Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. travanj 2019.

Izdvajamo

Sarajevo, 23. listopad 2017.

Video: NCM "Ivan Pavao II." proslavio 10. rođendan

Pod geslom "Sve počinje malim koracima" uz niz sadržaja, okupilo se stotine mladih u dvorani Renovabis

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih (NCM) „Ivan Pavao II.“ proslavio je 22. listopada 2017. u Sarajevu blagdan svojeg nebeskog zaštitnika i Dan Centra koji slavi 10. rođendan, prenosi portal nedjelja.ba.

Na blagdan Sv. Ivana Pavla II., patrona institucije koja već 10 godina djeluje na dobrobit mladih, upriličen je Dan Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. koji je pod geslom "Sve počinje malim koracima" obuhvatio niz sadržaja i okupio stotine mladih u dvorani Renovabis.

Riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je ravnatelj NCM-a vlč. dr. Šimo Maršić. "Ovdje smo večeras zajedno okupljeni da proslavimo blagdan Sv. Ivana Pavla II., Bogu zahvalimo na darovanim nam darovima i molimo zagovor našeg zaštitnika", kazao je vlč. Maršić dodavši kako je 10. obljetnica prigoda osvrtanja na učinjeno, a obilježena je zahvalnošću svima koji su doprinijeli rastu i razvoju Centra.

"NCM je mjesto gdje Crkva pokazuje svoju zauzetost za mlade, da u njih ima povjerenje i da u njima vidi sadašnjost i budućnost Katoličke Crkve, hrvatskog naroda i bosanskohercegovačkog društva. Mladi ovdje dolaze i prolaze i nose sa sobom određeno iskustvo susreta te rasta u vjeri. S tim onda Bog čini ono što čini. Vjerujem da nas je Bog blagoslovio kroz sve ove godine i da je puno mladih ovdje uspjelo za svoj život naći zvijezdu vodilju koja im je pomogla da budu bolji vjernici i bolji građani ove zemlje. Na poseban način istaknuo bih zahvalnost Bogu i našem zaštitniku Sv. Ivanu Pavlu II. za sve ove godine u kojima smo uvijek ponovno osjećali blagoslov. Hvala i svim djelatnicima, volonterima, prijateljima, dobročiniteljima... Veliki je broj onih koji su pokazali povjerenje mladima. Osobnog sam uvjerenja da kad mladima damo povjerenje, oni stvaraju čuda. Tome smo svjedočili u ovih 10 godina", kazao je vlč. Šimo.

Misno slavlje predvodio je fra Joso Oršolić, ravnatelj Humanitarno-karitativne organizacije Kruh sv. Ante u Sarajevu, uz koncelebraciju ravnatelja NCM-a i većeg broja svećenika, a pod Svetom misom pjevao je mješoviti zbor zagrebačke župe Sv. Barbare Panis Angelicus.

U svojoj je propovjedi fra Joso naglasio kako treba nalaziti snagu u Božjoj riječi. Također je ukazao na sveti primjer Sv. Ivana Pavla II. podsjetivši na njegov pohod našoj zemlji 1997. te njegove poruke, nasljedovanje Krista i blizinu mladeži. Na 10. rođendan NCM-a osobito je istaknuo značaj Centra koji već 10 godina uspješno okuplja mlade i nudi im duhovne programe, mogućnost angažmana u različitim projektima, edukacije i okupljanja.

"Mi moramo ostati ovdje i živjeti i graditi ovo što nam je darovano i povjereno. Ni Šimo nije ovo sam izgradio. Netko je dao svoje darove, a on ih je usmjerio zahvaljujući povjerenju dobivenom od svojeg nadbiskupa da ovo gradi za buduće naraštaje koji će doći ovdje živjeti, koji će izgrađivati mir zajedno sa svim ljudima dobre volje", naglasio je fra Joso, a potom je u duhu Misijske nedjelje, koja se obilježava na treću nedjelju u listopadu, podsjetio na život i djelo Sv. Majke Terezije koja je svoj život velikodušno poklanjala najsiromašnijima. U tom je kontekstu poručio kako se s mnogo ljubavi mogu činiti velika djela pozvavši mlade da mole i budu ustrajni u svim svojim nastojanjima.

Poslije bogoslužja slavlje je nastavljeno prigodnim programom koji je započeo kratkim filmom rađenim u produkciji Katoličkog tjednika. Taj je uradak prikazao kako se od jedne plemenite ideje razvijao NCM kroz koji je u proteklih 10 godina prošlo više od 100 000 mladih, a koji godišnje okuplja više od 10 000 mladih iz cijele Bosne i Hercegovine u svojih 40 aktivnosti.

"U ovom videu mogli se vidjeti sve ono što Centar jeste, sve emocije koje NCM budi u mladima s ponosom noseći ime Sv. Ivana Pavla II., svetca koji je tijekom svog života posebnu ljubav gajio prema mladima. Sv. Ivan Pavao II. obratio se mladima na početku svojeg pontifikata riječima: 'Vi ste nada Crkve! Vi ste moja nada!' Odmah je stekao simpatije mladih kroz svoju spontanost, smisao za improvizaciju, diskusiju, polemiku i humor. Posebno zadivljuje činjenica da u brojnim pismima, porukama, nagovorima i propovijedima Papa nikada nije kritizirao mlade, nego neumorno upozoravao na opasnosti u suvremenim društvima čije su žrtve najčešće upravo mladi. Kroz svako obraćanje mladima, bilo usmeno ili pismeno, otkrivao je beskrajno povjerenje prema njima. Po uzoru na Sv. Ivana Pavla II. i Centar za mlade kroz svoj rad i djelovanje već 10 godina pokazuje povjerenje u mlade, te osluškujući upravo njih kreira i svoj program za njih", istaknuo je voditelj programa i djelatnik NCM-a Josip Milanović koji je prenio pozdrave i čestitku kardinala Vinka Puljića upućene u povodu ovog značajnog događaja.

"Već deset godina, Centar za mlade Ivan Pavao II. trudi se ohrabriti, ojačati mlade te im ponuditi prigodu da otkriju svoje talente, sposobnosti, mogućnosti. Kroz rad i djelovanje Centra za mlade u proteklih deset godina prošlo je više od 100 000 mladih koji su zajedno s nama rasti, razvijali se, sanjali, ostvarivali i kreirali bolju i uspješniju budućnost u Bosni i Hercegovini. Kruna našeg rada i djelovanja svakako je bio i posjet pape Franje koji se u našoj zgradi susreo s mladima. U budućnosti i dalje želimo raditi za dobro svih mladih, a to jedino možemo ako pokažemo mladima da imamo povjerenja u njih. Mi smo to činili 10 godina i činit ćemo i dalje", kazao je Josip Milanović, glasnogovornik Centra za mlade.

U nastavku programa nazočni su oduševljeno popratili izvedbe članova mješovitog zbora Panis Angelicus i recitaciju djece katoličkog vrtića Anđeli čuvari koji djeluje pod okriljem Centra, a potom je na scenu stupila Emanuela Buzuk koja je od početka bila uključena u rast i razvoj NCM-a – prvo kao studentica, a kasnije i kao uposlenica Katoličkog školskog centra Sv. Josip u Sarajevu. U emotivnom govoru prisjetila se prvih sastanaka i priče oko izgradnje ove institucije, rasta i odrastanja u instituciji koja je pružila mnogo tisućama mladih, ali i nedavnih događaja koji joj mnogo znače, pa je uvijek bila otvorena za suradnju i sudjelovanje u mnogim aktivnostima Centra za mlade.

Slavljeničku atmosferu uvećali su i glasovi zbora mladih župe Prozor i velike dječje zvijezde Marka Bošnjaka. Veliko oduševljenje izazvao je i nastup animatora instruktora kojima su se na pozornici pridružili i sudionici programa Mladi za mlade – Formacija animatora, prvi od programa koji je NCM započeo prije 10. godina. Oni su izveli pjesmu Ustanite, hajdemo, a onda svečano prerezali rođendansku tortu koja je nakon završetka programa podijeljena mladima.

Poslije programa nastavljeno je druženjem i domjenkom u prostorijama Centra koji je i na ovaj način pokazao zahvalnost svim mladima, prijateljima, partnerima, volonterima i drugima koji su proteklih godina ugradili dio sebe u NCM Ivan Pavao II. i njegove projekte. (kta)


Foto: Marijo Gracić, (www.nedjelja.ba)

foto

Više fotografija ...

 

 

 

 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    18. travanj 2019.

    Messa in Coena Domini del Papa tra i detenuti del carcere di Velletri

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: