Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. listopad 2018.

Vijesti

Sarajevo, 18. listopad 2017.

ČLANOVI ŽEV I ŽPV NA IZLETU U SLAVONIJU

Članovi Župnog ekonomskog i pastoralnog vijeća katedralne župe u Sarajevu, pod vodstvom župnika vlč. Marka Majstorovića, bili su na zajedničkom izletu u Slavoniju

Od 13. do 15. listopada 2017. članovi Župnog ekonomskog i pastoralnog vijeća katedralne župe Presvetog Srca Isusova u Sarajevu, pod vodstvom župnika vlč. Marka Majstorovića, bili su na zajedničkom duhovno-kulturološkom-pastoralnom izletu u Slavoniju. Ekonomsko i Pastoralno vijeće župe je savjetodavno tijelo koje zajedno sa župnikom planira i koordinira pastoralnim aktivnostima župne zajednice.

Na poziv vlč. Mire Tomasa, upravitelja Svetišta Božjega Milosrđa na Ovčari kraj Đakova, šest članova Vijeća zajedno sa župnikom vlč. Majstorovićem krenulo je u petak, 13. listopada, u popodnevnim satima put ravne Slavonije na uzvratni posjet suradnicima svetišta Božjeg Milosrđa.

Nakon ugodnog i veselog zajedničkog putovanja, stigli su u malo slavonsko mjesto Slobodnica, gdje su bili gosti u obiteljima gospođa „Marte i Marije“, kako ih nazivaju u Pokretu. Gostoprimstvo, ljubav, radost... bile su glavni pokretači zajedničkog druženja članova župnih vijeća, i suradnika Pokreta Božjega Milosrđa.

Subota, 14. listopada, bila je obogaćena posjetima gradu Vukovaru, spomen domu Ovčara, Iloku – carskom gradu vina na Dunavu i Osijeku – gradu na Dravi. Tu su se susreli i sa p. Antom Topićem, DI, te zajedno s njim posjetili su osječku konkatedralu. Mons. Adam Bernatović, župnik, kratko ih je upoznao sa konkatedralom Sv. Petra i Pavla Apostola.

Vozeći se slavonskom ravnicom i hodajući njezinim gradovima i mjestima izmjenjivali su se doživljaji i osjećaji: od ljepote i prostranstva djelomično obrađene plodne slavonske ravnice do onih tužnih i upitnih: zar je tuđa zemlja lakša za obrađivati, sigurnija za živjeti, ljepša za uživati...? Dan je završio ponovno za stolom i u zajedništvu sa obiteljima „Marte i Marije“. I ponovno, druženje, razgovor, životne priče... – sve to začinjeno pjesmom. Molitva i zahvala ovoga dana zasigurno u svakome od sudionika je utemeljena na riječima „Širimo besplatnu Božju ljubav, stavom prihvaćanja i milosrđa prema svima.“

Na dan Gospodnji, 15. listopada, organiziran je posjet svetištu Božjega Milosrđa. Tu ih je vlč. Miro pobliže upoznao s Pokretom Božjega Milosrđa, inicijativama, planovima i izgradnjom prvoga Svetišta u Hrvatskoj posvećenog Božjem Milosrđu. Svetište je smješteno na brdašcu Ovčara u prekrasnom okruženju, 15-tak kilometara zapadno od Đakova.

Kalendarski na ovu nedjelju je padao i spomendan sv. Terezije Avilske, crkvene naučiteljice i obnoviteljice karmelskoga reda. Euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi sv. Josipa, (samostan sestara karmelićanki Breznica Đakovačka) slavili su zajedno sa sestrama karmelićankama i vjernim pukom. Misno slavlje je predslavio mladomisnik o. Alen Mažić, karmelićanin iz Remeta, Zagreb, u koncelebraciji vlč. Mire i vlč. Marka. Nakon Mise kratko su se zadržali u razgovoru sa sestrama.

Putovanje je nastavljeno do Đakova gdje suo, nakon ručka, prošetali gradom i posjetili Strossmayerovu katedralu Svetog Petra, neoromaničkog stila. Ovdje je posjeta Slavoniji završila. Oprostili su se od dragih gostiju i krenuli su put Posavine. Kratko su posjetili župnika i dekana vlč. Damira Ivanovića u Župi Presvetog Srca Isusova u Brčkom. Tu suo susreli i župnika Župe Sv. Franje Asiškoga Zovik fra Marka Stjepanovića.

Put dalje je vodio kroz sela župe Ulice. U večernjim satima vratili su se u svoju katedralnu župu Presvetog Srca Isusova u Sarajevu, srca ispunjena zahvalnosti dobrome Bogu i širokoj slavonskoj duši koju su doživjeli u susretima sa vlč. Mirom i sa prijateljima iz Pokreta Božjega Milosrđa.

Riječima isklesanim na jednom kamenu “Stani putniče! Odmori se i okrijepi mojom dobrotom i Božjim darom. (...)“ možemo sažeto opisati događaje i doživljaje kojima je bio ispunjen ovajizlet. (kta/lj.s.)


Foto: s. Ljubica Stjepanović

foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. listopad 2018.

    Pope Francis - General Audience

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: