Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. veljača 2019.

Vijesti

Sarajevo, 14. studeni 2017.

ODRŽANA DUHOVNA OBNOVA ZA REDOVNICE GRADA SARAJEVA

Sestra Samuela Klaić, izložila je Smjernice Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života - "Za novo vino nove mješine"

U nedjelju, 12. studenog 2017. u organizaciji Školskih sestara franjevki Bosanko-hrvatske provincije Prečistoga Srca Marijina održana je mjesečna duhovna obnova za redovnice u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Susret je započeo u poslijepodnevnim satima, a završio euharistijskim slavljem. Sudjelovalo je 60-ak redovnica.

Na početku je duhovnik Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa vlč. Jakov Kajinić, koji je zadužen za koordinaciju ovih mjesečnih susreta, pozdravio sve sudionice duhovne obnove.

Sestra Samuela Klaić, ŠSF Bosansko-hrvatske provincije izložila je Smjernice Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života – Za novo vino nove mješine. Smjernice su izdane početkom 2017. godine, plod su onoga što je izašlo na vidjelo na plenarnom zasjedanju spomenute Kongregacije koje je održano u studenome 2014. godine na temu Novo vino u nove mješine na kojem se pozornost posvetila putu koji je prešao posvećeni život u poslije koncilskom razdoblju nastojeći iščitavati njegove izazove koji su još uvijek ostali otvoreni. Također, plod su razmišljanja koje je uslijedilo i koje je razrađivano na brojnim susretima tijekom Godine posvećenog života.

U svom izlaganju s. Samuela je istaknula: „Smjernice su na tragu onog 'evanđeoskog razlučivanja' u kojem se pokušava prepoznati, u svjetlu Duha Svetoga, onaj zov kojim Bog zove posvećene muškarce i žene našega doba na nove korake. Opasnost da se vraćamo uvijek starim i ustaljenim načinima življenja, omeđenima vlastitim sigurnostima i navikama, uvijek vreba iz prikrajka. U povijesti Crkve, pa i u povijesti naših svih redova i družbi posvećenoga života, od samih je početaka prisutna napast prilagodbe i snalaženja kako bi se izbjegao stalan izazov obraćenja srca. Novo vino treba pustiti da dozrijeva, gotovo da diše u mješinama, da može dozrijevati na prikladan način i da ga se na kraju može kušati i dijeliti s drugima.

Smjernice Za novo vino nove mješine ukazuju na još uvijek prisutne izazove koji traže otvorenost za novost, za promjenu, kako bi mogle prihvatiti i čuvati u sebi novo vino poruke evanđelja. To su poziv i identitet; odgojni izbori, usmjerenja i modeli; to su naši odnosi u kojima se smjernice posebno zaustavljaju na nužnosti uzajamnosti između muškarca i žene, na promjeni mentaliteta i struktura u služenju autoriteta i na odnosima koji će biti svjedočenje zajedništva.

Isus je mnogo puta upozorio svoje učenike na sklonost da novosti evanđeoskog navještaja pristupaju starim sklonostima i navikama. Zajedno s prispodobom o novom vinu koje treba staviti u nove mješine pozvani smo voditi se logikom blaženstava. Govor na gori je vodilja svakog Isusova učenika: Čuli ste da je rečeno… ali ja vam kažem (usp. Mt 5, 21.27.33.38.43). Isusove riječi i djela, promatrana u cjelini, neprestano potiču na proces otvaranja novosti Kraljevstva. Prvi korak toga otvaranja jest razlučivanje i odbacivanje svega onoga što je u opreci s bitnim vrijednostima vjernosti Bogu koja se očituje u raspoloživosti služenju.

Potrebno je da ponovno ozbiljno pogledamo svoje poslanje i da se usudimo kušati neistražene putove nazočnosti i svjedočenja. Grijeh je „zatvoreno srce“ koje „ne sluša Gospodnji glas i koje nije otvoreno Gospodinovim novinama, Duhu Svetom koji nas uvijek iznenađuje“. Kada je srce novo, ono ljubi Gospodina na uvijek novi način. Kada je naprotiv srce staro, okorjelo, zatvoreno, zapada u stalno ponavljanje djela koja su mrtva. U poslanici Hebrejima čitamo da je Isus došao upravo zbog toga: da očisti srca naša od mrtvih djela koja u sebi nemaju života i ne mogu ga dati. To su djela staroga čovjeka. (usp. Heb 9,11-14)”

U svom zaključku s. Samuela je istaknula: „Smjernice nas potiču da otkrivamo nove putove koji vode prema autentičnosti evanđeoskog i karizmatskog svjedočenja posvećenoga života: da razlučujemo, a zatim i pokrenemo nužne procese čišćenja od staroga kvasca (usp. 1 Kor 5,8). U tom procesu neizbježne su napetosti i trpljenja koja mogu biti znak novoga rađanja.“

Nakon izlaganja slijedilo je klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu, zatim sakrament pomirenja. Euharistijsko slavlje je predslavio vlč. Kajinić koji je također izrekao i homiliju.

Za vrijeme euharistijskog slavlja na orguljama je svirao bogoslov Tomislav Rajič. (kta/kvrpp bih)


Foto: Ivan Matijević

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. veljača 2019.

    Papa Francesco Messa a Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: