Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. listopad 2018.

Vijesti

Skopje, 19. studeni 2017.

KARDINAL PULJIĆ SUSREO SE S MAKEDONSKIM PREDSJEDNIKOM IVANOVIM

Između ostaloga, zahvalio mu je za svesrdnu podršku i pokroviteljstvo domovinske proslave „Dani sv. Majke Terezije u Skopju“

U Skopju se, 18. studenog 2017. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić susreo se s predsjednikom R. Makedonije Gjorgom Ivanovim, tijekom svoga pastoralnog pohoda Crkvi u Makedoniji.

U pratnji kardinala Puljića bili su mjesni biskup mons. Kiro Stojanov, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije i ravnatelj PMD BiH mons. Luka Tunjić i skopski župnik don Davor Topić.

Nakon riječi dobrodošlice predsjednika Ivanova, kardinal Puljić se prisjetio lijepog Euharistijskog događaja zahvale za kanonizaciju sv. Majke Terezije, 11. rujna 2016., na glavnom trgu grada Skopja, gdje je bio osobni izaslanik Sv. Oca pape Franje. Zahvalio je predsjedniku Ivanovu što je dao svoju maksimalnu podršku, te bio generalni pokrovitelj događaja domovinske proslave „Dani sv. Majke Terezije u Skopju.“ Također je zahvalio što Makedonija vrednuje kćer ovoga grada te što ona živi u raznim događajima.

Kardinal Puljić se potom osvrnuo na proteklu političku krizu koju je živjela Makedonija, naglašujući važnost čuvanja jedinstva svoga naroda i države. Također je primijetio da danas svijet živi u „čudnim svjetskim gibanjima i situacijama“, te izrazio nadu da će Makedonija imati snage čuvati moralne vrijednosti na putu pristupanja u EU, „ali da ta integracija ne smije progutati vrijednosti braka i obitelji“.

Kardinal Puljić je upoznao predsjednika o velikom događaju i značaju dolaska Svetoga Oca pape Franje u Sarajevo, te podijelio iskustvo priprema za taj događaj koje je živjelo bh. društvo „što je doprinijelo pozitivnom odjeku i jedinstvu u organizaciji među raznim strukturama društva“.

Također je podijelio svoje iskustvo rada u Međureligijskom vijeću BiH i njegovom važnom poslanju dijaloga i suživota, ističući i ulogu vojnog dušobrižništva, te važnosti vjeronauka u školama.

Predsjednik Ivanov istaknuo je da Makedonija ima duboku tradiciju poštovanja prema različitim vjerskim zajednicama, kao i plodnu suradnju s Katoličkom Crkvom i njezinom konstruktivnom ulogom kao „stupu međunacionalne i međureligijske koegzistencije“. Predsjednik Ivanov je istaknuo da su građani Skopja ponosni što žive u rodnom gradu Sv. Majke Terezije, „mjestu u kojem je ona stekla dobrotu i mjestu u kojem se njeguje poštovanje prema različitostima“. Sugovornici su također razmijenili mišljenje i o aktualnim zbivanjima u zemlji. (kta)

foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    21. listopad 2018.

    Poruka pape Franje u prigodi Svjetskog dana misija

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: