kod sestara Služavkih Maloga Isusa - sarajevske provincije, ističući da im je ta povezanost od velike podrške kao maloj zajednici.

Prigodom susreta u ženskom Fokolaru – Djelu Marijinu, fokolarine te bračni par (vjenčani fokolarini) osvrnuli su se na kardinalovu katehezu koju je održao na susretu za Boguposvećene osobe na temu zajedništvo, ističući radost zbog upućenih riječi, te kazujući da „kardinal nije došao samo govoriti o zajedništvu, nego živjeti zajedništvo sa svima nama“. Podijelili su s kardinalom Puljićem svoje dragocjeno iskustvo na polju kulture dijaloga i jedinstva, informirajući ga da fokolar ovu godinu razmatra lik Marije, te mu u znak zahvalnosti darovali knjigu „Luce che si incarna“.

Susret sa sestrama Usmiljenkama Svetoga Vinka Paulskoga slovenske provincije započeo je pjesmom u kapelici, te su sestre ukratko upoznale kardinala Puljića o svojoj bogatoj povijesti kao i prisutnosti u Makedoniji, te najviše radeći u bolnicama. Također u duhu svoje karizme upoznala su Kardinala o svome radu sa siromasima. Potom su gosti sa sestrama posjetili bolesnu sestru Terezu.

Potom je u popodnevnim satima skopski biskup Stojanov u pratnji svojih suradnika ispratio kardinala Puljića u zračnu luku „Aleksandar Makedonski“ u Skopju, zahvaljujući Kardinalu na radosnim događajima zajedništva, kao i očinskoj riječi i blizini koju je Crkva u Makedoniji doživjela tijekom njegovog boravka. (kta)


foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    21. listopad 2018.

    Poruka pape Franje u prigodi Svjetskog dana misija

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: