Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

17. listopad 2018.

Izdvajamo

Sarajevo, 3. studeni 2017.

Biskupi slavili Misu u okviru 71. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije BiH

U petak, 3. studenog 2017. u večernjim satima biskupi okupljeni na 71. redovitom zasjedanju Biskupske konferencija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, slavili su Svetu misu u katedrali Srca Isusova. Euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik BK BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, u zajedništvu s nazočnim biskupima i uz koncelebraciju 13 svećenika.

U uvodnoj riječi kardinal Puljić pozdravio je poimence sve nazočne biskupe: apostolskog nuncija u BiH mons. Luigija Pezzuta, biskupa banjolučkog mons. Franju Komaricu, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Ratka Perića, vojnog biskupa u BiH mons. Tomu Vukšića, pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. Peru Sudara, pomoćnog biskupa banjolučkog mons. Marka Semrena te na osobit način delegata Hrvatske biskupske konferencije mons. Tomislava Rogića, biskupa šibenskog.

Prigodnu propovijed uputio je dopredsjednik Biskupske konferencije BiH biskup Vukšić koji je spomenuo da su se okupili da Euharistijskim slavljem zahvale Gospodinu „za sve blagoslove i radosti, koje je izlio na svoje vjernike i crkvene službenike, okupljene u našim biskupijskim i župnim zajednicama“. „Zahvaljujemo mu također i za sve pripuštene kušnje kojima nas je odgajao, u kojima je rasla naša nada, učvršćivala se vjera i pristajanje uz njega. I dok mu večeras zahvaljujemo posebice za crkvene službenike, koji predvode i poučavaju zajednice njegovih vjernika – đakone, svećenike, biskupe, redovnike i redovnice – molimo ga ponizno, da nas u trenucima novih blagoslova, koje će nam udijeliti, te uspjeha i radosti, zaštiti od napasti da sebi pripisujemo zasluge, da nas odgaja u poniznosti i da nam također ubuduće, posebice u trenucima kušnja, bude blizu kako bismo, vođeni vjerom, uvijek mogli biti svjedoci nade, koju je Krist navijestio cijelom ljudskom rodu“, kazao je biskup Vukšić.

„Večeras zahvalno također priznajemo, da je djelovanje, svjedočenje i propovijedanje kršćanske nade pokojnih crkvenih službenika omogućilo da naša Crkva danas živi i djeluje. Oni su naša velika duhovna, kulturna i pastoralna baština i škola. Posebice oni među njima, koji su, kako u dalekoj tako u bližoj prošlosti, često uz velike napore i iskušenja, pa i mučeništvo, vjerno ustrajali. Oni su naš zavjet i obveza! Njihova je zasluga što su se velikodušno ugradili u poslanje Crkve, a naša je čast što možemo doprinijeti da ona napreduje. Oni potiču i hrabre, nadahnjuju i zagovaraju odgovornost svake generacije svojih nasljednika za duhovnu izgradnju i rast Kristovih vjernika“, rekao je biskup Vukšić. Istaknuo je da, u skladu s učenjem sv. Ivana Zlatoustog, prva svećenikova pastoralna odgovornost proizlazi iz Isusova naloga apostolu Petru: „Pasi ovce moje!“ te da se svećenikova dušobrižnička odgovornost odnosi na cijeli narod Božji kao i da svećenik svoju dušobrižničku odgovornost vrši, iznad svega, primjerom.

Na kraju Svete mise kardinal Puljić pozvao je sve nazočne biskupe da zajednički zazovu Božji blagoslov ne samo na okupljene vjernike nego i na cijelu zemlju Bosnu i Hercegovinu da u njoj istinski zavlada pravedan mir.

Tijekom Svete mise pjevao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. (kta)


Foto: Zvonko Aždajić

foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    11. listopad 2018.

    Paolo VI e appello ONU contro la guerra-Intervista a De Mistura

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: