Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. lipanj 2018.

Vijesti

Papa Franjo

Papa Franjo

Vatikan, 16. srpanj 2017.

PAPIN NEDJELJNI ANGELUS

Papa je posebno pozdravio voditelje i goste Hrvatskog doma u Rimu prigodom obilježavanja 30. godišnjice ustanovljenja Doma, koji nosi ime blaženog Ivana Merza

U svom nedjeljnom nagovoru mnoštvu okupljenih vjernika iz najrazličitijih krajeva svijeta na Trgu sv. Petra, papa Franjo je tumačio prispodobu o sijaču o kojem govori Isus u odlomku današnjeg Matejevo g Evanđelja. Među brojnim nazočnim skupinama posebno je pozdravio voditelje i goste Hrvatskog doma u Rimu prigodom obilježavanja 30. godišnjice ustanovljenja Doma, koji nosi ime blaženog Ivana Merza. Srdačnim se pozdravom obratio i katoličkoj venecuelanskoj zajednici u Italiji te ponovno pozvao na molitvu za njihovu – kako je rekao – ljubljenu domovinu.

Tumačeći prispodobu o sijaču Papa je istaknuo kako se ta prispodoba odnosi u prvom redu na nas. Zemljište na koje pada sjeme Božje riječi je - prema njegovim riječima – srce, koje može biti dobro, ali i tvrdo. Isus nas ne privlači osvajanjem, već darivanjem, sijući strpljivo i širokogrudno svoju Riječ. To nije neka gajba ili zamka, već sjeme koje može uroditi plodom, ako ga prihvatimo. Isus je – prema riječima pape Bergoglia – napravio neku vrstu duhovne radiografije našeg srca. Između dobrog i lošeg zemljišta postoje dva srednja tla, koja se nalaze u nama: kamenito, gdje prevladava kamenje lijenosti, gdje je ljubav neustrajna i prolazna te prihvaća Gospodina samo kada mu treba te ono trnovito, puno kupina koje uništavaju plodove. To su – objasnio je Papa – brige svijeta i napasti za bogatstvom, Mane koje se bore s Bogom, gušeći njegovu nazočnost. Ako gajimo te kupine gušimo Božji rast u nama. Svatko može naravno prepoznati u sebi malo i veliko šipražje, poroke koje se nalaze u našim srcima, ali se Bogu nimalo ne sviđaju, jer ometaju da srce bude čisto. Treba ih pročistiti, jer inače Božja Riječ ne donosi plodova. Isus nas poziva da pogledamo unutra te da zahvalimo za plodno tlo i obrađujemo ona još neplodna. „Pronađimo odvažnost da poboljšamo zemljište našeg srca, priznajući u ispovijedi i molitvi naše kamenje i šipražje. Tako čineći dobar sijač će biti zadovoljan našim dodatnim radom i pomoći će očistiti naše srce", rekao je Papa. (kta/ika)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    18. lipanj 2018.

    PAPA FRANCESCO MESSA SANTA MARTA

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: