Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. rujan 2018.

Vijesti

Vatikan, 15. studeni 2017.

OBJAVLJEN PROGRAM PAPINOG POHODA ČILEU I PERUU

Sveti Otac će u Čile doputovati 15. siječnja u večernjim satima, a u Peru će se zaputiti 19. siječnja ujutro

Objavljen je program Papinog apostolskog pohoda južnoameričkim zemljama Čileu i Peruu koji će trajati od 15. do 22. siječnja 2018. godine. Papa Franjo će u Čile doputovati 15. siječnja navečer, a 16. siječnja će provesti u glavnom gradu Santiagu gdje će se ujutro po mjesnom vremenu susresti s predstavnicima vlasti, društva i diplomatskoga zbora, a potom i s čileanskom predsjednicom Verónicom Michelle Bachelet Jeriom.

Nakon slavlja Svete mise, posjetit će ženski zatvor u Santiagu, a zatim će se susresti sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i sjemeništarcima u gradskoj katedrali. Po završetku tog susreta, Papa će se sastati s čileanskim biskupima u katedralnoj sakristiji. Papa Franjo će dan zaključiti privatnim pohodom svetištu isusovačkog sveca Alberta Hurtada koji se posvetio radu sa siromašnima, beskućnicima kao i mladima, te će se susresti s čileanskom isusovačkom subraćom.

Sutradan, 17. siječnja, Sveti će Otac otputovati u grad Temuco koji se nalazi u regiji Araukanija, rodnom kraju starosjedilačkog plemena Mapuche. Nakon Svete mise u zrakoplovnoj luci, Papa će ručati zajedno s mjesnim stanovništvom Araukanije. Po završetku ručka, vratit će se u Santiago gdje će se u svetištu Maipu susresti s mladima. Na kraju dana predviđen je i posjet Papinskom katoličkom sveučilištu u Čileu gdje će održati govor. Papa Franjo će svoj pohod Čileu zaključiti 18. siječnja i to Svetom misom u gradu Iquique koji se nalazi na sjeveru zemlje.

Istoga će se dana uputiti prema glavnom gradu Perua Limi gdje će se u petak ujutro, 19. siječnja, susresti s predstavnicima vlasti, društva i diplomatskog zbora, a potom će posjetiti predsjednika Pedra Pabla Kuczynskog. Zatim će otputovati u Puerto Maldonado koji se nalazi u Amazoniji, a tamo su na rasporedu dva susreta i ručak s predstavnicima amazonskih naroda. Posjetit će i socijalnu ustanovu Hogar Principito, a nakon toga će se vratiti u Limu gdje će se još susresti sa subraćom iz Družbe Isusove.

Sljedećeg dana, 20. siječnja, Papa će provesti u obalnom gradu Trujillu, gdje će predvoditi Svetu misu, a na rasporedu su, među ostalim, također kratki posjet katedrali te susret sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i sjemeništarcima. U večernjim će se satima vratiti u Limu.

Posljednji dan Papina pohoda Peruu pada u nedjelju, 21. siječnja. Najprije će se ujutro moliti zajedno s pripadnicama kontemplativnih redova u svetištu Señor de los Milagros, a nakon toga će posjetiti katedralu gdje će se moliti pred moćima peruanskih svetaca. U nadbiskupskoj će se palači zatim susresti s biskupima te zemlje, a potom je na rasporedu molitva Anđeoskog pozdravljenja. Svoj će posjet Peruu zaključiti svečanim Misnim slavljem u vojnoj zračnoj luci „Las Palmas“. Papa će u večernjim satima otputovati u Rim u koji će doputovati sljedećeg dana, 22. siječnja, u popodnevnim satima. (kta/rv)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. rujan 2018.

    Il Papa a Vilnius prega nei luoghi della memoria

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: