Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. lipanj 2018.

Vijesti

Nairobi, 17. srpanj 2017.

ČELNICI RAZLIČITIH RELIGIJA U KENIJI UPUTILI PREDIZBORNI APEL

"Pozivamo sve zainteresirane strane da učine sve što je potrebno da bi izbori bili vjerodostojni"

Viši vjerski vođe različitih vjera u Keniji pod pokroviteljstvom Višesektorskog foruma apeliraju na tijela državne uprave da provode nadolazeće opće izbore na vjerodostojan, miran, slobodan i fer način. U svojoj izjavi objavljenoj na kraju sastanka održanog u Nairobiju 13. srpnja 2017. vjerski su čelnici izjavili da je glavni čimbenik koji bi izazvao sukob za vrijeme i nakon izbora, njihova nevjerodostojnost.

"Zbog toga pozivamo sve zainteresirane strane da učine sve što je potrebno da bi izbori bili vjerodostojni", čita se u izjavi. U osiguravanju vjerodostojnih izbora, vjerski vođe su naveli neke od preventivnih mjerâ protiv nasilja, kao i predanost svih sudionikâ da sporove rješavaju sudskim putem, strogim i neposrednim kažnjavanjem za poticanje nasilja, govora mržnje i nesnošljivosti; kao i za zastrašivanje sudova koji pozivaju Nezavisno izborno povjerenstvo (IEBC) da se osigura da svi izborni sustavi budu funkcionalni, osoblje osposobljeno i kompetentno te da se nadgledaju i prate tijek i sustav izbora.

Vjerski su čelnici pozvali sve sigurnosne agencije da poduzmu potrebne mjere sigurnosti za sve građane Kenije te da se odlučno obračunaju s podstrekačima govora mržnje i poticateljima na nasilje, kako je to predviđeno zakonom, dodavši kako posebnu pozornost treba posvetiti zaustavljanju vala zastrašivanja i nasilja, usmjerenog na ženske kandidate.

Vjerski su vođe Kenijce pozvali da ne glasaju ni za jednoga kandidata koji svoje sljedbenike potiče na nasilje, tvrdeći da se svatko tko se želi ponuditi za izborno vodstvo treba poštovati i podržavati prava svih Kenijaca, posebno onih koji ih ne podržavaju.

Podsjetili su nadalje sve Kenijce da će, za svaki položaj oko kojeg će se kandidati na predstojećim izborima natjecati, biti samo jedan pobjednik. "Kao takav, svaki kandidat na ovim izborima ima vrlo velike šanse da izgubi od svojih konkurenata. Savjetujemo svakom Kenijcu da se pripremi za ovu eventualnost, a posebno da prizna da će se život nastaviti neovisno o ishodu izbora", stoji u pismu.

Vjerski vođe izrazili su svoje pouzdanje i dali potporu Nezavisnom izbornom povjerenstvu, koje je samo ustavno mandatna agencija za provođenje samih izbora i objavljivanje njihovih rezultata.

"Umnožimo svoje molitve za narod kako bi Bog našem narodu udijelio pravednost, jedinstvo, mir, slobodu i prosperitet. Podsjećamo sve Kenijce da je krivotvorenje izborâ smrtni grijeh. Želja nas – kao vjerskih vođa – je da imamo čiste izbore koji su rezultat izbora vjerodostojnih vođâ" – stoji u zaključku apela vjerskih vođa u Keniji. (kta/rv)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    10. lipanj 2018.

    Giovanni XXIII: fedeli e volontari con il 'Papa buono'

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: