Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. travanj 2018.

Najave

Stolac, 20. srpanj 2017.

Blagdan Sv. Ilije u Stocu

Župa Stolac, će u četvrtak, 20. srpnja 2017. na svetkovinu Sv. Ilije koji je zaštitnik župe, grada i općine, svečano proslaviti svoj patron. Središnju proslavu sa svečanom Svetom koncelebriranom Misom u krugu stolačke župne crkve u 11 sati predvodit će mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, kojega će na početku Misnog slavlja u ime čitavog okupljenog puka i svećenstva pozdraviti stolački župnik don Rajko Marković, a potom izraziti dobrodošlicu svim nazočnima. Prije Misnog slavlja biskup Gorski će na Trgu sv. Ilije Proroka, u blizini župne crkve, izmoliti posvetnu molitvu Sv. Iliji kojega je u bronci izradio akademski kipar Kuzma Kovačić. Poslije molitve biskup Gorski će izmoliti blagoslov „Urbi et orbi“ - „Gradu i svijetu“, nakon čega slijedi Sveta misa.

Poslije Mise domaće folklorno društvo će povest će pučko slavlje, a pod starom stoljetnom lipom svi okupljeni moći će se počastiti osvježavajućim pićem i nabaviti suvenir. Zatim gosti idu u domaćina na ručak i osvježenje.

Istoga dana u 21 sat kod crkve Sv. Ilije u Stocu bit će održan svečani Ilindanski Koncert u izvedbi grupe „Enigma“ iz Čitluka, a gost večeri je popularni hrvatski pjevač Dražen Zečić.

Već 20-ak dana traju kulturno–športski programi po gradu na Bregavi, a od ponedjeljka, 17. srpnja kreće i duhovna obnova župe, te prigodni programi u krugu stolačke župne crkve.

Od ponedjeljka počinje trodnevnica u župi. Svaku večer trodnevnice: ponedjeljak, utorak i srijeda sveta ispovijed je u 18.30 sati, a Sveta misa u 19 sati, ispovijeda više svećenika, a za sve ostale informacije plakati su postavljeni po gradu i okolici.

U ponedjeljak, 17. srpnja u 18.30 sati je prigoda za svetu ispovijed, a u 19 sati pobožnost Sv. Iliji, zatim koncelebrirana Sveta misa koju će predvoditi don Pavao Filipović, župnik i dekan Suhopolja. Pod Svetom misom pjevat će Mladi župni pjevački zbor župe Suhopolje.

U 20 sati održat će se šesnaesta "Večer Folklora" kod župne crkve, u kojoj sudjeluje deset HKUD-a i klapa. Nastupaju: Nastupaju: HKUD „Stolac“ Stolac; KUU „Suhopolje“ Suhopolje - Slavonija; HKUD „Luke“ Višići; HKUD „Dubrave“ Aladinići; HKUD „Rotimlja“ Rotimlja; HKUD „Brotnjo“ Čitluk; HKUD „Herceg Stjepan“ Blagaj-Buna; HKUD „Prenj“ Prenj; HKUD „Domanovići“ Domanovići; Muška klapa „Stina“ Ploče.

Poslije službenog programa slijedi podjela zahvalnica, zatim vatromet pa opće pučko slavlje, nastupa: Marin Previšić i grupa „Kamen“.

U utorak, 18. srpnja u 18.30 sati je prigoda za svetu ispovijed, a u 19 sati pobožnost Sv. Iliji, pa koncelebrirana Svetu misa koju će predvoditi don Ivan Marčić, kapelan iz župe sv. Ivan Mostar. Pod Svetom misom pjevat će stolačka djevojačka skupina „Vidoštačka kraljica“.

U srijedu, 19. srpnja u 18.30 sati je prigoda za svetu ispovijed, a u 19 sati pobožnost Sv. Iliji, pa koncelebrirana Sveta misa koju će predvoditi don Damjen Raguž, župnik Rotimlje i Stjepan Krsta. Pod Svetom misom pjevat će stolačka djevojačka skupina: „Angelus“.

„Pozivamo sve ljude dobre volje na Ilindanske svečanosti u Stolac. Kod crkve možete posjetiti župski Etnološko-etnografski Muzej i Umjetničku Galeriju, smještene u hrvatsko-katoličkoj školi u krugu crkve. Očekujemo veliko mnoštvo naroda, jer je ovo blagdan hrvatsko-katoličkog puka čitavoga stolačkoga kraja“, poručio je župnik don Marković.

Župa Stolac je nastala od župe Prenj i D. Hrasno. Župnu kuću u Stocu su sagradili dubrovački i domaći majstori darovima Lyonskog društva iz Francuske 1865. Biskup dubrovački je poslao novac župniku Lazareviću da se kupi zemljište i zgrada u kojoj je osnovana katolička škola 15. prosinca 1872., a trajala je do 18. rujna 1885. Temelji crkve Sv. Ilije proroka blagoslovljeni su 4. svibnja 1902., a prvu sv. Misu slavio je župnik don Vide Putica 30. studenoga 1902. Portal i zvonik izrađeni su 1912., a tri zvona Sv. Ilije, Sv. Marije i Sv. Josipa postavljeni su 1937. Glavni oltar Sv. Ilije izradio je klesar Marin Šain od korčulanskog kamena. Srpska vojska je 10. travnja 1992. potjerala sve stolačke Hrvate, a crkvu teško oštetila. Mještani su se vratili tek kada su se, hrvatskim snagama, oslobodili ovi krajevi u lipnju 1992. Uz pomoć darovatelja crkva je obnovljena u potpunosti. (kta)

 

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    21. travanj 2018.

    Papa Francesco Video messaggio Giovani Cubani

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: