Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

10. prosinac 2018.

Izdvajamo

Sarajevo, 1. studeni 2017.

Svetkovina Svih svetih na sarajevskom groblju Sv. Josip

Već tradicionalno na svetkovinu Svih svetih u srijedu, 1. studenog 2017. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predslavio je Misno slavlje na groblju Sv. Josip u sarajevskom naselju Ciglane, prenosi portal nedjelja.ba.

Uz kardinala Puljića koncelebriralo je 16 svećenika te sudjelovalo nekoliko stotina vjernika koji su, po izrazito lijepom vremenu u ova doba godine, došli obići grobove svojih najmilijih.

Budući da se groblje nalazi na području katedralne župe, kardinala Puljića je na početku euharistijskog slavlja pozdravio katedralni župnik i sarajevski dekan preč. Marko Majstorović uputivši riječi dobrodošlice i zahvalnosti.

U svojoj homiliji kardinal Puljić protumačio je tko su Svi sveti kojih se Crkva na taj dan spominje. Napomenuo je kako su oni ona proslavljena Crkva koja je na ovome svijetu postigla ono što se od vjernika očekuje, a sada uživa na nebu ono čemu se ljudi nadaju i teže. Osvrnuvši se na evanđelje toga dana koje donosi Isusova blaženstva, kardinal je progovorio o "vrsti ljudi" koja je potrebna današnjem svijetu, te ukazao na činjenicu da dostojanstvo čovjeka proizlazi iz dostojanstva djeteta Božjega.

Potaknuo je vjernike da to dostojanstvo ne samo zahtijevaju da bude u društvu poštovano nego ga i sami žive. U tom smislu zaželio je da primjer svetaca bude poticaj svakomu na osobnu izgradnju i ostvarivanje poziva na svetost.

Na kraju Mise preč. Majstorović zahvalio je upravi groblja koja se svake godine potrudi i osigura sve potrebno za dostojanstveno slavljenje Misnoga slavlja na ovom mjestu koje okuplja brojne Sarajlije.

Prema tradiciji, nakon Misnoga slavlja, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak upriličen je hommage (omaž) u čast pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića, a kardinal Puljić je uz njegov grob izmolio opijelo. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    9. prosinac 2018.

    Papa Francesco Angelus

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: