Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. rujan 2018.

Vijesti

Vatikan, 13. listopad 2017.

PAPA: DINAMIČNA RIJEČ BOŽJA NE MOŽE SE ČUVATI U NAFTALINU

Govor Svetog Oca sudionicima jednodnevne konferencije povodom 25. godišnjice proglašenja Katekizma Katoličke Crkve

Papa Franjo, 11. listopada 2017. obratio se sudionicima jednodnevne konferencije povodom 25. godišnjice objavljivanja Katekizma Katoličke Crkve, a koju je organiziralo Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije. Sveti je Otac okupljenima rekao da je u samoj naravi Crkve da „čuva“ poklad vjere i „nastavi“ put Crkve kako bi istina koja je prisutna u Isusovu propovijedanju Radosne vijesti rasla u punini do kraja vremena.

S radošću koja se rađa iz kršćanske nade i naoružani „lijekom milosrđa“, pristupamo muškarcima i ženama našeg vremena kako bismo im pomogli pronaći neiscrpno bogatstvo koje je sadržano u osobi Isusa Krista – kazao je Papa, dodajući da je Katekizam važno oruđe i ono vjernicima predstavlja vječni nauk Crkve kako bi mogli rasti u razumijevanju vjere.

U svojem se govoru Sveti Otac osvrnuo i na pitanje smrtne kazne, rekavši da je to pitanje koje bi se u Katekizmu Katoličke Crkve trebalo obraditi na prikladniji i suvisliji način. Papa je napomenuo da se jasnije mora istaknuti da je smrtna kazna nečovječna mjera koja gazi ljudsko dostojanstvo bez obzira kako se provodi. Ona je po sebi protivna Evanđelju jer podrazumijeva namjerno dokidanje ljudskog života koji nikad ne prestaje biti svet u Stvoriteljevim očima i čiji je – u konačnici – jedino Bog istinski sudac i jamac.

Riječ Božja se ne može čuvati u naftalinu poput starog pokrivača da bi ga se zaštitilo od moljaca! – nastavio je Sveti Otac – Riječ Božja je dinamična i živa stvarnost koja se razvija i raste jer je usmjerena prema ispunjenju koje nitko ne može zaustaviti. (…) Nauk se ne može sačuvati, a da mu ne dopustimo razvoj, niti može biti vezan uz tumačenje koje je kruto i nepromjenjivo, a da se pritom ne ponizi djelovanje Duha Svetoga – rekao je na kraju papa Franjo. (kta/rv)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2018.

    Videomessaggio del Papa per il quinto incontro nazionale dei cattolici ispanici negli Stati Uniti

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: