Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. srpanj 2018.

Vijesti

Vatikan, 12. kolovoz 2017.

PAPA BELGIJSKOJ KATOLIČKOJ KONGREGACIJI: STOP EUTANAZIJI

Uz Nizozemsku, Belgija je jedina zemlja u kojoj su liječnici zakonski ovlašteni pomoći umrijeti osobama s problemima mentalnoga zdravlja, na njihov zahtjev

Papa Franjo je zatražio od jedne belgijske katoličke kongregacije koja se brine za bolesne i invalide, da ukine ponudu primjene eutanazije u psihijatrijskim bolnicama kojima upravlja. U svibnju su, naime, Milosrdna braća, kako se zove muška redovnička zajednica papinskoga prava koju je ustanovio jedan belgijski svećenik, i koja je priznata 1899. godine, najavili da će dopustiti liječnicima da primjenjuju eutanaziju u njihovih 15 psihijatrijskih bolnica u Belgiji.

Uz Nizozemsku, Belgija je jedina zemlja u kojoj su liječnici zakonski ovlašteni pomoći umrijeti osobama s problemima mentalnoga zdravlja, na njihov zahtjev. Jedno od mjerila za pristup eutanaziji je trpljenje, definirano „nepodnošljivim“, a osim toga, potrebno je mišljenje najmanje tri liječnika, od kojih jedan ima biti psihijatar.

Poglavar spomenute katoličke kongregacije, Raf De Rycke, u jednom je priopćenju objasnio da bi eutanazija bila izvršena samo u nedostatku razumnoga alternativnog rješenja, te da bi svaki zahtjev bio razmotren uz najveću pozornost. Poštujemo slobodu liječnikâ da izvrše ili ne izvrše eutanaziju, budući da je ta sloboda zajamčena zakonom – stoji u priopćenju.

Generalna kuća Milosrdne braće, koja se nalazi u Rimu, u svibnju je objavila izjavu u kojoj se ističe da je dopuštanje eutanazije protiv temeljnih načela Katoličke Crkve. To je prvi put da neka kršćanska organizacija napominje da je eutanazija redovna medicinska praksa koja spada pod terapeutsku slobodu liječnika, a to je nelojalno, skandalozno i neprihvatljivo – napisao je vrhovni poglavar kongregacije René Stockman ističući da sekularizacija uništava kongregaciju u Belgiji.

Vrhovni je poglavar proteklih mjeseci potaknuo belgijske biskupe na jasno stajalište, te obavijestio Svetu Stolicu koja je započela istragu o tom slučaju. Nalog Milosrdnoj braći da više ne primjenjuju eutanaziju u psihijatrijskim bolnicama kojima upravljaju sada dolazi izravno od pape Franje, putem vatikanskoga dikasterija za posvećeni život. U slučaju da ga ne prihvate, mogle bi uslijediti ozbiljne kanonske mjere, sve do izopćenja. Najveći dio pacijenata u Belgiji koji traže eutanaziju boluju od raka ili imaju neku degenerativnu bolest, dok broj osoba s psihičkim poremećajima koji ju traže čini 3% od oko 4000 eutanaziranih godišnje. U Belgiji je u posljednjih deset godina zabilježeno veliko povećanje te prakse. (kta/rv)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. srpanj 2018.

    Papa Francesco annuncia la canonizzazione del beato Nunzio Sulprizio

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: