Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. listopad 2018.

Poruke i poslanice

Biskup Tomo Vukšić

Biskup Tomo Vukšić

Bobovac, 21. listopad 2017.

Pozdravna riječ biskupa Vukšića na XVI. Molitvenom danu za Domovinu i XIV. Hodočašću Oružanih i redarstvenih snaga BiH

Svečanim Euharistijskim slavljem, koje je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić na ostacima drevnog grada Bobovca nedaleko od Kraljeve Sutjeske, 21. listopada 2017., proslavljen je Šesnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Četrnaesto Hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga. Pozdravnu riječ na početku Misnog slavlja uputio je biskup Vukšić, a prenosimo je u cijelosti:

Uzoriti gospodine kardinale!

Vrlo mi je drago da Vas mogu najsrdačnije pozdraviti na početku ovoga Misnog slavlja i naše zajedničke molitve za Domovinu, njezin napredak, mir i slogu svih njezinih ljudi.

Draga braćo i sestre!

Kao što Vam je poznato, ovom molitvenom skupu vjernika i svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, koje srdačno pozdravljamo, tradicionalno se i s velikom radošću pridružuju također vjernici Vojnog ordinarijata, djelatnici Ministarstva obrane i pripadnici Oružanih snaga. Oni su danas predvođeni svojim kapelanima, predsjedateljem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje je njihov vrhovni kolektivni zapovjednik, ministricom obrane i generalom načelnikom zajedničkog stožera Oružanih snaga.

Ovdje su također pripadnici redarstvenih i sigurnosnih snaga raznih razina, koji se vrlo rado, sa svima nama, ujedinjuju u zajedničkoj molitvi da Gospodar nebeskih vojska i Tvorac svakoga reda i mira učini kako bi zavladao pravedan mir među svim Njegovim stvorenjima.

Danas posebice pozdravljam službenu delegaciju Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj. U njoj je pet vojnih kapelana, koje predvodi vojni biskup mons. Jure Bogdan, a s njima je i Počasna zaštitna bojna, u vrlo prepoznatljivim povijesnim odorama, kao službena delegacija Oružanih snaga Republike Hrvatske te vojni izaslanik Republike Hrvatske u BiH.

Jednako srdačno pozdravljam i mons. Mateja Jakopiča, načelnika Vojaškega vikarijata u Republici Sloveniji, kao i slovenskoga vojnog izaslanika u BiH.

S nama su danas i pripadnici međunarodnih vojnih snaga s nakanom da nam se pridruže u molitvi, a predvodi ih general Anton Waldner, zapovjednik snaga EUFORA.

Radujemo se svakom njihovu dolasku i molitvi i svima njima iskreno zahvaljujemo, što zajedno s nama mole za slogu i sreću te što svojim dolaskom izravno doprinose našem nastojanju, da se ovaj molitveni pohod za Domovinu i mir iz godine u godinu sve više internacionalizira.

Raduje nas također što nam se ovdje na Bobovcu u sve većem broju pridružuju vjernici iz drugih biskupija, članovi različitih udruga, kulturnih društava, zajednica i povijesnih postrojba.

Pozdravljamo također predstavnike svih ostalih razina civilne vlasti, a danas posebice one iz općine Vareš, na čijem se području nalazimo. I dopustite mi da, u ime svih nas, zahvalim župnom zboru iz Vareša, koji će predvoditi pjevanje za vrijeme ove svete Mise, i posebice svim vojnicima koji su, kroz proteklih nekoliko dana, u ne baš ugodnim uvjetima, doslovce danju i noću radili ili bdjeli, da sve ovo bude pripremljeno i da molitveni pohod prođe u najboljem redu. Bog ih blagoslovio!

Draga braćo i sestre!

Znademo da je Isus rekao: „Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!“ (Mt 5,9). Kao vjernici znademo također, da se mir tvori na različite načine, a naročito molitvom, i da se tako postaje čak sinovima Božjim. Pa, hajdemo moliti, da postojeći nesavršen mir postane pravedan! Da dragi Bog prosvijetli pameti svim protivnicima mira i molitve te da blagoslovi sve mirotvorce, kako se nikada ne bi umorili u svojim plemenitim nastojanjima izgradnje društvene sloge, poštivanja ljudskih prava i razumijevanja među ljudima i narodima.

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. listopad 2018.

    Pope Francis - General Audience

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: