Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. srpanj 2018.

Izdvajamo

Skopje, 11. kolovoz 2017.

Reakcija don Davora Topića, župnika u Skopju

Sveta Majka Terezija primila je sakramente kršćanske inicijacije u rodnom Skopju, a ne u Letnici

Don Davor Topić, župnik u glavnom gradu R. Makedonije u Skopju, rodnoj župi i rodnom gradu Sv. Majke Terezije, poslao je, 10. kolovoza 2017. reakciju na najavu posvete svetišta „Majke Terezije“ u Prištini s pojašenjenjem da je Gonxha Bojaxhiu odnosno sv. Majka Terezije u rodnom Skopju, a ne u biskupijskom svetištu u Letnici, primila sakramente kršćanske inicijacije. Reakciju župnika Topića prenosimo u cijelosti:

Informativna katolička agencija Hrvatske biskupske konferencije, 2. kolovoza 2017. objavila je tekst o najavi posvete svetišta „Majke Terezije“ u Prištini, poslan iz Prištine. Tu najavu pod naslovom „Posveta svetišta 'Majka Terezija' u Prištini” preuzeli su i objavili također drugi mediji pa tako i Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. 

U spomenutom tekstu, između ostaloga piše: „Svetište Kćeri, Sestre i Majke ovoga naroda i Crkve (u kojoj je ona primila sakramente i misionarsko zvanje u biskupijskom svetištu u Letnici)“...  

Ova informacija u kojoj se javnost informira da je Gonxha Bojaxhiu odnosno sv. Majka Terezija primila sakramente u svetištu u Letnici (Kosovo) je neistinita, izgleda kao da se želi stvarati jedna druga povijest od one koja je istinita.

Autor teksta piše „primila“ sakramente, što nam sama riječ „primila“ govori da autor misli i želi govoriti o onim temeljnim sakramentima kršćanske inicijacije, a ne piše „primala“ sakramente, u smislu primanja sakramenata ozdravljenja i svete pričesti za vrijeme svoga hodočašća u to svetište.

Kao župnik u glavnom gradu R. Makedonije u Skopju, odnosno u rodnoj župi i rodnom gradu Sv. Majke Terezije ne mogu šutjeti pred ovim krivim informacijama s kojim se javnost želi uvjeravati u nešto drugo, zbog nekih drugih interesa od onih kršćanskih. Iako poznato cijelom svijetu, također želim istaknuti da u Skopju u svetičinom rodnom gradu u Spomen kući i svetištu Majke Terezije u muzeju se čuva krsni list Sv. Majke Terezije iz 1928. godine, a koji svjedoči da je Gonxha Bojaxhiu u župi „Presvetog Srca Isusova“ u Skopju krštena 27. kolovoza 1910., a sakrament svete potvrde primila 26. studenog 1916., u Skopju. Tako da Sv. Majka Terezija ne samo da je rođena u Skopju, nego u Skopju je primila temelje ljudske i kršćanske formacije u čemu zahvalnost u prvom redu pripada njenim roditeljima, te župniku i biskupu.

Smatram korisnim spomenuti kroz posjete njenu povezanost sa rodnim gradom Skopjem: 26. kolovoza 1910 u Skopju je rođena Gonxha Agnes Bojaxhiu od roditelja Nikole i Drane Bojaxhiu; 27. kolovoza 1910. krštena je u crkvi „Presv. Srca Isusova“ u Skopju; 26. rujna 1928. napušta svoj rodni grad Skopje da bi se priključila redu Loretanskih sestara; 26. srpnja 1963. nakon katastrofalnog zemljotresa u rodnom gradu Skopju, iz Indije upućuje apel solidarnosti; U svibnju 1970. prvi posjet Skopju; 27. ožujka 1978. drugi posjet Skopju koji nailazi na veliko medijsko zanimanje; 27. lipnja 1980. treći posjet Skopju, a gradonačelnik Metodij Antonov upućuje joj čestitke povodom dobivanja Nobelove nagrade i proglašava je počasnom građankom Skopja; 19. rujna 1986. njezin posljednji posjet Skopju, te tada otvara svoju misiju u Skopju; Od 5. do 11. rujna 2016. biskup Kiro Stojanov pod pokroviteljstvom predsjednika R. Makedonije Ivanova otvara „Dane Sv. Majke Terezije“ u Skopju u čast kanonizacije, a Sv. Otac papa Franjo imenuje i šalje svoga osobnog i posebnog izaslanika nadbiskupa metropolitu vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića da predvodi euharistijsko slavlje zahvale za kanonizaciju Sv. Majke Terezije na Trgu njenog rodnog grada Skopja u blizini temelja njene rodne kuće; Također za vrijeme Mise kanonizacije u Rimu 2016 uz Svetoga Oca papu Franju stajao je skopski biskup i apostolski egzarh u Makedoniji mons. dr. Kiro Stojanov, a s tom gestom počašćen je njen rodni grad Skopje i cijela Makedonija.

Ostajem u nadi da će ova istina poslužiti kao afirmacija mnogima koji žele saznati gdje je počela povijest Sv. Majke Terezije, te kao sin Katoličke crkve svjestan njene dimenzije po cijelom svijetu, jasno mi je da su nam sveci dar i svjedočanstvo hoda s Bogom, te u tom pravcu želim gledati i živjeti, uvijek otkrivajući i svjedočeći istinu.

Subraći u Crkvi na Kosovu izražavam kao svećenik koji djeluje u susjednoj Skopskoj biskupiji svoju radost i čestitke za skoru posvetu katedrale posvećenoj svetici čija ljubav nije poznavala granica i kojoj se svi rado obraćamo nazivom Majka, a i ona sama se nazivala građankom svijeta.


Skopje, 10. kolovoza 2017.

Don Davor Topić, skopski župnik

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2018.

    14 luglio, la Chiesa ricorda San Camillo de Lellis

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: