Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

17. listopad 2018.

Vijesti

Zenica, 18. listopad 2017.

ZENICA: PROSLAVA 50. OBLJETNICE DOLASKA I DJELOVANJA SESTARA URŠULINKI

Svečano zahvalno euharistijsko slavlje predvodio je biskup Tomo Vukšić

Vjernička zajednica Sv. Josipa u Zenici radosno je i dostojanstveno 14. i 15. listopada 2017. proslavila obljetnicu pola stoljeća djelovanja sestara uršulinki u ovoj župi i Gradu čelika, prenosi portal nedjelja.ba.

Proslava je započela druženjem nakon Svete mise u subotu, 14. listopada, kada su u župnoj dvorani evocirane uspomene na početke i 50 godina pastoralnoga rada sestara uršulinki.

Na početku susreta nazočne je najprije pozdravio župnik vlč. Vladimir Pranjić izrazivši radost iskustva života i djelovanja sestara u ovoj župi.

Potom je s. Elvira Krišto predstavila ovu zajednicu i njezino suživljenje sa Zeničanima kroz pola stoljeća, s posebnim naglaskom na same početke. Istaknula je da su sestre započele u krajnjem siromaštvu, ali nisu odustajale. Misionarskim duhom su pronalazile način kako doći do djece, mladih i njihovih obitelji. Kroz župni vjeronauk, vođenje zborova, prigodne priredbe i tzv. duhovna sijela po kućama brzo su mnoge pridobili. Na svetim misama je znalo biti oko 800 djece koja su oduševljeno sudjelovala gromkom pjesmom i čitanjem Božje riječi. Također, prisjetila se kako je bilo i puno ministranata.

Nakon toga su provincijalka s. Ksenija Leko i sestre koje su ovdje djelovale, prenijele vlastita iskustva. Naglasile su kako su snagu i poticaje dobivale u osobnoj i zajedničkoj molitvi u kućnoj kapelici i srdačnom sestrinskom zajedništvu. Veselile su se susretima na župnom dvorištu, razgovorima na porti, izletima i molitvi svakog „osmog“ pred kipom Gospe Brze pomoći u samostanskoj kapelici gdje je i izniknula molitvena zajednica mladih nazvana Gorući grm.

Svečano zahvalno euharistijsko slavlje, u suslavlju župnika Pranjića i ispovjednika sestara p. Krešimira Djakovića, predvodio je 15. listopada mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, a sudjelovalo je mnoštvo vjernika ove župe.

Uz riječi dobrodošlice, na početku je župnik iznio nekolicinu podataka vezanih uz djelovanje sestara uršulinki u ovoj župi. Napomenuo je kako su one došle na poziv tadašnjeg župnika vlč. Ante Čondrića, te je šest sestara osnovalo zajednicu u Zenici 2. listopada 1967.

Tijekom pola stoljeća kroz ovdašnju je sestarsku kuću „prošlo“ 40 sestara koje su uvijek živjele identitet Družbe koju je utemeljila Sv. Anđela Merici: biti zaručnica Kristova i duhovna majka drugima.

„Ovo je ujedno prigoda zahvaliti Bogu za njihovu duhovnost i molitvu; spremnost i otvorenost, zauzetost i pomaganje; jednostavnost i malenost; vedrinu i radost kojom su pristupale ljudima te tako dopustile da Bog bude vidljiv i prisutan svima kroz njihove živote i djela. Također, zahvaliti Bogu za nesebičan, požrtvovan i i zauzet rad s generacijama djece, mladih i odraslih; za katehizaciju i odgoj u vjeri i ljudskosti te pomoć u pastoralnim aktivnostima. Takav rad i zauzetost dali su tolika duhovna zvanja kako svećenička tako i redovnička“, istaknuo je župnik Pranjić potkrijepivši to činjenicom vlastitoga desetgodišnjeg iskustva, suradnje, života i zajedništva kojeg je imao priliku iskusiti s osam sestara: s. Anom, s. Skolastikom, s. Arkanđelom, s. Gabrijelom, s. Bertilom, s. Branislavom i s. Andrejom.

U homiliji biskup Vukšić je na temelju misnih čitanja ukazao na mudrost – da je župnik pozvao sestre, te providnost Božju – da su sestre odlučile doći u Zenicu.

Ujedno je istaknuo njihovo neumorno djelovanje u ovoj vjerničkoj zajednici, živeći prema nadahnuću i uputama Sv. Anđele, kroz ideal koji im je ostavila: biti zaručnica Kristova i majka drugima. Zatim se nadovezao na misao iz evanđelja o kraljevstvu Božjem kroz sliku svadbe, rekavši kako su sestre „odazvale na svadbu Jaganjčevu dolaskom u Zenicu i živeći svoje poslanje u svojih 50 godina djelovanja u ovoj župi“.

Tijekom Misnoga slavlja sestre su čitale misna čitanja, a psalam je opjevala Katarina Kikić, solistica Sarajevske opere, koja je u ovoj župi još kao dijete započela pjevati psalme.

Poslije popričesne molitve župnik je još jednom čestitao sestrama ovaj jubilej te zahvalio svima koju sudjelovali u ovom slavlju.

Potom se nazočnima obratila provincijalna glavarica s. Ksenija zahvalivši biskupu Vukšiću koji je predslavio Misu koja je „najveći dar“; župniku koji je sve to organizirao i koji je „premda po godinama puno mlađi od sestara uvijek im bio poput oca“; te ispovjedniku p. Kreši „što duhovnim vodstvom usmjeravate njihove korake ka izvršenju volje Božje u njihovim životima“. Također, riječi zahvale uputila je i vjerničkome puku zbog kojega su „sestre došle i zbog kojih ostaju ovdje i zbog kojih ne žele otići“.

Nakon svečanog blagoslova župnik je zamolio župljane i goste da ostanu na druženju pred crkvom uz piće i kolače koje su poslužili mladi iz zajednice Gorući grm, a biskup Vukšić, svećenici i sestre nastavili su „gozbu ljubavi“ u prostorima Caritasa. (kta)


foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    15. listopad 2018.

    La missione dei consacrati

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: