Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. srpanj 2018.

Najave

Sarajevo, 30. rujan 2017.

Hodočašće Marijine legije Majci Božjoj Molvarskoj

Marijina legija organizirat će, 30. rujna  2017. hodočašće Majci Božjoj Molvarskoj u Podravinu u Hrvatskoj.

Polazak iz Sarajeva planiran je u ranim jutarnjim satima, a povratak istog dana u večernjim satima. Program hodočašća počinje u 11,15 sati. Cijena karte je od 35 do 50 KM, ovisno o broju hodočasnika.

Kontakt osobe su: Dijana Tomić: (00387) 063 349 449 i Ankica Tomić: (00387) 061 220 074 iz Marijine legije - Kurija "Gospa od puta" Sarajevo.

Program:

11,15 - Kratki prigodni program; pozdrav hodočasnicima i upoznavanje sa Svetištem;
 
11,30 sati - Legijske molitve s Krunicom;
 
12 sati - Svečana Sveta Misa
 
 (nakon Mise do 15 sati je vrijeme za odmor i druženje)
 
15 sati - Križni put
 
- 16,30 sati - Okupljanje u crkvi na blagoslov s „Presvetim“, uz oprost iz Svetišta
 
- 17,00 sati - Povratak
 
"Nadamo se da će se s pomoću Božjom i uz zagovor Majke Marije i na ovo hodočašće Marijini legionari i prijatelji Marijine legije odazvati u velikom broju", navodi se u pozivu hodočasnicima.
 
Marijina legija je udruga katolika koji su se uz odobrenje Crkve te pod moćnim vodstvom Marije Bezgrješne, Posrednice svih milosti okupili u Legiju. Svaki legionar radi na izgradnji svoje duhovnosti, a kroz apostolat pomaže starima, bolesnim, nemoćnim i zanemarenim osobama. Legija sa puno ljubavi svakom čovjeku koji želi donosi duhovnu pomoć i brine o svojim članovima. Legionari su u potpunosti odani svome opredjeljenju da Božju riječ predaju svakoj duši koja to želi. „Da, laici su rod izabrani, 'sveto svećenstvo', pozvani također da budu 'sol zemlje' i 'svjetlost svijeta'. Njihov je osobit poziv i postanje da u svojemu životu očituju Evanđelje te ga time, poput kvasca, ugrađuju u stvarnost svijeta u kojemu žive i rade." (iz nagovora pape Ivana Pavla II u Limericku u Irskoj mjeseca listopada 1979.god.)
 
Cilj je Marijine legije slaviti Boga svetošću njezinih članova, koja se razvija molitvom i djelatnom suradnjom, pod crkvenim vodstvom. Duh Marijine legije je duh Marijin. Papa Pio XI je rekao: „Marijina legija! Kako savršeno odabrano ime!“.

Osnivač Marijine legije je Frank Duff rođen 7. lipnja 1889. u Dablinu u Irskoj. Prvi ogranak Marijine legije osnovan je 7. rujna 1921. godine. Od tog dana pa do svoje smrti 7. studenog 1980. godine s herojskim predanjem vodio je širenje Legije po cijelom svijetu. U lipnju 1996. g. dablinski nadbiskup pokrenuo je postupak za proglašenje Franka Duffa blaženim. Iz povijesti Legije je važan podatak da je blagopokojni papa Ivan Pavao II u gimnaziji bio predsjednik mjesnog ogranka katoličke organizacije mladih Marijine legije.

Marijina legija danas djeluje u više od 200 država diljem svijeta, a u Bosni i Hercegovini od 2005., po odobrenju nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.

Prezidiji u Sarajevu (prezidij - Legijina temeljna jedinica) djeluju pri župama Presvetog Trojstva, Svetog Ignacija Lojolski i samostanu Svetog Ante na Bistriku. Prezidiji Marijine Legije su osnovani u Žepču, Vidovicama i Posavskoj Mahali. (kta)
PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    18. srpanj 2018.

    A cinque anni dalla morte, Nelson Mandela resta un’icona di pace

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: