Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. srpanj 2018.

Izdvajamo

Fojnica, 4. kolovoz 2017.
Blagoslov kapele i sestarske kuće ŠSF u Fojnici

Blagoslov kapele i sestarske kuće ŠSF u Fojnici

Obred blagoslova i Sveto misno slavlje predslavio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto

Na franjevački blagdan Blažene Djevice Marije Anđeoske (Porcijunkulu), 2. kolovoza 2017., u samostanskoj kapeli u Fojnici upriličen je svečani blagoslov obnovljene kapele i sestarske kuće Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina.

Euharistijsko slavlje u prijepodnevnim satima predslavio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto u zajedništvu s provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem i 15-ak braće svećenika te uz asistenciju franjevačkih bogoslova. Na Misnom slavlju sudjelovalo je više od trideset ŠSF iz Provincije Prečistog Srca Marijina, sestre Služavke Malog Isusa koje djeluju u Gromiljaku, fojnički puk i predstavnici gradske vlasti. Liturgijsko pjevanje animirale su sestre uz vodstvo s. Mire Bliznac.

Prije početka euharistijskog slavlja provincijska predstojnica s. Kata Karadža izrazila je svima dobrodošlicu, posebno apostolskom nunciju mons. Pezzutu zahvalivši mu za obred blagoslova koji će obaviti. U uvodnoj riječi mons Pezzuto čestitao je provincijskoj predstojnici i sestrama Provincije, posebno onima koje će živjeti u Fojnici, na obnovi i uređenju kuće. Također je zaželio da sestre, nastavljajući apostolsko poslanje među fojničkim pukom, budu živo svjedočanstvo redovničke obitelji koja svoj izvor i snagu crpi u srcu kuće – kapeli – u svakodnevnom susretu s Gospodinom. Uslijedio je blagoslov vode i škropljenje naroda i zidova kapele, znak svete kupelji koja u Kristu pere i čini hramom Božjega Duha.

Prigodnu homiliju nadbiskup Pezzuto je temeljio na evanđeoskom ulomku anđeoskog navještaja Mariji, srži navještaja otajstva Marijina života, shvaćajući ga u uzvišenom smislu Kristova spasenjskog događaja. Događaj otajstva Marija je živjela u intimnosti svoje vjere, koju je svednevice njegovala i s njom rasla. U tom življenju otkrivala je Božji poziv stavljajući se u vršenje Njegove volje. Svatko je od nas, poput Marije, primio poziv i poslanje. Ono se nikada ne može izgubiti, s godinama nam se dogodi da ga manje osjećamo. Stoga je nužno vraćati se na mjesto vlastita navještenja, mjesto vlastitog poziva, mjesto poziva moga danas. Vraćanje na mjesto vlastitog poziva nije samo puko sjećanje, nego vježbanje u otkrivanje posadašnjenja vlastitog hoda, na poseban način u teškim životnim trenutcima. To znači biti otvoreni nadi u neobičnostima života, ali još više u svakodnevici. Biti posvećen i posvetiti se! U navještaju našega života, poput onoga Marijina, nisu nam pojašnjeni detalji. Navješteno nam je ono bitno, a sve ostalo Bog nam polako otkriva i objavljuje. Upravo ova tajna otajstva daje vrijednost našoj vjeri: vjerovati Bogu u otajstvu skrivenu, zaključio je mons. Pezzuto.

Nakon popričesne molitve riječi pozdrava i zahvale uputila je provincijska predstojnica s. Kata Karadža naglasivši da današnjim slavljem i događajem povratka u sestarsku kuću u prvom redu iskazujemo dobrome Bogu hvale. Zahvalila je braći franjevcima za poziv koji su više puta upućivali na povratak u tu kuću. Sestre su na Rupnovcu živjele od 1971. do 1993. kada odlaze uslijed ratnih strahota u Bosni i Hercegovini. Godine 2015. prihvaćaju poziv na povratak i u prosincu iste godine započinju s obnovom. U godini 75. obljetnice osnutka Provincije kuća je obnovljena i uređena. Kanonski osnovana redovnička zajednica nastavit će svoj apostolat vršiti u Župi, Franjevačkom samostanu Duha Svetoga u Fojnici i među vjernim fojničkim pukom. Riječi zahvale s. Kata je uputila svim dobročiniteljima i onima koji su na bilo koji način pomogli da se ostvari ovaj provincijski projekt. Na poseban način zahvalila je s. Lidiji Jurišić, zamjenici provincijske predstojnice, za svu koordinaciju radova, uređenje kuće i organizaciju samoga dana slavlja, zajedno sa sestrama fojničke zajednice. Riječi zahvale na koncu je uputila Apostolskom nunciju za odaziv, predslavljenje euharistijskog slavlja i blagoslov obnovljenog doma i kapele posvećene Blaženoj Mariji Anđeoskoj (Porcijunkuli).

Provincijska predstojnica pozvala je sestre da se stave pod Marijino majčino okrilje u ovoj „našoj maloj Porcijunkuli. Neka nas ovo sveto mjesto podsjeća da trebamo uvijek životom hvaliti i blagoslivljati Gospodina i služiti mu u poniznosti velikoj. Neka ova naša kuća i kapela budu mjesto gdje će se sestre rado okupljati i uzdizati pohvale Stvoritelju“. Sestra Kata u svom obraćanju naglasila je da je asiški svetac Porcijunkulu – malu crkvicu u Asizu – toliko volio „da je tražio od Pape dozvolu za porcijunkulski oprost kako bi svi oni koji žele mogli primiti milost pokajanja i oproštenja. (...) Neka traženje i zadobivanje oprosta bude poticaj da i sami pozivamo na opraštanje i opraštamo jedni drugima, da svakodnevno tražeći i primajući milosrđe i sami ga iskazujemo prema drugima“. Na koncu, zaželjela je da ta redovnička kuća bude otvorena svima koji u nju budu dolazili i kroz nju prolazili, neka bude odgovor na potrebe svijeta, svjedočka nada da ovdje ima života kao što ga je stoljećima bilo u fojničkom kraju, u Bosni.

Svoju radost i čestitke pismenim putem su izrazile vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović i sestre iz Grottaferrate te sestre klarise iz Brestovkog.

Nuncij Pezzuto, u pratnji provincijske predstojnice i kućne predstojnice, blagoslovio je prostorije sestarske kuće. Nakon euharistijskog slavlja i blagoslova kapele i kuće, slavlje je nastavljeno u zajedništvu nazočnih gostiju i vjernog fojničkog puka za objedom, uz razgovor i pjesmu.

"Vjerujemo i nadamo se da će fojnički puk i dalje moći računati na toplo, ljudsko, sestrinsko razumijevanje i potporu u mnogim ljudskim i duhovnim potrebama. Dao Bog da tako bude!", kazala je s. Ljubica Stjepanović. (kta/ssf.hr)


foto

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2018.

    14 luglio, la Chiesa ricorda San Camillo de Lellis

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: