Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. kolovoz 2019.

Izdvajamo

Varaždin, 27. listopad 2017.

Susret predsjednika i ravnatelja Caritasa u RH i BiH

Temeljena poruka bila je: „Pomozimo brata čovjeka i gradimo se karitativno zajedništvo!“

U Varaždinu je od utorka do srijede, 24. - 25. listopada 2017. održan ovogodišnji susret predsjednika i ravnatelja Caritasa u Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Ovogodišnji domaćin bio je predsjednik Hrvatskoj Caritasa varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Ovaj sastanak trebao se održati u Sarajevu, ali zbog brojnih biskupijskih i karitativnih događanja u Varaždinskoj biskupiji ovaj sastanak održan je u Varaždinu s nekoliko drugih sadržaja i u drugim dijelovima ove biskupije. Na sastanku su sudjelovala dvojica predsjednika nacionalnih Caritasa mons. Josip Mrzljak (Hrvatski Caritasa), kardinal Vinko Puljić (Caritasa BiH), dvojica ravnatelja nacionalnih Caritasa mons. Fabijan Svalina i mons. Tomo Knežević uz ravnatelja nad/biskupijskih Caritasa iz obje zemlje.

U utorak u podne, 24. listopada u zgradi Svećeničkog doma u Varaždinu, nakon prijepodnevne sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa, počeo je zajednički susret. Uz dobrodošlicu domaćina i pozdrava dvojica predsjednika dvije središnje teme bile su u središtu rasprave: ovogodišnja i sljedeća akcija Hrvatskog Caritasa „Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH“ kao i mogućnost regionalne suradnje kroz razne projekte zajedno s drugim nacionalnim Caritasa s ovih područja. U raspravi je istaknuta kvalitetna provedenost ove akcije na prostorima Bosne i Hercegovine preko projekata nad/biskupijskih Caritasa. Kroz raspravu traženi su novi sadržaji koji bi još više obogatili ovu akciju kao i pitanje sljedeće mise Tjedna solidarnost u Biskupiji Banja Luka. Isto tako raspravljalo se i o mogućoj suradnji dvaju nacionalnih Caritasa zajedno s drugim nacionalnim Caritasima ovih prostora u projektima koje se dobiju od Europske unije ili nekog iz Caritasove mreže. U svim raspravama isticalo se i naglašavalo potrebno i očekivano hrvatsko i katoličko zajedništvo, a na dobro bližnjega u nevolji. Nakon zajedničkog objeda u novootvorenom i dan ranije blagoslovljenom Caritasovu centru u gradu Varaždinu, krenulo se u obilazak brojnih sadržaja Varaždinske biskupije kao i muških i ženskih redovničkih zajednica: stolne i župne crkve, franjevačke i uršulinske crkve, škole i vrtića. Za sve sudionike noćenje je osigurano u Caritasovu centru u poznatom svetištu Ludbreg. Bila je to prilika za obilazak župne crkve i molitve pred relikvijarom Krvi Kristove.

Srijeda, 25. listopada bio je dan obilaska poznatog dvora Trakošćan obitelji Drašković, a koji je jedan od najsačuvanijih bisera iz hrvatske prošlosti. Nakon Trakošćana krenulo se u Lepoglavu, grad i mjesto prve gimnazije i fakulteta u Republici Hrvatskoj, mjesto bogate pavlinske baštine, mjesto suza i patnje još iz austro-ugarskog vremena, a posebno iz vremena bezbožnog komunističkog sustava koje kroz medije osjećamo sve do današnjeg dana. Uz kvalitetno vodstvo i tumačenja aktualnog lepoglavskog župnika i zatvorskog kapelana mons. Andrije Kišičeka moglo sve vidjeti i doživjeti, uz ćeliju prvog hrvatskog predsjednika dra Franje Tuđmana, svu patnju i stradanje, suze i križeve brojnih nevinih uznika komunističkih vlastodržaca i to preko ćelija i podrumskih samica s ostacima i mjestima mučenja. Zgrada pavlinskog samostana 2001. vraćena je Varaždinskoj biskupiji i već je puno urađeno kako bi ovo sveto i povijesno zdanje postalo mjesto duhovnog ozračja za svakog koji jednoga dana dođe u Lepoglavu.

Nakon zajedničkog ručka u Caritasovom domu za umirovljenike, na koji je došao i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, sudionici susreta krenuli su u svoje biskupije i u svoje Caritase s porukom: „Dogodine u isto vrijeme Sarajevu!“ (caritas.ba/kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. kolovoz 2019.

    Agosto 2019: Famiglie, laboratorio di umanizzazione

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: