Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. rujan 2018.

Vijesti

Papa Franjo

Papa Franjo

Mostar, 14. rujan 2017.

ČESTITKU PAPE FRANJE BISKUPU PERIĆU

Akademija u povodu 25. obljetnice biskupske službe mons. Ratka Perića

U prigodi 25. obljetnice biskupskog ređenja mons. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog, Biskupski ordinarijat u Mostaru organizirao je u večernjim satima, 13. rujna 2017. svečanu akademiju. Savjetnik Apostolske nuncijature na latinskom je pročitao čestitku pape Franje biskupu Periću u povodu 25. obljetnice biskupskog ređenja. Prijevod čestitke na hrvatskom jeziku pročitao je kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Stjepan Kožul koji je podrijetlom s prostora hercegovačkih biskupija. Čestitku pape Franje prenosimo u cijelosti:


Časnomu bratu
Ratku Periću
mostarsko-duvanjskomu biskupu
trajnomu trebinjsko-mrkanskomu
apostolskom upravitelju

S ove Stolice blaženoga Petra, evo Nas radosno k tebi, časni brate. Potaknuti Kristovom ljubavlju svoj duh usmjeravamo na te u sretnu događaju tvoga života: sljedećega ćeš naime mjeseca rujna, darom predarežljivoga Boga, navršiti dvadeset i petu obljetnicu kako si primio biskupski red. A budući da Nam je znano kako si u obnašanju i svećeničke i biskupske službe djelovao spremnom marljivošću, ovom prigodom želimo s tobom kao brat s bratom porazgovoriti.

Još kao mladić, osjećajući se pozvanim slijediti Božanskoga Učitelja, nakon što si pohađao Bogoslovni fakultet u Zagrebu, a potom Papinsko sveučilište Urbanijanu, gdje si postigao magisterij i doktorat iz teologije, godine 1969. primio si svećeništvo za Trebinjsku Crkvu. Bio si župnik, nastavnik u Dječačkom sjemeništu u Dubrovniku, profesor u Vrhbosanskoj središnjoj međubiskupijskoj bogosloviji u Sarajevu, rektor Papinskoga hrvatskoga zavoda sv. Jeronima u Rimu i profesor Ekumenske teologije na Papinskom sveučilištu Gregorijani.

Godine 1992. Vrhovni svećenik sveti Ivan Pavao II., uzimajući u obzir tvoje jasne darove duha i uma kao i stručnost u crkvenim stvarima, imenovao te mostarsko-duvanjskim biskupom koadjutorom te si, nakon godinu dana, preuzeo vodstvo iste biskupije, kojoj je od prije trajno pripojena Trebinjsko-mrkanska apostolska uprava.

Venerabili Fratri

U obavljanju pastirske službe svim si se silama zalagao za vječno spasenje sebi povjerenih Kristovih vjernika, a bio si i brižljiv u obnavljanju crkvenih zgrada iz ratnih ruševina te si osobito, povezan s Učiteljstvom Crkve, očitovao ljubav i pratio kler kojemu si učvrstio ugled promičući njegov umni i duhovni život i crkvenu stegu. Znano Nam je, osim toga, da si poznat voditelj duhovnih vježbi i da si napisao nemalen broj knjiga. I u Rimskoj si kuriji surađivao kao konzul tor Kongregacije za kler i Kongregacije za evangelizaciju naroda te kao član Papinskoga vijeća „Cor Unum“ [Jedno srce].

Primi, na kraju, časni brate, cjelov ljubavi i mira i Naše dobre želje povezane s ovim molitvama: Isus, Dobri Pastir duša, po zagovoru Blažene Djevice Marije, neka te providnosno i milostivo čuva te obiljem višnjih darova osnažuje i obogaćuje. A svemu tomu neka kao posrednik i svjedok Naše bratske ljubavi bude Apostolski blagoslov, koji, sjećajući te se pri Gospodinovu žrtveniku, rado udjeljujem tebi, svemu kleru i puku povjerenu tvojoj skrbi, moleći od svih vas da se molite za Nas i za Naše petrovsko služenje.

Iz Vatikanskih dvora, dvanaestoga dana mjeseca kolovoza godine 2017., pete Naše velikosvećeničke službe.


Papa Franjo

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2018.

    Videomessaggio del Papa per il quinto incontro nazionale dei cattolici ispanici negli Stati Uniti

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: