Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

16. srpanj 2018.

Vijesti

Katolički tjednik br. 37

Katolički tjednik br. 37

Sarajevo, 13. rujan 2017.

KATOLIČKI TJEDNIK BROJ 37

Središnji sadržaji 37. ovogodišnjeg broja Katoličkog tjednika posvećeni su Franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj

Glavni urednik Katoličkog tjednika vlč. Josip Vajdner u svojem uvodniku Vjera i malo sjemenište ističe kako je jedan od pokazatelja vitalnosti neke kršćanske zajednice broj duhovnih zvanja. „U tom smislu, mnogi na Zapadu već odavno misle kako svećenici 'padaju s neba' – jer je očito da se u njihovu društvu ne rađaju. No, Katolička Crkva na našem podneblju uistinu se kroz cijelu svoju povijest mogla pohvaliti da na tom polju nije siromašna“, naveo je na početku svojeg teksta vlč. Vajdner osvrnuvši se potom i na aktualno stanje s duhovnim zvanjima u Bosni i Hercegovini.

U povodu svetkovine Uzvišenje Svetog Križa, patrona Franjevačke provincije Bosne Srebrene, s provincijalnim definitorom i ekonomom fra Nikicom Vujicom razgovarali smo o franjevaštvu u Bosni i općenito.

U povodu naslovnika Franjevačke provincije Bosne Srebrene željeli smo predstaviti jedan potpuno bosanski, ali istodobno hrvatski i katolički kraj kojim pastoralno skrbe franjevci. Stoga smo posjetili Kreševo gdje smo se uvjerili kako je to mjesto bogate povijesti, ugodne sadašnjosti i blistave budućnosti.

Franjevačka provincija Bosna Srebrena pravno postoji od 5. lipnja 1340., iako su fratri na njezinu području prisutni stoljeće ranije. O duhovnim toponimima bosanskih franjevaca čitajte u tekstu Od misionara do starosjedilaca – franjevci Bosne Srebrene.

Panorama izvješćuje o pastirskom pohodu pape Franje Kolumbiji te posveti katedrale i svetišta Sv. Majke Terezije u Prištini. Uz to donosi i tekst Motuproprij o prijevodima liturgijskih tekstova.

Zov misija piše o p. Tomislavu Mesiću koji u Tanzaniji planira graditi školu u župi Sv. Franje, a Glas mladih nudi osvrt na godine uspješna rada Nadbiskupijskog centra za mlade Ivan Pavao II.

Pozornosti čitatelja preporučujemo i kolumne mons. Ive Tomaševića, dr. fra Tomislava Pervana i Brane Vrbića, te druge standardne rubrike naših suradnika koje možete pogledati i na našem portalu nedjelja.ba, FB stranici Nedjelja te istoimenom YouTube kanalu.

Čitajte i širite Katolički tjednik, glas nove evangelizacije! (kta/kt)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    15. srpanj 2018.

    Giornate caraibiche della gioventù. Papa: l’amore non finisce mai

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: