Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. rujan 2018.

Vijesti

Vatikan, 22. listopad 2017.

PAPA BRAZILSKIM BOGOSLOVIMA: ŽIVITE BRATSTVO!

Sveti je Otac, 21. listopada 2017. u audijenciju primio članove zajednice „Papinskog brazilskog zavoda Pio“

Sveti je Otac, 21. listopada 2017. u audijenciju primio članove zajednice „Papinskog brazilskog zavoda Pio“, savjetujući buduće svećenike da ne dadu prednost intelektualnoj dimenziji pred duhovnom. Papa je upozorio brazilske bogoslove kako akademizam i napast da se od studija učini sredstvo samopotvrđivanja na kraju prijete ugušiti vjeru.

Svećenici se moraju također dobro i ljudski odnositi jedni prema drugima. Upravo je Brazilu, koji je trenutačno suočen sa socijalnim problemima i skandaloznom korupcijom, potreban ujedinjen, bratski i solidaran kler, kao i katolički svećenici koji nisu tu zbog karijere. Papa je prisutnima rekao kako je siguran da će Brazil nadvladati krizu te se pouzdaje da će oni postati protagonisti u tome.

Sveti Otac ih je podsjetio da su oni prvenstveno svećenici i pastiri Božjega naroda te da to trebaju ostati, a tek su onda učitelji i doktori. Papa Franjo je prisutnima preporučio svećeničko bratstvo kao odgovor na takve i slične napasti. Ređenjem svi mi imamo udjela u Kristovom svećeništvu i tvorimo istinsku obitelj – rekao je Papa te dodao da milost sakramenta mijenja također međuljudske odnose među svećenicima.

Papa Franjo je na kraju ponudio praktičan savjet bogoslovima: Molite se zajedno, dijelite radosti i izazove akademskoga života; pomažite onima koji pate od čežnje za domom; idite zajedno u šetnju; živite poput obitelji, kao braća, a da pritom nikoga ne isključujete, pa ni one koji se nalaze u krizi ili je možda njihovo ponašanje za osudu, jer svećeničko bratstvo ne isključuje nikoga – zaključio je Sveti Otac. (kta/rv)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. rujan 2018.

    Il Papa a Vilnius prega nei luoghi della memoria

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: