Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

17. studeni 2018.

Iz katoličkog tiska

Katolički tjednik br. 41

Katolički tjednik br. 41

Sarajevo, 11. listopad 2017.

Katolički tjednik

Konstante

Poput Zakona o očuvanju energije koji kaže da je u zatvorenom sustavu zbroj svih oblika energije konstantan, tako bismo mogli definirati da je zbroj ljudske gluposti i zloće na ovome svijetu konstantan. Taman kada se pomisli kako je smrću nekog zločinca „jedna budala manje“, pojavi se neka nova koja ga nastoji u svome ludilu nadmašiti. I premda se na ovu temu ne organiziraju „znanstveni skupovi“ niti vode filozofske rasprave, narod je to već davno opisao riječima: „Sjaši Kurta da uzjaše Murta.“ U cjelokupnom tom procesu subjekti se smjenjuju a objekt radnje je isti – narod koji sve mora na svojoj „grbači“ otrpjeti. No, fascinantno je kako je taj „svijet“ unatoč činjenici da stalno trpi, sposoban uvijek iznova iznjedriti još koju budalu koja će mu savijati kičmu… Na globalnoj razini ovaj je fenomen najjasnije izražen, odnosno utjelovljen u likovima svjetskih vođa koji se, svako malo, igraju rata pa u smrt jednim potezom šalju tisuće, a nekada i milijune bezimenih ljudi, čija je „sudbina“ da postanu dio nekog monumentalnog spomenika „palim junacima“. Međutim, najveća žrtva nisu oni koji jedni na druge nasrću, nego oni koji najčešće bivaju označeni kao „kolateralna šteta“, a zapravo su glavni likovi svih tužnih priča o ljudskoj nepravdi i patnji nevinih. Očit primjer toga jest mali otok  Guam, na zapadnom dijelu Tihog oceana, čija su većina stanovnika katolici.

Upravo su se oni minuloga ljeta 2017., ni krivi ni dužni, našli u središtu zanimanja svjetske javnosti nakon što je sjevernokorejski komunistički režim na čelu s Kim Jong-unom, zaprijetio da će na njih ispaliti svoje rakete. I svakim novim testiranjem toga dalekometnoga oružja ovaj se komadić zemlje u sred oceana „zatrese“, premda je udaljen oko 3 380 km jugoistočno od Pyongyanga i 6 115 km zapadno od Honolulua. Razlog nije fizičke nego psihološke naravi – jer ljudi znaju da svakoga trena mogu postati meta zločinačkoga uma. Stoga već više od dva mjeseca upućuju molitve za mir, nadajući se da će netko urazumiti moćnike te se ime njihova otoka neće naći u udžbenicima povijesti kao mjesto na kojemu je počeo neki novi veliki rat.

Gledano u prošlost, Guam je Španjolska ustupila SAD-u nakon Španjolsko-američkoga rata 1898., a danas je baza za, nuklearnim bombama opremljene, bombardere koji imaju sposobnost udariti Sjevernu Koreju. Tu je stacionirana Vojna zrakoplovna baza Andersen i Mornarička baza Guam koje su, prema procjenama, dom za oko 13 000 vojnika i osoblja. Također, jedna trećina otoka je u vlasništvu američke vojske. Gledano administrativno-pravno riječ je o organiziranom neutjelovljenom teritoriju SAD-a kojega uz doseljenike nastanjuje domorodačko stanovništvo Chamorro. Glavni grad je Hagåtña, bivša Agana, a 85% od 163 000 stanovnika Guama su katolici.

Nadbiskupija koja pokriva cijeli otok, dijeli ime s glavnim gradom, a osnovana je 14. listopada 1965. kao sufraganska nadbiskupiji San Francisco u Kaliforniji. Na razinu metropolitanskoga sjedišta uzdignuta je 20. svibnja 1984., sa sufraganskim biskupijama Caroline Marshalls i Chalan Kanoa (koja je naknadno dodana 13. siječnja 1985.). Član je Biskupske konferencije Pacifika (Conferentia Episcopalis Pacifici - CEPAC) koja okuplja biskupije nekoliko otoka u Oceaniji. Njome upravlja nadbiskup Michael J. Byrnes koji je rođen je u Detroitu i nekadašnji je rektor tamošnjega bogoslovnog sjemeništa Presvetoga Srca Isusova, a nadbiskupom koadjutorom imenovan je u listopadu 2016. On je kao odgovor na prijetnje ratom pozvao vjernike svoje nadbiskupije na molitvu i solidarnost. „Ako su članovi obitelji, radne kolege ili susjedi u nevolji, nađite vremena za razgovor s njima, molite za njih i podsjetite ih na Božju providnost. Mi sve svoje povjerenje stavljamo u Boga“, napisao je mons. Byrnes potičući katolike da mole „kako bi Duh Sveti nadahnuo naše i vođe svih naroda mudrošću i razumijevanjem da promiču mir, a ne rat“.

To su riječi koje dolaze kao protulijek, ili bolje rečeno katolički odgovor, otrovu kojega sipa, po mnogočemu bizarni, vođa Sjeverne Koreje koji je već u nekoliko navrata nagovještavao rat SAD-u. Iz toga razloga je UN-ovo Vijeće sigurnosti 5. kolovoza 2017. nametnulo njegovoj zemlji nove sankcije. Dakako, to će u prvome redu pogoditi tamošnje siromašno stanovništvo i vrlo malo se odraziti na bezumno vodstvo kojemu je, kao i u jugoslavenskom slučaju pod palicom Josipa Broza, važnije graditi vojne baze i gomilati oružje, nego podizati životni standard zemlje. Razvidno je, dakle, da bismo mogli zaključiti kako je i zbroj ljudske patnje na ovome svijetu konstantan. Odatle valja dati osobni odgovor može li se definirati da i zbroj ljudskih vapaja i molitvi Bogu podliježu istom zakonu.


Zaključak uvodnika pročitajte u tiskanom izdanju

Piše: Josip Vajdner
Katolički tjednik

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. studeni 2018.

    Papa Francesco: udienza all' Ordine dei Cavalieri del Santo Sepolcro di Gerusalemme

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: