Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

16. srpanj 2018.

Vijesti

Svilaj, 13. rujan 2017.

PROSLAVLJEN BLAGDAN IMENA MARIJINA U SVILAJU

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Anto Tomas, plehanski gvardijan

Patron svoje župe svečano su u utorak, 12. rujna 2017. na blagdan Imena Marijina proslavili župljani istoimene župe u Svilaju kod Odžaka u Bosanskoj Posavini. Uz domaćeg župnika fra Mladena Jozića, doborskog dekana preč. Jakova Filipovića i još osam okolnih svećenika svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Anto Tomas, plehanski gvardijan.

Fra Anto je u svojoj homiliji posvijestio da smo kao kršćani pozvani častiti ime naše Nebeske Majke, i svojim životom odgovoriti na njezinu ljubav. U tom duhu je pojasnio da smo jednako tako dužni čuvati i poštivati ime jedni drugima, jer svako je naše ime urezano u Božji dlan i kao takvo ima snagu i radost. Naglasio je također da trebamo čuvati i poštivati imena svojih predaka, čuvati svoje zajednice te ustvrdio da samo tako možemo kao narod opstati. Svjestan što su sve u nedavnom ratu prošli i vjernici toga te župe kao i cijelog Plehanskog distrikta, kojemu je on gvardijan, kao i cijela Bosanska Posavina pohvalio je župljane te župe, koja je za razliku od župa Derventskog dekanata, živa župna zajednica.

„U ime Marijino pogledajmo oko sebe druge ljude, pomozimo jedni drugima, ne stidimo se jedni drugih. Znajmo prepoznati župne zajednice kojima je teško i u Ime Marijino dođimo i pomozimo im. Na taj ćemo način Nebeskoj Majci odgovoriti da častimo njezino ime. Kao što su u svoje vrijeme od Osmanlija stanovnici Beča sačuvali svoj grad jer su išli s vjerom da će im snaga imena Marijin pomoći, činimo i mi sve u Ime Marijino, jer ono je sveto.“, poručio je fra Anto kako nazočnim župljanima tako i nazočnim predstavnicima društveno-političkih vlasti kojima je stavio na srce da se više zauzimaju za boljitak ljudi toga kraja.

Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor, kojemu su se pridružili i mladi iz susjedne župe Potočani, a predvodi ih s. Anja Alberti. (kta/b.l.)


foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    15. srpanj 2018.

    Giornate caraibiche della gioventù. Papa: l’amore non finisce mai

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: