Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. rujan 2018.

Vijesti

Bogota, 12. listopad 2017.

KOLUMBIJA: ZAPOČEO NACIONALNI KONGRES ZA POMIRENJE

Kongres je organiziralo Nacionalno tajništvo za društveni pastoral-Caritas Kolumbija, o temi “Međunarodna iskustva u izgradnji mira”

U Kolumbiji je 11. listopada 2017. započeo osmi Nacionalni kongres za pomirenje koji je organiziralo Nacionalno tajništvo za društveni pastoral-Caritas Kolumbija, o temi “Međunarodna iskustva u izgradnji mira”. Riječ je važnom događaju posebice nakon postizanja mira između kolumbijske Vlade i Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije, odnosno FARC-a, te pohoda pape Franje toj zemlji.

Ističući važnost tog skupa u razgovoru za Radio Vatikan, biskup Héctor Fabio Henao Gaviria, glavni tajnik Ureda za društveni pastoral-Caritasa Crkve u Kolumbiji, napomenuo je da je na kongres pozvano oko 700 osoba s različitih područja kolumbijskoga društva kako bi se razmotrilo sadašnje stanje nakon mirovnoga sporazuma s FARC-om, i primirje s gerilcima i Nacionalnom vojskom oslobođenja (ELN); zatim – dodao je – kako bismo usvojili sve poruke Svetoga Oca, te kako bismo razmislili i o tomu što nam je činiti danas u korist mira i pomirenja u zemlji.

Mirovni je sporazum s FARC-om veliki uspjeh, ali još uvijek ima važnih izazova za pomirenje – primijetio je biskup. Duša je kolumbijskoga naroda ranjena, mnogo je sukoba i ljudi imaju vrlo različita stajališta, jer mirovni sporazum tumače na različite načine. Riječ je o prilično polariziranom društvu… Zbog toga se trebamo zauzeti za dijalog i susret, te uložiti velike napore kako bismo obnovili naše društvo. Svrha je kongresa za pomirenje predložiti taj veliki izazov – napomenuo je biskup Héctor Fabio Henao Gaviria. (kta/rv)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    22. rujan 2018.

    Francesco: la Lituania continui ad “ospitare le differenze”

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: