Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. rujan 2018.

Vijesti

Deževice, 12. listopad 2017.

UČENICI KŠC-A „Sv. JOSIP “ IZ SARAJEVA POSJETILI SAMOSTAN U FOJNICI I ŽUPU DEŽEVICE

Goste je u svetištu Jakova Markijskog, dočekao domaći župnik i upravitelj svetišta don Marin Marić

U srijedu, 11. listopada 2017. učenici Osnovne škole KŠC-a „Sv. Josip“ iz Sarajeva, skupa sa svojim nastavnicama pohodili su župu Gospe Snježne Deževice i svetište Sv. Jakova Markijskog u Deževicama. Na početku svog posjeta učenici sa svojim nastavnicama pohodili su drevni Franjevački samostan Sv. Duha u Fojnici, gdje su ostali iznenađeni velikom zbirkom povijesnog blaga kojeg čuva muzej samostan u Fojnici. Nakon razgledavanja franjevačkog muzeja, đaci su mogli vidjeti i središte grada Fojnice kao i poznato lječilište Reumal koje se nalazi u samom centru Fojnice, te svratiti i posjetiti osnovnu školu u Gojevićima, a potom iz živopisne Fojnice, grupa đaka sa svojim nastavnicima uputila se u još živopisniju malu varoš i svetište sv. Jakova Markijskog u Deževicama. Ovih dana svetište u Deževicama priča posebnu priču. Ljepota jesenskih boja, šum vode, prisutnost molitve, jednostavno čovjeka preporodi. Na samom početku goste je u svetištu Jakova Markijskog, dočekao domaći župnik i upravitelj svetišta don Marin Marić.

Na samom početku domaćin vlč. Marić, predstavio je obilazak svetišta i glavne karakteristike ovog Hodočasničkog mjesta kojega godišnje posjeti preko 30.000 hodočasnika. Prvo odredište u Deževicama bilo je svetište Sv. Jakova Markijskog, koji je za vrijeme svoga boravka u Bosni boravio upravo u ovom biseru Vrhbosanske nadbiskupije. Župnik Marić, učenicima i njihovima nastavnicama ispričao je iscrpni životopis ovog velikoga talijanskog svetca te važnost Jakovljeve vode i špilje. Nakon polusatnog boravka u svetištu sv. Jakova Markijskog, druge odredište bila je punionica vode Nevra, koja se nalazi tik uz istoimeno svetište. U punionici vode, učenike s njihovom pratnjom dočekao je djelatnica punionice Nevra koja je predstavila proces punjenja vode i naglasila visoku kvalitetu vode za ljudsko zdravlje. Učenici su mogli i kušati vodu, koji su im djelatnici uručili kao zahvalu za posjetu. Nakon obilaska punionice, učenici su se uputili u crkvu Gospe Sniježne u Deževicama, gdje im je župnik Marin ispričao glavne crtice povijesti župe.

Nakon razgledavanja glavnih znamenitost ovog fojničko-kreševskog bogatstva, učenici su imali slobodno vrijeme za igranje i šetanje po prirodi. Umorni od planinskog zraka u poslijepodnevnim satima uputili su se na svoje polazište u Sarajevo. (kta)


foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. rujan 2018.

    Papa Francesco Lettonia Messa ad Aglona

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: