Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. svibanj 2019.

Vijesti

Vatikan, 14. studeni 2017.

PAPA: SABLAZAN RANJAVA SRCA I UNIŠTAVA NADU

Propovijed Svetog Oca na jutarnjoj Misi u Domu svete Marte, 13. studenog

Sablazni ranjavaju srca te ubijaju nade i snove – o tome je govorio papa Franjo za vrijeme jutarnje Mise slavljene u Domu svete Marte, 13. studenog 2017. Nije moguće da ne dođu sablazni – ponovio je Sveti Otac Isusove riječi iz evanđelja toga dana – no jao onome po kom dolaze (usp. Lk 17,1-6). Zbog toga je Gospodin upozorio svoje učenike: „Pazite jedan na drugoga!“

Čuvajte se da ne sablažnjavate. Sablazan je ružna jer nanosi bol, ranjava Božji narod i slabost Božjega naroda, i toliko se često te rane nose kroz čitav život. I ne samo da boli, nego sablazan može i ubiti: ubija nade, snove, obitelji, tolika srcâ – istaknuo je papa Franjo.

„Pazite jedan na drugoga“ je upozorenje upućeno svima – nastavio je Sveti Otac – a posebno vrijedi za one koji se nazivaju kršćanima, no u stvarnosti žive kao pogani. U tome se sastoji sablazan Božjega naroda. Koliko samo kršćanâ svojim primjerom udaljava ljude, svojom nedosljednošću. Nedosljednost kršćanâ jedno je od najboljih oružja koje đavao koristi kako bi oslabio Božji narod i udaljio ga od Gospodina. Govoriti jedno, a činiti drugo – rekao je Papa.

Ta „nedosljednost“ koja predstavlja sablazan, od nas traži da se danas pitamo: kakva je moja dosljednost života, dosljednost u skladu s Evanđeljem, s Gospodinom? – potaknuo je Sveti Otac prisutne te je potom ponudio dva primjera: jedan kršćanskih poduzetnika koji izbjegavaju porez i iskorištavaju svoje zaposlenike kako bi se obogatili, a drugi je pak onaj Crkvenih pastira koji se ne skrbe o povjerenom im stadu.

Isus nam govori da ne možemo služiti dvojici gospodara, Bogu i novcu – istaknuo je papa Franjo – a kada je pastir navezan na novac, onda sablažnjava. Ljudi se sablažnjavaju jer je pastir navezan na novac. Svaki bi se pastir trebao priupitati: kakav je moj odnos prema novcu? Ili pak pastir koji traži kako uznapredovati, taština ga navodi da se uspinje, umjesto da bude blag i ponizan, jer Božji narod daje prednost blagosti i poniznosti. Ili pastir koji se osjeća gospodarom i zapovijeda svima, ponosan, umjesto da bude sluga Božjega naroda.

Danas je dobar dan – zaključio je Sveti Otac – da učinimo ispit savjesti pitajući se: sablažnjavam li ili ne? A ako da, na koji način? I tako možemo odgovoriti Gospodinu i približiti mu se malo više. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. svibanj 2019.

    Papa udienza alla Società delle Missioni Africane

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: