Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

10. prosinac 2018.

Izdvajamo

Bijelo Polje kod Mostara, 6. studeni 2017.

Biskup Perić predvodio Misno slavlje za pokojne sestre franjevke u Bijelom Polju

Sjećanje na pokojne članice družbe Školskih sestara franjevki Provincije Svete Obitelji u Hercegovini obilježeno je u subotu, 4. studenoga 2017. u samostanu sv. Franje u Bijelome Polju pokraj Mostara. Euharistijsko slavlje predvodio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić u koncelebraciji s don Antom Luburićem. U spomenu i molitvi za pokojne sestre, osim sestara iz Provincije, u velikom su broju sudjelovali župljani i rodbina pokojnih sestara, objavljeno je na mrežnoj stranici Provincije.

S upaljenim svijećama u ruci u zajedničkom su hodu sestre pošle od samostana do posljednjeg počivališta većine sestara iz Provincije uključujući u molitve sve pokojne sestre.

Pošto su završili pohod groblju, okupili su se u samostanskoj kapelici na slavlje Svete mise, savršene žrtve za „oslobođenje od grijeha“. Kapelica je bila ispunjena vjernicima, a gotovo isto toliko ih bilo i ispred kapelice.

Biskup Perić je, uvodeći u Misno slavlje, pozvao sve na kajanje za svoje grijehe podsjećajući da se "pokojni više ne mogu kajati" te da se se stoga za njih slavi Svetu misu da im se "oproste grijesi i da uživaju blaženstvo gledanja Lica Božjega".

U homiliji je također, živopisnim govorom i potkrepljujući primjerima iz života, govorio o životu i stvarnostima u koje vjerujemo nakon prijelaza s ovoga svijeta: o paklu, čistilištu i raju. „Što je iza smrti? Što je s našom dušom nakon što se odijeli od tijela?“, zapitao je biskup Perić te o tajni ovozemaljskog i onozemaljskog života odgovarao Isusovim riječima i naukom. Progovorio je sestrama o činu pokajanja kroz prikaz na Kalvariji, u drami koja se odvijala u raspetom razbojniku s Isusove desne strane i Isusovom obećanju zajedništva u raju. „Mi se molimo i čvrsto vjerujemo da su naše sestre u Božjem zagrljaju, da je ono dobro koje su one činile – ispovijedi, pričesti, kajanja – koje su imale u svojemu životu, Bog progledao kroz prste, vidio, odobrio, prihvatio, primio… A kad prima ovakvoga razbojnika, kako neće jednu sestru koja je čitavoga života bila Božja, Njegovim se imenom ponosila, Njegovim se krstom krstila i Njegovom patnjom patila… Kako je neće primiti u svoj vječni dom!“, kazao je biskup Perić.

Na koncu Misnoga slavlja nazočnima se obratila provincijska predstojnica s. Zdenka Kozina koja je zahvalila biskupu Periću za nazočnost i dar Svete mise za pokojne sestre. Zahvalila je i župljanima, rodbini i prijateljima pokojnih sestara što svojim dolaskom i molitvom "svjedoče živo zajedništvo putujuće, trpeće i proslavljene Crkve“. „Svijeće koje gore na grobovima naših dragih podsjećaju na prolaznost života i svojim nas svjetlom potiču na izgaranje u dobru, hod u pravednosti, dobroti i istini bez obzira na poteškoće koje susrećemo na životnom putu. Neka nas ništa ne rastavi od ljubavi Onoga koji je u svome križu i umiranju preuzeo sve naše grijehe i obuhvatio sve patnje prošlih, sadašnjih i budućih vremena“, istaknula je s. Zdenka.

Nakon Euharistijskoga slavlja i zajedništva oko stola Kristova zajedništvo je nastavljeno u sestarskom blagovalištu u ugodnom razgovoru. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    9. prosinac 2018.

    Papa Francesco Angelus

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: