Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. svibanj 2019.

Izdvajamo

Minsk, 29. rujan 2017.

Misa na završetku prvog radnog dana plenarnog zasjedanja CCEE-a

Prvi radni dan plenarnog zasjedanja CCEE-a 28. rujna 2017. završen je euharistijskim slavljem u crkvi sv. Šimuna i Helene, koju se još naziva i „Crvenom crkvom". Misnim slavljem je predsjedao pročelnik Kongregacije za biskupije kardinal Marc Ouellet.

Danas smo ovdje, predstavljajući sve europske biskupske konferencije kako bi pružili svoj pastoralni doprinos, kako bi se ponovno rodila duhovna dimenzija koja je bila u temelju stvaranja Europe, rekao je u svojoj homiliji kardinal Ouellet.

Zajednička je kuća Crkve napuštena i promatrana s sumnjom, ako ne čak i prezrena i progonjena. Za našu opredijeljenost kao biskupa među Božjim narodom snažan izazov predstavlja prevladavajuća kultura, koja više nije kršćanska nego ravnodušna i materijalistička, u koju nova evangelizacija slabo prodire. Ipak, moramo evangelizirati!, snažno je istaknuo kardinal Ouellet.

Ako želimo budućnost za nove generacije, moramo im nuditi ne posao već ambijente zajedništva i solidarnosti, rekao je kardinal Ouellet osvrćući se na jednu od središnjih tema plenarnog zasjedanja. Pozvao je na obnovljenu predanost evangelizaciji uz pomoć mladih i obitelji, na izlazak „iz naših skučenih krugova, kako bismo pošli onima koji redovito posjećuju naše crkve i naše sredine, prema marginaliziranima, prema potlačenima i svima koji trpe. Na taj način, koji papa Franjo naziva 'pastoralnim obraćenjem', ponudit ćemo vjerodostojnije svjedočanstvo Gospodina prisutnog u svojoj Crkvi koju hrani svojim tijelom i svojom krvlju: ključnim stupovima obnove Božje kuće posvuda", rekao je kardinal Ouellet.

Predraga braćo u episkopatu, budimo radosni što smo pozvani svjedočiti snagu kerygme koja je oblikovala europski identitet u prošlosti i drži ključeve njezine sadašnjosti i budućnosti. Zahvalimo Bogu što smo prosvijetljeni njegovom Riječi i donosimo tu svjetlost tamo gdje vlada tama mrak, nosimo to svjetlo napaćenim ljudima našeg doba. Više no ikad trebamo ovo svjetlo u našim zajednicama, kako bismo živjeli u ljubavi, jedinom sredstvu da otvorimo put nade našim narodima, rekao je kardinal Ouellet.

Za vrijeme misnoga slavlja jedan mladić i jedna djevojka iz Bjelorusije, Palina Santšević i Viacaslav Vanković, iznijeli su svoja svjedočanstva. (kta/ika)

Foto: Aleksandra Schyhlinskaya

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    12. svibanj 2019.

    Papa a Regina Coeli: ascoltare la voce di Dio per uscire dai labirinti

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: