Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. rujan 2018.

Vijesti

Gornja Komušina, 12. listopad 2017.

SAHRANJENA ANICA TOMIĆ, MAJKA POKOJNOG VRHBOSANSKOG SVEĆENIKA JOZE TOMIĆA

Misu zadušnicu predvodio je izaslanik kardinala Vinka Puljića mons. Ante Meštrović

Na mjesnom groblju Metaljka u župi Gornja Komušina nedaleko od Gospinog svetišta na Kondžilu, 11. listopada 2017. sahranjena je uzorna župljanka Anica Tomić r. Pejić, majka pokojnog vrhbosanskog svećenika Joze Tomića, bivšeg profesora na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji i duhovnika u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu.

Uz sudjelovanje obitelji i rodbine pokojne Anice te drugih vjernika, Misu zadušnicu ispred grobljanske kapele, uz koncelebraciju deset svećenika, predvodio je izaslanik nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića mons. Ante Meštrović, kanonik Kaptola vrhbosanskog.

Izraze sućuti, obitelji, prijateljima i rodbini pokojne Anice uputio je komušanski župnik i upravitelj župe Gornja Komušina preč. Boris Salapić. Pozdravio je sve svećenike na čelu s mons. Meštrovićem napominjući da je on bio župnik u Komušini u godinama prije i tijekom rata i ratnih stradanja te progonstva katolika toga kraja pa je dobro poznavao pokojnu Anicu i njezinu obitelj. Ukratko je podsjetio na životni put pokojne Anice kao i na nesretnu smrt njezinoga sina svećenika vlč. Joze koji je, pošto je pao kroz crkveni zvonik u župi Borovica, preminuo u Gospodinu, 26. lipnja 2007. Kazao je da su svećenici došli na ovu sahranu moleći sa zahvalnošću za majku svećenika Joze da je Gospodin primi u svoj vječni dom i nagradi vječnom ljubavlju. Pročitao je i pismo kardinala Puljića u kojem izražava kršćansku sućut i molitvenu blizinu te vjeru u uskrsnuće Kristovo.

U prigodnoj propovijedi mons. Meštrović je, između ostaloga, naglasio da smrt spada u "ključne trenutke ljudskoga života", te da predstavlja "kraj ovozemaljskog putovanja, 'prijelaz na drugu stranu rijeke'". "Smrt je događaj kojim ulazimo u novi život u kojem se objavljuju plodovi naše vjere i ljubavi", kazao je mons. Meštrović dodavši da se u smrti "na jedinstven način susrećemo s Isusom Kristom, novim čovjekom, našom sigurnom i jedinom nadom".

"Kao kršćani čvrsto vjerujemo, i na tome temeljimo svoju nadu, da je ljubav u Isusu Kristu dosegla svoje konačno i potpuno ostvarenje, svoju savršenu čistoću. U Njemu je smrt pobijeđena. Ona nije kraj nego prijelaz u ono što oko nije vidjelo i uho nije čulo te što u srce čovječje nije ušlo, a što je Bog pripravio onima koji Ga ljube (usp. 1Kor 2,9)", istaknuo je mons. Meštrović koji je potom progovorio o životu pokojnice:
"Sahranjujemo pok. Anicu, majku pok. svećenika Joze. Majku koja je voljela Boga, Gospu, obitelj, djecu. Ženu, majku - koja je hodila komušanskim putevima, hodočastila Gospi na Kondžilo. Kao i tisuće Komušanaca, Anica je morala napustiti pod pritiskom sile i agresije svoju Komušinu, svoj prelijepi kraj. Postala je prognanica. Sa stotinama komušanskih prognanika redovno i rado je dolazila na misna slavlja u Gospinu crkvu u škofjoj Loki u Sloveniji. Pitala me kao svećenika koji sam dijelio prognanički kruh s Komušancima kad ćemo u našu Komušinu? Poticala svoje unuke da redovito dolaze na vjeronauk. Radovala se kad je za Božić 1994. njezin Jozo, sin svećenik slavio sa prognanicima misu u Škofjoj Loki. Ali ucviljeno je bilo njezino majčinsko srce kad je čula za nenadanu Jozinu smrt koncem lipnja 2007., prije 10 godina i sudjelovala je na njegovoj sahrani na Koševu u Sarajevu. Takve su hrabre, jednostavne, pobožne majke vjernice poput Anice rađanjem novih života i odanošću Bogu i njegovu Zakonu čuvale katoličku vjeru i hrvatski dom u BiH. Tiho i samozatajno, ali hrabro i ustrajno. Hvala ti, svećenička majko, za tvoje hrabro svjedočanstvo. Ova žena i majka je poticaj i primjer današnjim i budućim kćerima Komušine."

Pokojna Anica rođena je 6. listopada 1935. od roditelja Marka i Janje Pejić. Sklopila je crkveni brak 25. studenog 1953. s Tunom Tomićem u Komušini s kojim je imala šest sinova i jednu kćer. Do rata obitelj je živjela u Gornjoj Komušini te početkom rata bila prognana i primorana napustiti svoj kraj pa je pokojna Anica na kraju svoje boravište pronašla u austrijskom gradiću Mürzzuschlagu, osamdesetak kilometara jugozapadno od Beča, gdje je 7. listopada 2017. blago preminula u Gospodinu. (kta)

foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. rujan 2018.

    Papa Francesco Lettonia Messa ad Aglona

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: