Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. rujan 2018.

Izdvajamo

Sarajevo, 20. rujan 2017.

Održan 22. susret dijecezanskih svećenika Vrhbosanske nadbiskupije

U prostorijama Svećeničkog doma u Sarajevu, 20. rujna 2017. održan je 22. susret svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. Sudjelovalo je 110 dijecezanskih svećenika na čelu s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem.

Susret je započeo zajedničkim Misnim slavljem u crkvi sv. Ćirila i Metodija u okviru zdanja Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. Riječi pozdrava i dobrodošlice predsjedatelju kardinalu Puljiću, pomoćnom biskupu vrhbosanskom mons. Peri Sudaru i svim svećenicima uputio je rektor preč. Josip Knežević.

Na početku propovijedi kardinal Puljić podsjetio je na riječi pape Franje iz pobudnice Evangelii Gaudium u kojoj Sveti Otac naglašava da radost Evanđelja ispunja srca svih koji susretnu Isusa ističući da su "oni, koji prihvate njegovu ponudu spasenja, oslobođeni od grijeha, žalosti, duhovne praznine i osamljenosti - s Isusom Kristom radost se uvijek iznova rađa".

Progovorivši potom o "razočaranju" i "sagorijevanju" kao o opasnostima koje "ugrožavaju radost", ali koje su sastavnica ljudskoga života, usprkos Božjoj naravi svećeničkog poslanja, kardinal Puljić posvijestio je nazočnim svećenicima da se do iskustva radosti Evanđelja i vjere dolazi integriranjem razočarenja, prihvaćanjem svojih i tuđih ograničenja, te osobito prijateljstvom s Isusom Kristom. "Ključna važnost za radostan i smislen svećenički život jest živi i osobni odnos s Bogom, Isusom Kristom", istaknuo je kardinal Puljić koji je dodao da je svećenik u službi Isusa Krista, ali i prijatelj Isusov.

Kardinal Puljić potaknuo je misnike na trajno meditiranje Evanđelja čime "postajemo dublje prijatelji Kristovi" te istaknuo da je Božja Riječ-Sveto Pismo "privilegirano mjesto susreta". Naglasio je da je slavljenje Euharistije bit svećeničke službe i "središte svećeničkog identiteta". Upozorio je da, bez duhovne dimenzije i molitvenog života, svećenik gubi snagu i motivaciju te postaje "formalist". Dodajući da je, osim prijateljevanja s Isusom, potrebno prakticirati i prijateljevanje s braćom svećenicima, "jer svaki je svećenik alter Christus", pojasnio je da takva prijateljstva čuvaju svećenike od bijega, izoliranosti i depresije. Istaknuo je da je danas, u vremenu "agresivnog sekularizma i individualizma", potreba povezanosti među svećenicima još veća i izazovnija.

Tijekom radnog dijela susreta koji su moderirali generalni vikar mons. Luka Tunjić, kancelar preč. Mladen Kalfić i župnik župe Srednja Slatina kod Modriče vlč. Marko Stipić, mons. Pavo Jurišić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, govorio je na temu: „Posveta Bezgrješnom Srcu Marijinu – osobna, župe i nadbiskupije“. Podsjetio je da je, u povodu stote obljetnice Gospina ukazanja u Fatimi, kardinal Puljić odlučio da kip Gospe Fatimske, koji je donesen iz Fatime, 1. svibnja krene iz Gospina svetišta u Olovu, te obiđe sve župe Vrhbosanske nadbiskupije u kojima će se posvetiti pojedinci, obitelji i župne zajednice prečistom Srcu Marijinu te da završna posveta bude, 27. listopada 2017. u nadbiskupijskom svetištu Gospe Kondžilske kada će posvetiti cijelu Vrhbosansku nadbiskupiju Gospinom prečistom Srcu.

„Gospin kip kao znak njezine prisutnosti među nama povezao je sve naše župe i mjesta nevidljivim zlatnim prahom Božjega blagoslova, tražeći od nas da se povežemo u zajedništvu božanskoga Srca njezina Sina Isusa Krista, našega Boga i Gospodina. On jedini može izliječiti naše rane, obasjati svojim svijetlom tamu koja se nadvila nad ovom zemljom i nad nama samima, ukazati nam na pravi put kojim nam je ići, a to je put vjere, nade i ljubavi“, kazao je profesor Jurišić te podsjetio da posveta Srcu Isusovu i Marijinu ima dugu tradiciju u Crkvi. Spomenuo je i dokumente pojedinih papa na tu temu s posebnim naglaskom na papu Ivana Pavla II. koji je 1979. godine u Čenstohovi obavio čin svečane posvete Majci Crkve, i svojom osobnom posvetom (Totus tuus!) i posvetom domovine, čovječanstva, Europe, Rima, posvećujući narode 'savezom ljubavi' i pozivajući ih na 'civilizaciju srca'”. Podsjetio je i da je papa Franjo „ove godine i sam bio hodočasnik Gospi Fatimskoj gdje je pred velikom nazočnim mnoštvom hodočasnika iz cijeloga svijeta proglasio svetima dvoje djece kojima se Gospa ukazala, Franju i Jacintu“. Istaknuo je da je bit posvete svjesno i potpuno odricanje od grijeha, napasti zla i đavla te neopozivo darivanje Srcu Marijinu i po njemu Srcu Isusovu kao odgovor na njihovu ljubav“. Dodao je da se tom posvetom svjesno obnavlja i produbljuje krsna posveta Bogu te osvježavaju milosti koje primljene na svetom krštenju.

Profesor na KBF-u u Sarajevu mons. Niko Ikić iznio je pojedine konkretne prijedloge u vezi s većom socijalnom jednakošću među svećenicima. Misnici su u diskusiji također iznijeli pojedine prijedloge u želji da svećenici u danima bolesti starosti imaju svu potrebnu skrb te da model doprinosa u fond solidarnosti bude što pravedniji.

Ravnatelj Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Fabijan Stanušić upoznao je svećenike s njihovim doprinosima u fond svećeničke solidarnosti „Međupomoć“ i financijskom stanju Doma te zahvalio svećenicima na suradnji.

Rektor Knežević ukratko je prikazao najvažnije aktivnosti Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i pojedine važnije susrete kao i broj bogoslova na kraju prošle i pred početak ove akademske godine. Zahvalio je svim svećenicima i svim župama koji pomažu ovu važnu ustanovu Vrhbosanske nadbiskupije.

O radu Nadbiskupijskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku okupljene svećenike informirao je rektor preč. Željko Marić napominjući da će sljedeće godine sjemenište obilježiti 20 godina ponovnog otvaranja i djelovanja. Poimence je zahvalio za pomoć pojedinim svećenicima kao i župama i župnicima.

Svećenici su imali prigodu uzeti pojedine materijale u kojima su prikazane aktivnosti Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u Sarajevu kao i materijale u vezi sa Sinodom Vrhbosanske nadbiskupije.

U završnoj riječi, kardinal Puljić zahvalio je svećenicima za dolazak i sudjelovanje ističući da ga raduje kada su zajedno. „Potrebna nam je duhovna dimenzija pa je u tom duh pokrenuta je posveta Bezgrešnom Srcu Marijinu“, kazao je kardinal Puljić zahvaljujući svim svećenicima i vjernicima koji su organizirali lijep i dostojanstven doček kipu Gospe Fatimske u svojim župama. Pozvao je sve koji mogu na završni čim posvete Bezgrješnom Srcu Marijinu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji u Gospinom svetištu Kondžilo u župi Komušina. Spomenuo je i pojedine poteškoće s kojima se susreću na nadbiskupijskoj razini kada je riječ o financiranju institucija čije funkcioniranje u cijelosti ne bilo moguće bez brojnih dobročinitelja.

Susret je završen zajedničkim objedom u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. (kta)

foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. rujan 2018.

    Papa Francesco Lettonia Messa ad Aglona

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: