Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. listopad 2018.

Vijesti

Sarajevo, 18. listopad 2017.

PATRON ŽUPE SV. LUKE EVANĐELISTE U SARAJEVSKOM NOVOM GRADU

Misno slavlje predslavio je pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar uz koncelebraciju devet svećenika

Katolička zajednica u sarajevskoj općini Novi Grad proslavila je 18. listopada 2017. svoj patron. Misno slavlje na blagdan Sv. Luke evanđeliste predslavio je pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar uz koncelebraciju devet svećenika.

Na početku euharistije nazočnima, koji su ispunili klupe modernoga crkvenoga zdanja, dobrodošlicu je poželio župnik vlč. Anto Jelić.

U homiliji je biskup Sudar govorio o Sv. Luki preporučivši ga vjernicima za nasljedovanje. U tom kontekstu najprije je ukazao na važnost svetaca u Katoličkoj Crkvi istaknuvši da u njima vjernici zapravo slave milosrdnoga Boga.

"U životu Sv. Luke Božja milost je bila takva da ga je učinila velikim i važnim za cijelu Crkvu i za spasenje svakoga od nas", rekao je biskup uputivši na Lukino Evanđelje i Djela apostolska, čiji je ovaj svetac, Božjim nadahnućem, autor.

Spomenuo je da je intelektualac Luka, nakon što je sve o Isusu Kristu "pomno ispitao" to prihvatio i srcem i dao da ga zahvati potpuno Božji Duh.

Završavajući propovijed, biskup Sudar je potaknuo vjernike da osobno odgovore na pitanje vjeruju li da taj isti Duh i danas djeluje te "Ima li u nama još snage svjedočiti ljubav prema Bogu i prema čovjeku i biti ponosni članovi Crkve u ovom gradu i ovoj zemlji?"

Na kraju Mise župnik Jelić zahvalio je svima koji su došli na Misno slavlje i onima koji su na bilo koji način doprinijeli proslavi župnoga patrona.

Inače, sarajevska župa Sv. Luke evanđeliste jedina je u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koja za svoga nebeskog zaštitnika ima ovoga svetca. Utemeljena je neposredno nakon posljednjega rata 29. travnja 1996. i danas ima oko 2 500 vjernika u približno 900 obitelji, prenosi portal nedjelja.ba. (kta)


foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. listopad 2018.

    Pope Francis - General Audience

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: